Arbeiderpartiet i Trondheim ble valgets soleklare vinner, og har etter valget 28 representanter i det nye bystyret. Av Ap-gruppens 28 er hele 10 av disse medlemmer i AUF, og ni av disse er under 25 år.

Julie Hole (20) er glad for at velgerne har stemt på ungdom ved dette valget.

- Vi ble vist tillit av Ap, og 20 av de 73 på lista var fra AUF. Men det er helt vanvittig at vi får inn ti av disse i bystyret, det hadde jeg aldri trodd. Men vi fikk vist oss tilliten verdig. Det viser at unge politikere skal tas på alvor, og at flere ønsker ungdom inn i bystyret. Nå skal vi kjempe for flere helsesøstre, flere lærere og flere ansatte i eldreomsorgen, sier AUF-leder Julie Hole.

10 forhåndskumulert

Ni av 28 representanter under 25 år. Det betyr at 32 prosent av Aps bystyregruppe er under 25 år.

Arbeiderpartiet i Trondheim hadde forhåndskumulert de 10 første på sin kommunevalgsliste. Blant de 10 første, som automatisk får stemmetillegg fordi de er kumulert, sto to AUF-ere – Julie Hole og Ellen Reitan. Men velgerne sørget for å gi andre unge mennesker personstemmer på valgdagen som gjør at ytterligere åtte fra AUF sikret seg plass i bystyret.

SE OGSÅ: Her er bildene fra valgets vinnere og tapere

566 personstemmer

19-åringen Muzaffer Kara sto opprinnelig på 72. plass på Aps liste, men fikk hele 566 personstemmer fra Ap-velgerne og 44 slengere (ført opp på andre partiers lister). Dermed ble Kara den ellevte representant for Arbeiderpartiet. Kommunalråd Eirik Schrøder (22 år), 18-åringen Mathea Pedersen, Sara Shafighi (20), Sandra Skillingsås (24), Tuva Eriksen (21) og Gard Storø (21) er de andre AUF-erne som nå skal styre byen. I tillegg kom også Marek Jasinski (29) inn på «AUF-kvoten».

- Nå starter jobben med å få plassert disse AUF-erne i viktige komiteer slik at vi kan få gjennomført vår politikk. For AUF har kravet om at det skal være helsesøstre på plass på alle skolene stått sentralt, og det skal vi få gjennomført så fort vi klarer, sier Julie Hole.

Hun er svært tilfreds med at så mange unge mennesker nå blir politikere, og som i de neste fire årene skal sette preg på retningsvalget for Trondheim.

Ulik bakgrunn

- Det er også fint å se at så mange unge med innvandrerbakgrunn nå kommer inn i bystyret. Det er viktig av bystyret gjenspeiler byens befolkning. Med økt representasjon fra folk med ulik kulturell bakgrunn vil de som ellers er underrepresentert i politikken, komme mer til syne, og det er viktig for hele Trondheim, sier Julie Hole.

Unge Høyre

Høyre gikk tilbake ved dette valget, og endte opp med 14 representanter i det nye bystyret. Men også i Høyre preger ungdommen den nye bystyregruppa. Tre av de 14 er under 25 år. Mari Holm Lønseth (24) sto på sikker plass i Høyre, mens 20-åringen Mohammed Amin fikk 297 personstemmer. Det sikret han plass nummer elleve i Høyres bystyregruppe. Sindre Nilsskog (24) kapret den siste høyreplassen i bystyret med 226 personstemmer.

SVs Ingrid Marie Sylte Isachsen (18) sto på andreplass på SVs liste, og blir dermed en av de aller yngste representantene i det nye bystyret. Frps Maria Alseth (20) kom inn som Frps fjerde representant. De siste under 25 år i det nye bystyret er Rødts andrekandidat, Ragna Vorkinnslien (25) og De Grønnes 22-årige representant Line Fjørstad.

36 nye medlemmer

Det nye bystyret i Trondheim får etter dette valget inn 36 nye politikere. Det betyr at over halvparten ikke tidligere har vært faste medlemmer. Mange av dem har tidligere møtt som vararepresentanter for sine partier, men også mange er helt nye i bypolitikken.

Kjønnsfordelingen i det nye bystyret viser at det fortsatt er et overtak av menn. Av de 67 representantene er det 39 menn og 28 kvinner. Det gir en kjønnsbalanse på 58 prosent menn og 42 prosent kvinner.

Flest personstemmer

Ser man på alle valglistene så er det nå klart at ordfører Rita Ottervik er den politikeren som er mest populær ved dette valget. Ottervik fikk 6725 personstemmer på Aps valglister, mens hun ble oppført 348 ganger av velgere som stemte på andre partier, såkalte slengere. Høyres Yngve Brox fikk 3096 personstemmer og ble oppført på 112 stemmesedler blant de som stemte på andre partier.

LES OGSÅ (PLUSS): Hvor lenge skal Rita sitte?

Disse 67 skal de neste fire årene forvalte bruken av rundt 60 milliarder kroner, som skal fordeles på ulike tjenester og investeringer i kommunen.