Arcaflex holdt på å ferdigstille 76 leiligheter, da selskapet selv begjærte seg konkurs onsdag. Alingsås tingrett i Sverige hadde onsdag ettermiddag ikke slått entreprenøren konkurs ennå.

Utbygger av Miljøbyen Granåsen, som ligger mellom Jakobsli og Dragvoll, er Heimdal Bolig. Administrerende direktør Roar Munkhaugen i Heimdal Bolig forteller at arbeidet med de 76 leilighetene som nesten er ferdige, og ytterligere ett byggtrinn som skal stå ferdig til høsten, er stanset.

- Det er stopp i dag og i morgen. Vi ønsker å få det i gang igjen så fort som mulig, sier Munkhaugen.

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Forsinket

Det ene byggetrinnet er allerede forsinket, og kjøperne av de 76 leilighetene skulle overtatt dem for lengst.

- Arcaflex har i lang tid hatt problemer med å klare fremdriften på prosjektet. Det er en forsinkelse på seks uker allerede. Nå skulle de være ferdige neste uke. Det er veldig uheldig at dette skjer i sluttfasen, sier Munkhaugen.

Han forteller at det innvendig står igjen arbeid med listverk og finish på malerarbeidet, og at det utvendig står igjen noe utsmykking på fasaden.

- Konkursen betyr ytterligere forsinkelser på grunn av tiden det tar å få på plass bostyrer og bygge ferdig. Vi er opptatt av å få en rask avklaring, for å få tilgang til byggeplassen. Enten vil vi bygge ferdig eller boet vil ta det på seg. For vår del er det viktig å få informasjon, og få gitt klar beskjed til boligkundene om når de kan flytte inn, sier Munkhaugen.

Får erstatning

Han håper å komme i kontakt med bostyrer raskt.

- Vi har fått signal fra Arcaflex om at arbeidet med boet kan komme i gang raskt, og at vi kan komme i kontakt med bostyrer allerede torsdag, sier Munkhaugen.

Han forteller at boligkjøperne får erstatninger for den forsinkede innflyttingen.

- Ifølge Bustadoppføringloven er kjøperne berettiget til erstatning ved forsinket leveranse, sier Munkhaugen.

To byggetrinn

Arcaflex er hovedentreprenør på alt over bakken i de to byggetrinnene. Alle de 76 leilighetene som er forsinket er solgt, og det er også de 76 leilighetene i byggetrinnet som etter planen skal stå ferdig til høsten.

- Vi både tror og håper at konkursen ikke får konsekvenser for dem som skal flytte inn til høsten. De leilighetene er det lite trolig at boet selv vil gjøre ferdig, siden det er så lenge til ferdigstillelse, sier Munkhaugen.

Styreleder Lars Atterfors i Arcaflex forteller at de har rundt 25 ansatte. Det var ikke så mange av dem på Miljøbyen Granåsen lenger.

- På slutten er det mest spesialister som er innleid, det er fleste av våre er på plassen når modulene blir satt på plass, sier Atterfors.

Han forteller at de har flere underleverandører på Miljøbyen Granåsen, og at de vanligvis bruker lokale underleverandører.

70 håndverkere

Munkhaugen vet ikke hvor mange ansatte fra underleverandørene som jobbet i Miljøbyen Granåsen, men opplyser at det ifølge mannskapsrapportene var om lag 70 håndverkere i arbeid totalt på plassen.

I oppbudsbegjæringen skriver entreprenøren at selskapet har 25 ansatte ved ved oppbudstidspunktet. Entreprenøren skriver videre at selskapet er insolvent, og ikke i stand til å betale sin forfalte gjeld.

- Arcaflex har i hovedsak hatt arbeid i Norge de siste årene, og har vært inne på to byggetrinn i Miljøbyen Granåsen. I desember fikk vi et prosjekt i Oslo som det ble stans i. Begge prosjektene har ført til at vi ikke klart den økonomiske situasjonen, og ikke har råd til å betale regningene. Derfor har vi bedt om oppbud, sier Atterfors.