- Midtbyen må gjøre noe med sin egen attraktivitet. Slik det er nå, er det i Midtbyen mye av potensialet for handel, kontorbygg og boliger ligger. Problemet er at mye av bygningsmassene ikke er egnet for handel, butikker og boliger, sier Kjell Håvard Nilsen, daglig leder i konsulentselskapet Optiman.

- Riv innmaten i bryggene

I tillegg til å lede Optiman, er Nilsen leder for arrangørgruppen i Byggebørsen, som årlig lager en oversikt over byggeprosjektene i trondheimsregionen.

Adressa.no har med bakgrunn i Byggebørsens arbeid laget en egen oversikt over byggeprosjktene i trondheimsregionen.

(Du kan se informasjon om hvert enkelt prosjekt ved å klikke på symbolene i kartet øverst i artikkelen.)

Nilsen mener at etterspørselen etter butikk- og kontorlokaler utenfor byen er i ferd med å bli mettet, men at man må ta drastiske grep for å utvikle Midtbyen.

- Ta for eksempel bryggene. De er pene bygninger, men de er lite egnet for butikker, boliger og kontorlokaler. De har blant annet lav takhøyde og det kommer inn lite lys. Hva hvis man for eksempel tenker på tre brygger samtidig, og tar vekk innmaten i den midterste bryggen for å få inn lys. Kanskje skal vi tørre å rive innmaten i noen av dem. Da kunne man for eksempel ha bygget store kontorlokaler, sier Nilsen.

Prosjekter i kø  utenfor sentrum

På en annen side mangler det ikke på planer for nybygg i trondheimsregionen. Av adressa.nos oversikt går det frem at det er planlagt over 650 000 kvadratmeter med kontor- og handelslokaler de neste 10-15 årene.

Nilsen forteller at markedet for handels- og kontorlokaler utenfor byen er i ferd med å bli mettet.

- Når det gjelder handelslokaler vil det bli en direkte pause i utbyggingen, det er per nå ikke behov for mye nytt handelsareal utenfor bykjernen. Når siste byggetrinn på City Lade er ferdig i år, er det akkumulert nok handelsareal for de neste fem årene, forklarer Nilsen.

Han forteller at det også blir tøff kamp blant de som bygger kontorlokaler.

- Det et marked for 20 - 30 000 kvadratmeter kontorlokale per år i Trondheim. Slik det er nå foreligger det planer for 10-15-gangen av dette. Det er en stor risiko med tanke på hvem som klarer å tiltrekke seg leietakere, sier Nilsen.

- Må ikke bli «slow city»

Nilsen skulle gjerne sett at en del av innsatsen i byggebransjen i større grad rettet seg inn mot Midtbyen.

- Etter beregningene vil Trondheim øke folketallet med 60 000 innbyggere frem til 2040 samtidig som lønningene øker, så handelen kommer til å øke. Men noe av økningen bør skje i sentrum. Vi må hindre at vi blir «slow city», slik som Levanger. Men man får ikke handelsøkning i Midtbyen uten at man bygger nytt. Butikkonseptene utvikler seg, de vil ha større lokaler, og det passer ikke i Midtbyen. Den samme trenden ser vi i kontormarkedet også, de blir større, sier Nilsen.

Han skulle helst sett at politikerne, Næringsforeningen og byggebransjen gikk sammen for å gjøre Midtbyen mer attraktiv.

- Kanskje må vi tørre å gjøre et utvalg i bykvartalene for å utvikle dem slik at de er tilpasset de nye behovene som næringslivet har. I tillegg går det an å utvikle eksisterende butikklokaler til boliger. Problemet er at hvis det ikke kommer leieinntekter fra bryggene eller bygårdene, vil ingen investere i dem. Vi må ta vare på identiteten, og samtidig utvikle byen, sier Nilsen.