Trønderenergi og NTE vil slå sammen nettselskapene sine. Det er godt nytt for forbrukerne.

Det er ugreit å være strømkunde om dagen. Strømprisene går i taket på grunn av sprengkulda. Når man i tillegg får høre at nettselskapene investerer for lite i vedlikehold og drift, mens fylkene og kommunene tar ut saftige utbytter, blir det ikke akkurat bedre.

At kommunene unner seg store summer fra nettselskapene, ble påpekt allerede i 2014. Nå viser en rapport som Oslo Economics har laget for Huseiernes Landsforbund at norske nettselskaper har satt av dobbelt så mye til utbytte siden 2012. Investeringene i vedlikehold og drift er derimot halvert siden 2014. Huseiernes Landsforbund kaller nettleien en «ekstraskatt».

Det har skjedd selv om det skal investeres 140 milliarder i strømnettet fram til 2025. Noe skyldes vedlikeholdsetterslep, men vel så mye digitalisering og fornyelse av nettet. Mange små selskaper kan få problemer med å holde tritt, for utviklingen krever store økonomiske muskler.

Tiden var moden for at det skulle komme en god nyhet. Nå har det blitt kjent Trønderenergi og NTE ønsker å slå sammen nettselskapene sine i et konsern. Det nye selskapet vil bli landets tredje største nettselskap.

Når de to selskapene kan legge konkrete planer om en sammenslåing på bordet, ligger det årevis med arbeid bak. Selskapene har blitt enige om at hovedkontoret skal ligge i Stjørdal, samt at nettleien skal være forskjellig i nord og sør. Det siste er nødvendig. I dag er NTEs nettleie nesten tusen kroner høyere enn den Trønderenergi tilbyr. Skulle alle kundene til det nye nettselskapet betalt samme pris, ville det ført til solide kostnadsøkninger for sørtrønderne. Kundetilfredsheten ville neppe ha gått i taket.

Nå gjenstår det for de to selskapene å komme til enighet om hvordan eierskapet i det nye nettselskapet skal fordeles mellom Trønderenergi, NTE og den tredje eieren, KLP. Det kan ta måneder, men det er all grunn til å tro at det vil lykkes.

LES KOMMENTAREN: Selskapets ettermæle har fått en skrape

I lys av de siste ukenes kritikk mot norske nettselskaper, er det forståelig hvis sammenslåingsplanene får trønderske forbrukere til å kaste engstelige blikk mot lommeboka. Det har de få grunner til. Både Trønderenergi og NTE har forholdsvis lav nettleie, sammenlignet med landsgjennomsnittet. Begge har kuttet utbyttene flere ganger, senest i 2016. Begge planlegger store investeringer i strømnettet.

Til gjengjeld kan det spøke for de små nettselskapene i Trøndelag.

I en pressemelding fra NTE står det at «Framtidens krav til kompetanse, effektivitet og avkastning peker mot flere sammenslåinger i nettbransjen i årene som kommer». Selskapet ser for seg samarbeid og partnerskap både sørover mot Dovre og nordover mot Saltfjellet. I klartekst: Flere små selskaper skal innlemmes i det nye, store nettselskapet. Det er en utvikling som allerede er godt i gang. Trønderenergi har kjøpt nettet til Selbu Energiverk og Kvikne-Rennebu Kraftlag. I fjor sa NTEs konsernsjef Christian Stav at selskapet ønsker å fusjonere med små, nordtrønderske nettselskaper.

På sikt kan det være duket for en omfattende sentralisering av det trønderske strømnettet. Sentralisering vekker gjerne skepsis, men her er den unødvendig. Allerede i 2014 fryktet El og IT-forbundet høyere strømpriser og dårligere vedlikehold, hvis digre aktører tok over nettet. Det er lite sannsynlig, for små nettselskaper har ofte høye priser. Kvikne-Rennebu Kraftlag var blant de dyreste nettselskapene i Trøndelag. Etter at de solgte nettvirksomheten til Trønderenergi i 2017, kan normalkunden spare 3300 kroner, skrev Adresseavisen i fjor.

Den prisforskjellen sier det meste. Når det kommer til strøm, er det virkelig størrelsen som betyr noe.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter