Fristen for landets kommuner til å gi Barne- og familiedepartementet svar på bosetningskapasitet går ut i dag, onsdag ettermiddag.

Departementet teller og sorterer utover dagen, men hovedbildet er klart.

Klokka 12 onsdag hadde 135 komuner svart. Langt over halvparten har bedt om utsettelse. Litt over 50 kommuner har sagt ja, men de fleste med forbehold.

Barne- og familieminister Solveig Horne er skuffet, men slett ikke overrasket over de lave bosettingstallene fra kommunene.

- Tallene viser at det er stor avstand mellom stortingsflertallets ambisjoner om å hente 10 000 syrere og kommunenes kapasitet til å oppfylle dette ønsket. Det er rett og slett ikke mulig å gjennomføre dette med så lave tall fra kommunene, sier Horne til adressa.no.

- Greier 473 personer i 2015

Mange av kommunene er ute i siste liten.

- Men uansett frist og at en del vil melde inn mer kapasitet etter hvert, må vi være realistiske. Vi kommer aldri til å nå de tallene som stortingsflertallet snakker om, sier Horne.

Med dagens innmeldte kapasitet mener Horne det vil la seg gjøre å bosette 473 personer i 2015 og 499 i 2016.

- Vi vil klare å ta unna en god del på mottakene. Men det sitter altså 5000 og venter. 1000 av disse er syrere. Og i løpet av to år vet vi ikke hvor neste krise dukker opp, sier Horne.

Klokken ni onsdag morgen hadde departementet fått inn svar fra 117 av landets 435 kommuner. 60 av kommunene ber om å få utsatt svarfrist. To kommuner sier allerede nå blankt nei til å ta i mot flere.

55 kommuner har svart departementet at de kan ta i mot flere, men ganske mange av disse kommunene har lagt ved en del forbehold for å ta i mot flere.

Kommuner i Midt-Norge sier ja

Verdal er en av de kommunene som er mest positiv til å ta i mot flere syriske flyktninger. Med 32 mot Frps tre stemmer vedtok kommunestyret tirsdag å åpne for 27 syriske overføringsflyktninger i 2015 og 2016. Dette kommer i tillegg til de 75 flyktningene kommunen har sagt ja til fra før.

- Vi sier ja til flere syrere under forutsetning av at staten dekker de reelle utgiftene. Dette er en sak hvor det er så stort behov at vi må forsøke å bidra på best mulig måte. Det er ikke realistisk at man skal greie å håndtere den største flyktningekatastrofen siden krigen i nabolandene, mener Verdals ordfører Bjørn Iversen.

De folkevalgte i Verdal kommer med sitt endelige vedtak når den konkrete anmodningen fra myndighetene kommer.

Klarsignal fra Trondheim

-Vi skal ta vår andel av flyktningene som kommer, også dem som er aktuelle i forhold til diskusjonen rundt de 10 000 syriske flyktningene det kan bli snakk om, sier Stein A. Ytterdahl, rådmann i Trondheim kommune.

Rådmannen opplyser at kommunen har meddelt Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet om bystyrets vedtak i saken.

-Bystyret vil få seg forelagt en egen sak når den tid kommer om hvordan mottaket av flyktinger kan bli gjennomført rent konkret, fremholder Stein A. Ytterdahl.

Stjørdal kommune har signalisert positiv vilje til å ta imot flere flyktninger. Det er i hvertfall innstillingen fra rådmannen i forkant av de folkevalgtes behandling av saken. Det innebærere at kommunen kan bosette inntil 71 flyktninger i 2015 og inntil 59 flyktinger i 2016.

- Det er i tråd med anmodningen fra departementet, opplyser flyktningekonsulent Stein Trygve Pettersen.

Ordføreren har av formannskapet fått fullmakt til å sende et svarbrev til departementet der det opplyses om innstillingen, men med et lite forbehold om kommunestyrets godkjenning.

Også Levanger kommune er innstilt på å ta imot flere flyktninger. Det betyr at kommunen svarer på bestillingen fra departementet. I 2015 vil kommunenen kunne motta inntil 71 flyktninger; 31 flere enn opprinnelig planlagt. Neste år blir det samla antall 59 flyktninger

- Vi blir med på dugnaden, forsikrer ordfører Robert Svarva.

Han understreker imidlertid at de formelle vedtak ennå ikke er fattet.

- Hvorfor ikke det når svarfristen er i dag?

- Det handler om at saken skal være gjenstand for en forsvarlig saksbehandling. Saken vil bli behandlet i løpet av neste uke, opplyser Robert Svarva.

Fungerende rådmann i Meråker kommune, Inge Falstad, opplyser at kommunen ennå ikke har tatt stilling til om kommunen skal ta imot flere flyktninger.

- Men det kan bli en avklaring i løpet av dagen, sier han.

I Frosta kommune derimot, har kommunestyret behandlet flyktningespørsmålet. Kommunen har forpliktet seg til å ta imot inntil ti flyktninger både i år og neste år.

- Det er blitt vurdert om vi kan ta imot enda flere, men vi vil først vurdere effekten av mulige familiegjenforeninger, opplyser rådmann Arne Ketil Auran.

Ordførerstafett for Syria

Ordfører i Sunndal, Ståle Refstie (Ap), har startet en ordførerstafett for Syria. Han har sendt ut en epost til alle ordførere i landet med en klar oppfordring å bosette så mange kvoteflyktninger som mulig.

- Jeg håper kommunene vil finne plass til å bosette så mange kvoteflyktninger som mulig. Jeg håper også at dette ikke blir en debatt om hvorvidt vi skal øke støtten til nærområdene eller ta imot flere kvoteflyktninger. Vi trenger sårt begge deler. Vi må være vårt ansvar bevisst, og forstå hvilken historisk mulighet vi nå har til å gjøre et viktig bidrag for mennesker på flukt fra krigen i Syria. Jeg håper derfor at så mange kommuner som mulig fatter et raust vedtak om bosetting av kvoteflyktningene, skriver Refstie i brevet.