Årets regntunge vinter kan gi mer enn snølengsel og vinterdepresjon.

Den fuktige perioden vi har vært inne i over lang tid, kan gi fuktskader på bygninger.

Vann fra takrenner siver inn mot bygningen og grunnmur og det kan føre til lekkasje på taket slik at vann renner inn på innsiden av taket.

Over tid kan dette skape fuktskader i tak og isolasjon.

Utvendig inspeksjon

- Med så mye nedbør som vi har hatt i vinter kreves det en utvendig inspeksjon av huset for å se hvor mye vann det har tålt, sier Kai Gustavsen, seniorrådgiver og yrkeshygieniker i Norges Astma og Allergiforbund, som har 18 års erfaring fra bedriftshelsetjeneste og arbeid med miljørettet helsevern i skole og barnehage.

Sjekk boligen på en regntung dag

Et tips kan være å se over boligen på en dag det regner mye.

Du bør sjekke om vann fra taknedløp renner bort fra grunnmuren.Gjør det ikke det, kan det bli et fuktproblem i kjelleren.

- Har du takstein på taket kan du se om det renner eller drypper vann mellom takrenne og bordet renna er festet i på huset. Gjør det det, har du mest sannsynlig en ødelagt takstein som fører til av noe vann renner ned taket og mellom tak og takstein. Sjekk også om det er fukt i ventilasjonsanlegg og filter slik at muggsopp ikke utvikles, sier Kai Gustavsen til Klikk.no

Mugglukt

Muggsopp er ikke gunstig å få i hus. Men hvordan vet du om du har det?

Mugglukt er et sikkert tegn på muggvekst inne og en klar helserisiko. Kjenner man mugglukt er dette en tilstrekkelig påvisning av muggskade og behov for tiltak.

- Har du først fått mugglukt i hus, har det gått for langt. Da er det viktig å kartlegge hva som er årsaken og igangsette tiltak slik at forholden bedres, forteller Kai Gustavsen.

Han forklarer at dette er noe boligeiere  forholde seg til.

Fuktighet må holdes borte. Fordi tørre boliger med frisk luft er helsefremmende.

- Jeg vil invitere boligeiere til å gjøre en fuktkartlegging selv. Muggsopp finnes ofte bak hyller, kommoder og bilder på husets yttervegger, forteller Kai Gustavsen.

Vann og næring

Muggsopp trenger vann, temperatur og næring for å overleve.

Møbler, bilder garderober inntil kald yttervegg kan føre til kondens på veggen slik at muggsopp får vekstbetingelser. Har du vegger som har lav temperatur, så påse å ha en luftespalte mellom møbel og yttervegg slik at luftsirkulasjon sikres.

- Klarer du å holde fukten unna treverk vil det gi mindre sjanse for muggsopp, forteller seniorrådgiveren.

Når det kommer til eldre bygg er problemet ofte forårsaket av en kuldebro grunnet lav utetemperatur og høy innetemperatur.

- Jeg pleier å si at «20 er bra for hue!» Både i boliger og skolebygg. 20-22 grader gir det optimale miljøet for læring, konsentrasjon, ytelse og trivsel, sier Gustavsen til Klikk.no

Frykter mer ekstremvær

Foreningen Norsk forum for bedre innemiljø for barn er bekymret for en økning i fuktskader på bygg i takt med at det meldes mer ekstremvær i fremtiden.

For høyt fuktinnhold fører blant annet til økt avgassing av kjemiske stoffer fra materialer, og enkelte av disse gassene kan forverre astma og gi andre plager. Fukt fremmer veksten av bakterier, husstøvmidd og muggsopper.

Muggsopp inneholder allergener, og kan derfor forårsake allergiske reaksjoner og astma hos disponerte personer hvis det innåndes.

Det er en sammenheng mellom fuktskader og muggsoppvekst i bygninger og forekomsten av diffuse inneklimaplager, astma, allergier og nedsatt motstandskraft mot infeksjoner og helseplager.

- Kan føre til sykdom

Marianne Hanneborg Aas er overlege ved barneavdelingen ved Drammen sykehus og er en av ekspertene i Norsk forum for bedre innemiljø for barn.

Hun forteller at tilstedeværelse av mugglukt er et sikkert tegn på fuktskader.

- Muggsopp kan føre til sykdom og innemiljøplager. Fuktskader øker både risiko for å få astma og gjør sykdommen verre for de som er rammet. Dessuten er det en generell negativ faktor på inneklima og risiko for diverse inneklimarelaterte plager.

Siden det innebærer helserisiko er kjennskap til fuktskader i egen bolig viktig.

Kondens er et varsel om dårlig isolasjon og luftveksling som gir mulighet for muggutvikling, sier Marianne Hanneborg Aas til Klikk.no.

Helseplager

Diffuse helseplager som hodepine, nedsatt konsentrasjon, allergi og uro kan komme av et dårlig inneklima.

For eksempel kan skjulte fuktskader og muggsopp være årsaken til hodepinen din.

- Mitt beste tips å bruke nesa! Hvis du blir dårlig av å være hjemme, kan du sjekke om du føler deg bedre på hytta. Og omvendt. På denne måten kan du kartlegge om du sliter med fuktproblemer på hytta eller hjemme, opplyser Kai Gustavsen.

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund er de vanligste reaksjonene på mugg er forkjølelseslignende symptomer som tett eller rennende nese, røde eller kløende øyne, kløe i nese/hals, nysing, hodepine eller vedvarende tretthet.

Dersom symptomene forsvinner når man er borte fra boligen en ukes tid er dette ofte tegn på at noe er galt med innemiljøet i boligen. Når man kommer tilbake til boligen kommer gjerne symptomene tilbake etter få timer eller etter en dag eller to.

Uheldig å leve med muggeksponering

De fleste personer tåler mugg godt, men dersom man blir utsatt for mye mugg i en lengre periode kan man plutselig reagere, og etter det kan man få plager selv ved langt mindre mugg mengder. Derfor er det uheldig å leve med muggeksponering i innemiljøet selv om man ikke har fått symptomer eller ubehag ennå.

Kai Gustavsen oppfordrer huseiere til årlig å gå gjennom boligen med tanke på å avdekke eventuelle tegn på uønsket fukt, med hyppigere inspeksjon på utsatte steder. Ved mistanke om fuktproblemer må dette undersøkes grundig, årsaken til påvist fukt klarlegges og utbedres.

- Er du usikker, søk bistand hos en fagkyndig som vil gjennomføre nødvendige målinger og analyser - og som kan gi utbedringsforslag, sier Kai Gustavsen.

Så ille kan muggsopp se ut. Foto: THINKSTOCK 
Kai Gustavsen, yrkeshygieniker i NAAF er ekspert på fukt. Foto: Privat