Har du det egentlig helt bra? Neppe. Et eller annet må det være. Søk i ditt indre. Et eller annet sted murrer det. Men fortvil ikke. Hjelpen er like rundt hjørnet. Eller i nærmeste bokhandel. Eller på nettet. Bare du legger igjen penger.

Nå kan det være fristende å skrive en liten selvhjelpsartikkel, selv. Den vil i så fall bli kort. Litt flåsete bruker jeg å si at frisk luft og mosjon hjelper mot det meste, mot alt, egentlig.

Så enkelt er det likevel ikke. Men behøver det nødvendigvis være så veldig komplisert? Og jo mer komplekst og uoversiktlig dette bildet blir, jo mer hjelp må vi ha, og til slutt en slags hjelp til å komme ut av selvhjelpshelvete.

Vi blir til stadighet fortalt at vi ikke er bra nok. Bli den beste utgaven av deg selv. Du kan bedre. Jeg har selv følt på dette. Hvem har ikke det? Men jeg liker å tro at jeg er brukbar som jeg er. Ikke helt uten svakheter og lyter, det skal sies. Jeg har mine sider. Men hvem har vel ikke det?

Les også: Märtha gir engleboom på alternativmesse

En digresjon: Det hadde vært morsomt å vite hvor mye penger norsk næringsliv har brukt på coacher for sine ledere. Det holder jo ikke at de snakker med sine ansatte og venner og kolleger. Nei. Fint skal det være. Og hvem coacher coachen? Og hvor slutter denne rekken?

Men tilbake til saken. Kanskje er denne bølgen av selvhjelpslitteratur og forskjellige kurs som skal gi oss en dypere forståelse av vårt indre, og et liv i lutter harmoni, et symptom på tiden vi lever i.

Vi skal gå gjennom livet uten å føle ubehag. Vi søker det perfekte, det uoppnåelige, og det er nok av aktører som vil hjelpe oss på veien.

Spørsmålet er vel snarere om vi blir bedre av å hele tiden tro at vi ikke er gode nok som vi er. Bør vi kanskje slutte å kjenne så veldig etter hvordan vi har det? Ta det litt som det kommer? Tenker vi oss syke?

Les også kronikken: En kur for alt

Bokhandlene bugner av selvhjelpslitteratur. Hva med å lese en god roman i stedet? Det er kanskje minst like nyttig, og i tillegg vil du kunne få noe av en litterær opplevelse. Hva kan en sjarlatan fortelle deg om ditt indre sjeleliv, som ikke Hamsun allerede har skildret dypere og mer inngående i romaner som «Sult» og «Mysterier»?

Hvis du, som de fleste av oss, ikke helt føler at du henger med i vår tid, der vi skal håndtere familie, karrierer, samliv, arbeid, der du av og til rett og slett føler deg litt ute av verden, les Karl Ove Knausgårds «Min Kamp»-bøker, eller Geir Gulliksens og Vigdis Hjorts forfatterskap.

Er du ung, med ønske om å erobre verden, som de fleste unge mennesker, men famler og er usikker, også som de fleste unge mennesker, ja, les Agnar Mykles «Sangen om den røde rubin» og «Lasso rundt fru Luna.»

Opptatt av debatt? Les også: Så kom en svær traktor med fres og sprøytet grus, is og asfalt inn over plenene på Flatåsen

Undrer du deg over hvor livet ble av, kjenner du av og til på den store tomheten, se den beste filmen fra de siste årene, italienske «Den store skjønnheten». Det kan hjelpe å se at andre heller ikke er perfekte, at de problemene vi har, er høyst menneskelige. Og at det i det vanskelige kan ligge en sort, befriende humor, som også kan være noe av en livbøye.

Nå vel. Overskriften til denne artikkelen er kanskje en smule spiss. Man skal ikke underslå at flere mennesker kan finne god hjelp i selvhjelpslitteratur og forskjellige former for terapi og meditasjon. Det er mulig krystallterapi, tarmskylling, healing eller et besøk til Snåsamannen hjelper. Tro kan som kjent flytte fjell.

Men kan man stille spørsmålet om det blir en smule for stort fokus? Litt i overkant? Sannsynligvis.

Mer debatt: Hvis det er slik katteholdet ditt er, så bør du ikke ha katt

Livet kommer ikke pakket inn i bomull, med hjelm og polstringer. Livet er, for de fleste, innimellom hardt arbeid. Men får man det dårligere hvis man aksepterer nettopp dette – at livet er fullt av små og store fartsdumper?

Vi vet at mange ungdommer sliter. Hva gjør det med dem når de ser at vi voksne er på en heseblesende jakt etter perfeksjon på alle tenkelige og utenkelige områder?

Dette betyr ikke at de som virkelig trenger hjelp ikke skal få det. Men vi andre? Folk flest, som man sier. Har vi det egentlig så vondt og vanskelig?

orjangreiff@hotmail.com

Hør våre kommentatorer og gjest Trine Skei Grande snakke om Venstres landsmøtet og Facebook-angrepet fra Ola Borten Moe

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter