Trondheim er en av kommunene i Trøndelag som har hatt en befolkningsvekst på mer enn 1,6 prosent i gjennomsnitt de siste tre årene. Dette gir Trondheim et såkalt veksttilskudd på 1,6 millioner kroner neste år. Satsen er 55 000 kroner pr. innbygger.

Men Trondheim må i likhet med andre kommuner være med på å finansiere veksttilskuddet gjennom trekk i det såkalte innbyggertilskuddet. Det økte trekket beløper seg til tolv millioner kroner. I sum går Trondheim i minus med 10,4 millioner.

En bløff

– Det er mulig regjeringen mener de satser på storbyene i statsbudsjettet. Men den satser i hvert fall ikke på Trondheim, sier en meget provosert ordfører Rita Ottervik.

– Dette ble verre enn jeg trodde. Dette er en bløff!

Hun er heller ikke spesielt imponert av regjeringen når det gjelder regjeringens satsing på helse og omsorg. Anledning til å få såkalt brukerstyrt personlig assistanse (BPA) når behovet for dette er til stede i tilstrekkelig grad, skal bli en rettighet. Regjeringen har satt av 300 millioner for å kompensere for kommunenes økte utgifter til BPA i 2015. Det gir ca. ni millioner til Trondheim. Altfor lite, ifølge kommunens økonomieksperter.

Rettighet

– Vi støtter at dette blir en rettighet. Men ordningen er betydelig underfinansiert, uten at det er mulig å si hvor mye, sier Ottervik.

I fjor viste et overslag at dersom alle benytter seg av rettigheten, vil kommunens merkostnad øke til ca. 230 millioner kroner, og til syv-åtte milliarder på landsbasis.

Veksten i Trondheim kommunes frie inntekter neste år, blir ifølge statsbudsjettet på 385 millioner kroner, et beløp lite egnet til å bli overrasket over. Ifølge økonomene innebærer dette ingen storsatsing, men dekker stort sett lønns- og prisstigning og økte utgifter som følge av vekst i befolkningen.