Sør-Trøndelag politidistrikt får nå i ettermiddag beskjed om at de skal opprette og huse landets første dyrekrimgruppe.

– Fremskrittspartiet har i flere år kjempet for et eget dyrepoliti. Jeg fikk dette inn i vårt program og har i en rekke sammenhenger lovet å få på plass en form av dyrepoliti. Nå får vi et treårig forsøk. Det tror jeg vil bli meget bra, og jeg er sikker på at opprettelsen i seg selv vil virke forebyggende og sørge for bedre dyrevern, sier Frps Per Sandberg til Adresseavisen.

Ifølge regjeringens arbeidsgruppe blir få saker anmeldt og for få blir dømt for kriminalitet mot dyr i Norge. Arbeidsgruppen mener dette skyldes for lite samarbeid mellom politi og Mattilsynet.

Dårlig samarbeid

Sammen med sin partileder Siv Jensen, legger landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen nå i ettermiddag frem forslaget prøveprosjektet med dyrepoliti lokalisert til Sør-Trøndelag.

* Dyrekrimgruppen skal ansvar for saker som gjelder kriminalitet mot dyr. Tre personer skal arbeide i denne enheten, blant annet en dedikert etterforsker og påtalejurist.

* Gruppen skal både bidra til at den generelle kunnskapen i politiet styrkes, men også sørge for at flere saker som omfatter vold og annen kriminalitet mot dyr blir etterforsket og ført i domstolene.

* Mattilsynet skal fremdeles ha ansvar med å føre tilsyn med dyr som i dag.

* Mattilsynet skal opprette et krimteam som har ansvar for samarbeid med politiet. I prøveperioden skal den bestå av to personer med spesielt god kompetanse på dyrekriminalitet.

* Dyrekrimgruppa i politiet og krimteamet i Mattilsynet skal arbeide tett sammen, en formell samarbeidsavtale skal sikre bedre samarbeid, at arbeidet blir prioritert og at Mattilsynet og Politiet møtes jevnlig.

Lav konsekvens

Det er Mattilsynet som i dag fører tilsyn med dyrevelferd, men tilsynet har ikke mulighet til å dømme folk. Alvorlige brudd på dyrevelferd må derfor anmeldes til politiet.

Men under to prosent av anmeldte dyremishandlingssaker de siste seks årene har endt med fradømmelse av retten til å holde dyr, ifølge Politidirektoratet og Mattilsynet.

– Jeg er veldig glad for at vi nå får til dette prøveprosjekt med dyrepoliti. Politiet vil med dette bli bedre rustet til å håndtere slike saker, og det betyr at flere kan bli straffet for kriminalitet mot. Det er viktig at kriminalitet mot dyr blir tatt på alvor. I mange tilfeller ser en at personer som utfører vold mot dyr også utfører vold mot mennesker, potensielt både barn og partner, sier Sandberg.