OSLO: For andre gang siden den tiltrådte, hadde regjeringen Solberg fredag invitert gjester til arbeidslunsjen som regjeringen pleier å ha før uka ebber ut. Hele regjeringen ønsket å gjøre ære på nobelprisparet May-Britt og Edvard Moser i representasjonsboligen rett bak Slottet.

– Det er jo et stort øyeblikk for Norge at vi får en nobelpris i medisin. Jeg tror det inspirerer mange, sa statsminister Erna Solberg etter at Moser-paret hadde hilst på samtlige regjeringsmedlemmer.

Overfor Adressa.no avviser statsministeren at hun er misunnelig på at nobelprisvinnerne holder til i Trondheim, og ikke i hennes hjemby Bergen.

– Jeg skulle gjerne selvfølgelig sett nobelprisvinnere fra Bergen, men Norge er ikke større enn at vi gleder oss uansett. Og så hører jeg hvor dialekten deres kommer fra, sier Solberg.

– Til og med svenskekongen var lykkelig på våre vegne. Det er en skandinavisk pris, parerer May-Britt Moser på klingende vestlandsk.

Trakk fram kjepphester

Moser-ekteparet er oppvokst på Sunnmøre, studerte i Oslo, og fikk drahjelp fra Universitetet i Bergen. Torsdag ble de kåret til Årets Trøndere av Adresseavisen og NRK Trøndelag.

– Så kom vi til Trondheim og NTNU, som gjorde en superb jobb med å støtte oss da vi satte opp laben. Så vår forskning er et norsk produkt, sier Moser.

Under regjeringslunsjen fikk Moser-ekteparet anledning til å snakke om flere av sine hjertesaker med hele regjeringen som tilhørere. Hjerneforskerne er blant annet svært opptatt av at de beste forskningsmiljøene får tilgang til mer forutsigbar finansiering enn det som er tilfellet i dag, samtidig som de får større frihet til å stake ut den kursen de selv mener er best i forskningen.

Det er en tanke kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er med på.

– Stort kommer til å behandle en langtidsplan med et tiårsperspektiv for forskningen nå. Ti år er egentlig ganske kort tid, men det gjør likevel at vi legger til rette for konkrete opptrappingsplaner på viktige forskningsområder, sier han.

– Vil fostre nye toppforskere

Samtidig lover Solberg mer penger til forskning i årene framover.

– Å stimulere til forskning er en del av omstilling i Norge er med på, sier hun.

Statsministeren tror nobelprisen kan føre til at flere unge satser på en forskerkarriere.

– For ti-femten år siden skulle alle bli noe med media, alle skulle på tv. Nå håper vi det er litt som har lyst til å bli noe i forskningen, sier hun.