Værnes er fortsatt aktuell som marinekorpsets hovedbase for øving i Europa, bekrefter generalmajor Russel A. Sanborn.

- Vi er allierte i Nato og Norge er en våre sterkeste partnere. Det norske forsvaret er de største ekspertene på vinteroperasjoner og operasjoner i fjell og vanskelig klima. Vi ønsker å fortsette å øve sammen for å lære fra dere, sier Sanborn.

Les også: Derfor mangler F-35 basen tilstrekkelig beskyttelse

Skryter av lagrene

Marinekorpssjefen snakker om behovet for å øve sammen med allierte styrker for å lære hverandre å kjenne, forstå taktikk, prosedyrer og doktrine. Alt dette er også med på å styrke Natos beredskap og forsvaret av Norge.

- Marinekorpsets fremskutte lager ligger også her. Dette er lager som har vært her i over tretti år for å kunne bidra til å forsvare Norge. Det er strategisk spesielt viktig. Alt dette gjør det fornuftig å være her og øve her, sier Sanborn.

På spørsmål om at lagrene vil bli endret på noen måte som følge av erfaringene marinekorpset har høstet det siste året med rotasjonsstyrken i Midt-Norge, svarer Sanborn klart nei. Han viser til at lagrene i første rekke er en strategisk kapasitet som kan brukes hvor som helst i verden etter behov. Men rotasjonsstyrken og andre avdelinger som er i Norge kommer til å hente ut utstyr etter behov.

- Vi skal hele tiden lære og gjøre endringer etter hvert som det skjer endringer og utvikling i verden. Det kan påvirke konstant hvilke behov. Vi tilpasser oss hele tiden, sier Sanborn.

Les også: Hvis du flyr hele natten, til Norge, hvor det bare er fire timers dagslys

Tatt til fange i Irak

Adresseavisen møter som eneste medie generalen under besøket på Værnes torsdag. Den tidligere jagerflypiloten, som selv ble skutt ned og tatt til fange av irakiske tropper under Operasjon Desert Storm, stiller på et av få intervjuer han har gjort siden han tiltrådte som øverstkommanderende for marinekorpsets styrker i Europa i juli i fjor

Han kom til Værnes etter å ha besøkt marinesoldater fra rotasjonsstyrken på vinterøvelse i Nord-Norge onsdag, generalen fikk torsdag omvisning i fjellagret på Frigård i Lånke før han besøkte troppene på Værnes og HV-12-ledelsen. Generalen tok seg også tid til en halvtimes lunsj sammen med noen av soldatene.

Overfor Adresseavisen skryter generalen av Forsvaret, Heimevernet og norske myndigheter for alt som gjøres for å legge til rette for de amerikanske soldatene.

- Når jeg er på besøk spør jeg alltid hva mine folk liker og hvordan de opplever å være her. Her er jeg nesten bekymret for at soldatene ikke vil dra. De skryter av at de har det så bra her. De får lære om norsk kultur, oppleve den vakre naturen deres og blir invitert inn i hjemmene til folk og tatt vare på. Takk for at dere er så godt vertskap for oss, sier Sanborn.

Les også: - Jeg håper jeg tar feil, men det er en krig på vei

Les også: Bekrefter nye samtaler om USA-samarbeid

Fortsatt ønsket som hovedbase

Sanborns forgjenger som marinekorpssjef i Europa, Niel Nelson, var pådriver for å etablere rotasjonsstyrken og øvingsbasen på Værnes. Han høstet storm fra norske politikere da han gikk ut og fastslo at Værnes burde bli hovedbase for marinekorpsets øvingsvirksomhet i Europa. I dag driver marinekorpset blant annet omfattende øvingsvirksomhet i Romania der Black Sea Rotational Force er plassert. På spørsmålet om det fortsatt er aktuelt å utvide styrken og aktiviteten på Værnes svarer Sanborn kort og konsist;

- Absolutt, før han fortsetter.

- Vi i marinekorpset ønsker å styrke tilstedeværelsen her og styrke partnerskapet med Norge. Det vil vi med alle vertsnasjoner som vil tillate det. Men det er norske myndigheter som avgjør. Dersom de ønsker det, og det er fornuftig for oss, så ønsker vi selvsagt det. Vi ønsker å øve mest mulig der de beste øvingsmulighetene finnes og de beste ekspertene finnes, da tjener alle på det. Men det er en norsk avgjørelse og den norske regjeringen som har initiativet, vi forholder oss til det de bestemmer seg for, sier Sanborn.

- Opprettelsen av rotasjonsstyrken på Værnes førte til skarpe reaksjoner fra Russland. Hva tenker du om dette?

- Alle tenker på slike forhold, men vi forsøker å forholde oss til hva slags øvelser vi skal gjennomføre. Samtidig må vi planlegge for kriser og ting som kan skje. Vi skal ikke ta øynene av ballen uansett hvem som er trusselen. Det er ikke snakk om bare ett land for oss, sier Sanborn.

LES OGÅS: De frøs, mistet skiene og måtte bruke gaffa-tape for å holde utstyret

Les Ukeadressa-reportasjen: «Krig er ikke noe vi tenker på. Men vi gjør det vi blir bedt om.»