- Nå tilsier modellene at prisene skal gå ned, men vi tror likevel at de skal gå opp. Det er omtrent som å si at vi kaster inn håndkleet, sa Dørum foran et fullsatt auditorium hos DNB på Beddingen i Trondheim.

Storbankens sjeføkonom går snart over i ny jobb hos NHO, men var onsdag i Trondheim for å snakke om DNBs siste halvårlige rapport, «Økonomiske utsikter».

Tirsdag kom de siste boligpristallene, som viste at prisene fortsetter å øke kraftig. I august steg de med 2,8 prosent på landsbasis, mens de i Trondheim steg med to prosent. Det siste året har prisene steget med i snitt 9,1 prosent landet sett under ett, og Dørum sier at boligmarkedet, i hvert fall i deler av landet, har «gått av skaftet».

- Undervurdert prisstigningen

Han påpeker at de tradisjonelle indikatorene for boligprisveksten er boligbyggingen, folks inntekt, rentenivået og arbeidsledigheten. Ifølge Dørum har bankens økonomer konsekvent undervurdert den kraftige boligprisstigningen de siste 15 årene, men det har vært fordi disse indikatorene har utviklet seg bedre enn ventet.

Nå tilsier arbeidsledigheten og den lavere lønnsveksten at prisene burde gått ned i år, likevel har de fortsatt oppover. Dørum tror derfor at det er elementer i boligmarkedet som økonomene ikke klarer å fange opp med sine verktøy, og det er blant annet betydningen av folks forventninger.

Han påpeker at i 2001 lå snittprisen for en bruktbolig på 13 000 kroner per kvadratmeter, mens den nå er over 35 000 kroner. Samtidig hadde folk i 2001 en forventning om et langsiktig rentenivå på syv prosent, mens de nå har forventninger om en fremtidig rente på halvannen prosent.

Forventningene om fortsatt kraftig vekst i boligprisene gjør også at folk vil kjøpe ny bolig før de selger sin gamle, noe som i seg selv kan drive prisene oppover, ifølge Dørum.

- Vi har sett at folks forventninger kan drive boligprisene ut av likevekt, og jeg drister meg til å si at det er forventningene om prisvekst som nå har drevet prisene oppover, sier han.

Han påpeker også at Norge ikke har ett boligmarked, men flere regionale markeder. Boligprisene har falt med 6,2 prosent i Stavanger det siste året, men steget med 16,2 prosent i samme periode i Oslo.

Renteøkninger kan svi

Dørums overskrift da han snakket om prisstigningen var «På tide å finne frem B-ordet igjen?» Sjeføkonomen tror ikke nødvendigvis at det er en boble i boligmarkedet, men at det kan være snakk om en «renteboble», der renten er i utakt med de faktiske forholdene i økonomien.

Han sier at for enkelte boligkjøpere kan det bli vanskelig å betale avdrag, selv med bare moderate økninger av rentenivået. Det vil særlige gjelde i Oslo, der prisene på leilighetene i midtsjiktet nå er seks ganger dyrere enn snittlønn.

- Det ikke sannsynlig at renten skal opp fire prosent, men i tilfelle vil renter og avdrag ta en like stor av inntekten som de gjorde midt på 80-tallet. Jeg husker i hvert fall hvor krevende det var å holde hodet over vannet da, sier Dørum.

Siste runde: Øystein Dørum snakket for et fullsatt auditorium hos DNB i Trondheim. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen