Musikkbransjefestivalen Trondheim Calling, som arrangeres 4.-6- februar 2016, har tidligere i høst sluppet en rekke mer etablerte navn, blant dem Bendik, Sauropod, Dagny, Shevils, Monica Heldal, Siv Jakobsen, Tellef Raabe, Undergrünnen, Intertwine, Snøskred, Marte Eberson, Izabell, Frances Wave og Kid Astray.

Minst like spennende er det imidlertid å se hva som dukker opp av musikk som finnes i underskogen, og i dag er det klart hvilke 15 demoband som er plukket ut av en jury. Blant navnene som tidligere har spilt under Trondheim Calling på bakgrunn av demorunden, finner vi Highasakite, The Fjords, Bendik og Broen.

Hele 150 artister søkte, og juryen forteller om høy kvalitet og stor bredde i de innsendte bidragene.

Her er årets 15 demoartister :

Bokassa:

Bokassa fra Trondheim spiller ifølge seg selv Stonerpunk, der de blander stonerrockens riff med brutaliteten og energien fra punk og hardcore. «Ett av de mer interessante trondheimsbandene som fortsatt befinner seg under vannskorpa», skrev vi om bandets debut-ep tidligere i høst.

LES VÅR ANMELDELSE: Nihilistisk festmusikk

Break a Bad Habit:

Duoen Break a Bad Habit (Linnea Jansson og Guro Fløgstad) spiller akustisk og lavmælt amerikansk fjellmusikk og ørkenblues, med tekster på engelsk, spansk og trøndersk.

Catching Cooper:

Poprockbandet Catching Cooper satser høyt, og singeldebuten «Radio» er blitt listet på P1. Bandet spiller da også radiovennlig rock med fengende refrenger, og er inspirert av band som Paramore og The Wombats.

LES INTERVJU: - Go big or go home

Dear Esther:

Liker du melodiøs, myk og smart folkrock i samme gate som Fleet Foxes og Midlake, er sannsynligheten stor for at du liker ferske og trondheimsbaserte Dear Esther.

Erle & Slaget:

Trommer og vokal er det minimalistiske oppsettet til denne «elektroorganiske» duoen bestående av Erle Romunstad Mylius og Oddbjørn Sponås. Soul, jazz og pop møtes i låter med stor frihet og rom for improvisasjon.

FOG:

Den unge trioen FOG (Frukt og grønt) har markert seg sterkt det siste året, og overbeviser flere og flere med sin rock på trøndersk med inspirasjon fra Jokke, Johndoe og John Olav Nilsen. «Godt å høre at det kommer unge rockeband som evner å kommunisere og treffe bredt», skrev vi i vår anmeldelse av bandets debut-ep i sommer.

LES VÅR ANMELDELSE: 90-tallskameratene

Future Daughter:

Tre musikere og videokunstnere utgjør denne frielektronika-trioen i grenseland mellom pop og klubbmusikk. De er inspirert av artister som Oneohtrix Point Never og Nate Boyce.

Oppkast ala Kart:

Rapperen fra Tillerbyen slapp to sterke ep-er i 2014, og utmerker seg gjennom å følge sin egen vei både når det gjelder instrumentering og trøndersk lyrikk. Slapp i august ep-en «Omfavn» i samarbeid med digital-reggae-duoen Helgeland 8-bit Squad.

Panda Panda:

Sist hørt under Uka, er støypopkvintetten Panda Panda etter hvert et rutinert innslag på byens scener. Blir nevnt som verdige arvtagere etter trondheimstilknyttede støypopband som Dråpe og Angelica's Elegy/Gold Celeste

Red Mountains:

Psych- og stonerrockbandet Red Mountains slapp debutalbumet «Down With the Sun» tidligere i høst, og gjennom sitt Berlinbaserte plateselskap har musikken fått spredning både i Europa og Japan. Bandet spilte også på Urørt-scenen under Pstereofestivalen.

Reggie Got Beats & the RGB Unit:

Egil Reistadbakk er produsent, DJ og trommis - og mannen bak det lange bandnavnet. Musikken er mange avskygninger av disco, og Reggie er i samme DJ-kollektiv som blant andre Mathias Stubø, Ralph Myerz og Bendik Baksaas. Han jobber nå med sin debut-ep. RGB Unit er hans utvidede livebesetning, og de presenterer en krysning av DJ-sett og konsert.

Rick Ashtray:

Garasjerocken får også plass, representert ved Rick Ashtray - et band med forgreininger til mer etablerte trondheimsband som Gold Celeste, Blomst og Odd Loves to Dance. «Det beste dårlige bandet i Norge», skryter de av seg selv.

Rohey:

Jazz, soul og r&b er stikkord for kvartetten Rohey, som møttes på Jazzlinja i Trondheim. Bandet er oppkalt etter vokalist Rohey Taalah, og har det siste året spilt blant annet på Moldejazz, Kongsberg Jazzfestival og Oslo Jazzfestival.

Virkelig:

De fire 17-åringene i Virkelig holder til i Bodø, og bandets første låt «Cecilie» fikk godt gjennomslag på P3. Det unge bandet har varmet opp for Emilie Nicolas og Sondre Justad.

Østfrost:

Østfrost kom nylig hjem fra Island, der de spilte fem konserter i tilknytning til Iceland Airwaves Music Festival. Med den tidligere soloartisten Ane Bjerkan i front, spiller bandet melankolsk og drømmende pop i slekt med band som Cockteau Twins, med utradisjonell instrumentering gjennom bruk av bratsj og indisk harmonium. Slapp nylig ep-en «Østfrost EP».

Juryen har bestått av: Thomas Ryjord (festivalsjef Trondheim Calling), Ida Vie (bookingansvarlig ved Familien), Ida Dorthea Horpestad (musiker), Arne Slomann Johannessen (label manager for Riot Factory), Tete Lidbom (musikkprodusent i NRK P3/Urørt), Markus Sletten (bookingagent ved Polar Artist/Bookingsjef Trondheim Calling), Petter Vågan (musiker og produsent), Ida Kristine Sole Semb (Knausbooker ved Samfundet), Andrew Christopher Anfinnsen (bookingansvarlig Brukbar/Blæst), Aleksander Skei (Trondheim Elektroverksted) og Adiele Arukwe (musikkprodusent NRK MP3).