Statens vegvesen har opplevd såkalte «stand ins» på både oppkjøringen og teoriprøven til førerkortet.

På Østlandet avdekker vegvesenet ukentlig folk som prøver å jukse på teoriprøven, skriver Aftenposten.no.

Vegdirektoratet utelukker heller ikke at deler av jukset er organisert, der personer tilbyr juksehjelp med avansert teknologisk utstyr.

En annen form for juks som Vegvesenet også har erfaring med, er personer som med hjelp av falsk legimitasjon tar prøven på vegne av andre.

Jukset over nesten hele landet

En 30 år gammel mann har vært særlig aktiv i nettopp denne jukseformen.

I 2008 reiste han land og strand rundt og tok teoriprøven for folk som ikke klarte å bestå selv.

Mannen, som egentlig bor i Oslo, var på ferden innom minst fem forskjellige fylker i både Midt-Norge, Vestlandet, Sørlandet og Øslandet, ifølge dommene han har fått mot seg.

30-åringen er blitt dømt tre ganger, sist i 2011, men alle forholdene stammer fra 2008, som var året da han ble avslørt av politiet.

Statens vegvesen har opplevd denne typen juks på både teoriprøven og oppkjøring.

De som frimodig møter opp med falsk legitimasjon og avlegger prøven for andre, kaller Veivesenet for «stand ins».

- Vi har mistanke om at det er business i dette her. At det er halvveis profesjonelle prøvetagere som benytter falsk legitimasjon og som selger tjenester, sier Erik André Foss, seksjonsleder i Statens vegvesen på Østlandet.

Færre saker etter fotoplikt

Etter 30-åringens reise rundt i landet, er det imidlertid blitt færre slike saker.

- Det var da vi antok at det var noe organisert rundt denne jukseformen. Da innførte vi umiddelbart interne rutiner for fotografering ved første oppmøte og grundigere sjekk ved identifikasjon, sier Foss.

Fotografering allerede på teoriprøven gjør sjansen for å bli tatt for legitimasjonsjuks større, og Veivesenet er nå på veil til å innføre slik fotoplikt også formelt i forskriften.

Seksjonssef Foss forteller at de fleste tilfellene med identitetsjuks blir stoppet før de i det hele tatt får avlagt prøven på grunn av usikker identifisering.

- Tilfeller med falsk identifikasjon anmedeldes til politiet, sier han

Avansert teknologisk jukseutstyr

Vegdirektoratet mener at en annen indikasjon på de har med organisert juks å gjøre, er at det tidligere er blitt avdekket miljøer som driver svarte, ulovlige kjøreskoler.

Direktoratet utelukker ikke at denne virksomheten også strekker seg til teoriprøven.

- Siden vi allerede har ikke-autoriserte aktører i kjøreskolebransjen, er det naivt å tro at det ikke også er organisert juks på teoriprøvene. Men vi har ikke full oversikt og detaljert kunnskap om det, sier pressesjef Kjell Bjørn Vinje.

På Risløkka trafikkstasjon i Oslo forteller fagsjef i Veivesenet Per Bjerke at de flere ganger har tatt juksere på fersken med teknologisk avansert kommunikasjonsutstyr. De har også oppdaget at det på utsiden av lokalet sitter personer i bil som stikker av så snart de blir oppdaget.

- Dette er satt i system. De leverer hjelp til dem på innsiden, sier Bjerke.

Han opplyser at flesteparten av dem som blir tatt er unge mennesker i første halvdel av 20-årene.