Familien Eilertsen Amdal har funnet seg en fin plass på en odde ved Svarttjønna.

Kveldsmaten består av ferske pannekaker. Familien bor på Byåsen og er på tur gjennom Bymarka til Trolla. De har planlagt å ligge i telt ved tjønna og gå siste biten til Trolla dagen etter.

– Jeg er oppvokst i Trolla og dro ofte hit og lå i telt. Det er fine teltplasser rundt Svarttjønna, sier Ingunn Amdal.

Røye

Hun har fisket en del i tjønna.

– Men jeg har aldri fått fisk, sier hun med et smil.

Ifølge TOFA skal det være bra med røye i det lille vannet og de anbefaler folk som isfiskere å prøve lykken her. Svarttjønna ligger praktfullt til i ly av gammel furuskog.

Du kommer deg dit ved å gå fra Driftsveien, på en av stiene opp fra Trolla, eller som vi gjorde; gikk stien fra Holstdammen via Nydammen og opp til Svarttjønna.

Damsystem

På tur opp ser vi på demningene som ble bygget på 1700- og 1800-tallet. Ved Holstdammen kan vi lese at demningen der ble bygget i 1721 for å sikre vanntilførsel til rådmann Lorentz Holsts sagbruk i Trollabekken. Nydammen ble bygd i 1842 for å drive Trolla Mølle.

Demningen ved Nydammen ble forsterket i 1883–84 av brukseier Hans Johan Olsen. Han sørget også for at det ble bygd en trerenne som førte flomvannet fra Nydammen ned til Holstdammen. Trerenna ble ødelagt av flom i 1873, bygget opp igjen, men råtnet etter hvert. Vinteren 1914–15 ble den erstattet med et rør. Dette røret ser vi rester etter også i dag.

Etter tidenes varmeste juli i Trøndelag er det tørt i marka. Joggesko går fint på stiene opp.

Hesjene i Tømmerdalen

Oppe i Nordre Tømmerdalen står hesjene og gir innblikk i en tid før rundballene. Idyllen er stor denne fine sommerkvelden. Bærhøsten er i anmarsj. Men vi er ikke ute for å plukke bær.

Planen er et avkjølende bad. Etter å ha snakket med familien med pannekakene tusler vi bortover bredden og blir møtt av ei liten and som holder til her. Den er som de fleste ender i Bymarka vant til folk og vet at det ofte vanker en godbit i kjølvannet av folk. Den hadde nok ikke ventet besøk ute i vannet. Badet ble ikke så avkjølende som vi hadde ventet.

Temperaturen var godt over 20 grader i vannet. Med dårlig sikt i vannet er kanskje ikke Svart-tjønna det mest innbydende badevannet, men fordelen er at det ikke er så mye folk for de som vil unngå trengsel.

Myggen har gode dager og klekkingen har resultert i insekter som står på vannet innimellom vannliljene. Og vi er heldige denne kvelden da solnedgangen gir oss de fleste av naturens farger på tur ned bak furuskogen.

Fakta om Svarttjønna

Svarttjønna er ei lita myrtjønn som ligger vakkert plassert nord for Geitfjellet, med utsikt over Trondheimsleia.

TOFA og Trondheim kommune gjennomførte prøvefiske i vatnet høsten 2006, og fangstene bestod av røye i fin kondisjon. Det er ikke mange reine røyevatn i Bymarka, så det er viktig å ta vare på de få som er. Eneste kultiveringstiltak som i framtida er aktuelt i Svarttjønna er utfisking, iallfall så lenge det bare er røye der.

Prøvefisket ble utført med 8 stk nordiske oversiktsgarn (bunngarn) og 1 flytegarn (SNFS serien). Det ble fanget totalt 20 røyer, men en snittvekt på 121 g og en K-faktor på 0,92. En god del av røyene hadde ei vekt på mellom 150-200 g.

Kvaliteten på fisken var såppas god at ivrige isfiskere bør kjenne sin besøkelsestid til vinteren, skriver TOFA på sitt nettsted.

Foto: Adresseavisen
Dukkert: Et avkjølende bad i et ikke altfor klart vann.
Brunnakke: Brunnakkeanden er nysgjerrig og håper på en matbit.
Rester etter vannrør som ledet vann fra Nydammen nedover Holstdammen og ut i Trollabekken.