Gründersuksess: Om lag fjorten dager etter at det seks år gamle selskapet Gas Secure AS ble solgt for en halv milliard til Dräger, gikk det samme vei med tiåringen Resman AS, som ble solgt for over en milliard til Nordic Capital. Kjemiingeniøren Anne Dalager Dyrli er medgründer og forbilde. – Du må tro på det du gjør. Du vet at konkurrentene kommer, men at det gjelder å løpe fortest, sier hun. Foto: KRISTIN SVORTE

Mars 2015 må ha stått i gründerens tegn. To teknologiselskap med utspring fra teknologimiljøet i Trondheim ble solgt for til sammen halvannen milliard. Det fortjener med rette jubel omtrent på nivå med kvalifisering til Champions League.

Da vårsola gjorde sitt noe overraskende, men like fullt, kjærkomne inntog tidlig i mars i år kom nyheten om at det seks år gamle selskapet Gas Secure AS ble solgt for en halv milliard til Dräger. Forsiden på Adressa lyste imot oss.

Om lag fjorten dager senere gikk det jammen meg samme vei med tiåringen Resman AS. Teknologimyggen som er en suksesshistorie fra ende til annen, med et inspirerende forbilde av en medgründer i Anne Dalager Dyrli, hovedkontor i Trondheim og 65 ansatte ble solgt for over en milliard til Nordic Capital.

Mer velfortjent enn du aner var det noen gründere som fikk økt saldoen på kontoen. Høyrisikofondene Sintef Venture, Statoil Technology Invest, Viking Venture, Investinor og Proventure innkasserte sine nødvendige ti-gangere. Man regner nemlig med at kun ett av ti selskap lykkes på denne måten.

Det sier ganske mye om den imponerende jobben som ligger bak disse to selskapene. Det sier også noe om hvor mange skudd på mål man trenger for å skape slike suksesser. Tar vi statistikken bokstavelig har 18 bedrifter lidd andre og mindre hyggelige skjebner enn aksjesalg i milliardklassen. I likhet med ballsportenes skudd på mål, er alle fyrt av i den tro at de skal gi uttelling.

Med salgene av Resman og Gas Secure har vi fått nye bevis for at kombinasjonen dyktige gründere, gode investorer og et forskningsmiljø i verdensklasse skaper grobunn for nye arbeidsplasser og nytt næringsliv. Innovasjonskjeden er avhengig av milliardsalgene, og når den fungerer fører det til nye investeringer i nye teknologibedrifter, nye gründere inspireres og kanskje tar erfarne gründere fatt på en runde til.

Mer enn noen annen region har vi i Trøndelag alt å vinne på at innovasjonskjeden fungerer. Vel kan det gå litt lang tid mellom milliardoverskriftene i lokal og nasjonal presse, men det syder under overflaten.

Vi har et utrolig spennende, mangfoldig og grasrotdrevet innovasjonsmiljø i regionen. Det skjer så mye i gründertrondheim at mangelen på oversikt lurer noen til å tro at her skjer der intet. Sannheten er heldigvis at antall skudd på mål øker. I 2013 ble det etablert nesten dobbelt så mange nye teknologibedrifter som året før. Tall hittil tilsier at veksten fortsatte også i 2014. NTNUs Entreprenørskole utdanner nye gründere og Spark NTNU gir starthjelp til forretningsideer fra den energiske studentmassen. NTNU Technology Transfer produserer lovende teknologioverføringer på løpende bånd og SINVENT har finansiert opp et nytt høyrisikofond. Det sitter gründere på hjemmekontor, i ad hoc kontorfellesskap og på steder du ikke ville tenkt på å lete. Helt sikkert er det at du finner mange av dem på Atelier Ilsvika, LEN-inkubatoren på Pirsenteret, på Innovasjonssenteret på Gløshaugen eller på DIGS i Midtbyen.

Fellesnevneren for alt dette er at de representerer potensielle skudd på mål. Noen vil treffe målvakten, noen havne på tribunen mens atter andre ikke får plass i skuddstatistikken en gang. Kun noen ytterst få går rett i krysset, som Resman og Gas Secure, trolig mellom fem til ti år etter at de ble etablert.

Da kan vi alle juble, akkurat som når RBK vinner 5–0 på Lerkendal. Jeg slår et slag for at vi gir de øvrige skuddforsøkene en skikkelig applaus også.