Høyt oppe i lia, sørøst for Soknedal sentrum, ligger Anshusflåtten, Reitan-familiens gamle gård i Midtre Gauldal kommune.

Ole Reitan, Odds far, var odelsarving, men valgte i stedet et liv som handelsmann i Trondheim.

Omfattende restaurering

Derfor ble gården overtatt og drevet av Oles yngre bror som døde barnløs for drøyt to år siden. Da overtok Odd Reitan som eier.

Les mer om livet på Odd Reitans gamle slektsgård i Ukeadressa 5. oktober.

Adresseavisen med Ukeadressa kan du kjøpe og lese digitalt her

Han satte straks i gang et omfattende restaureringsarbeid som først blir ferdig om to år.

– Her skal vi drive verdiskole for Reitangruppens mange ledere, forteller dagens eier på den aller første omvisningen i tunet. Fjøset fra 1799 skal romme undervisningslokaler, gildehall og storkjøkken. Det gamle våningshuset fra 1833 var så dårlig at det måtte rives, men en nokså nøyaktig kopi reiser seg i disse dager fra grunnen. Kjøkken, stuer og overnattingsrom får plass i dette huset.

Ofte på besøk

Som barn besøkte Odd Reitan farsgården ofte, og fikk tidlig tillit som dreng blant onkler og onnekarer.

– Verdiene jeg lærte som barn, skal nå videreføres til Reitangruppens mange ledere. Vi må unne og beundre hverandre. Det er det motsatte av misunnelse, sier eieren, som får sin egen leilighet på gården på toppen av et nytt tårnbygg. Men han skal fremdeles bo i Trondheim. Lade Gaard blir fortsatt hovedsete for driften av Reitangruppen. I Oppdal, på gamle Haugen skole, også kalt Ladevollen, fortsetter driften av Rema-skolen også som før.

I dag: Slik ser Odd Reitans gamle gård ut nå, sett fra E6 gjennom Soknedal. Foto: Foto: Terje Visnes
På tunet: Odd Reitan sammen med arkitekt Amund Grimstad i tunet på slaktsgården Anshusflåtten. Foto: TERJE VISNES