Hærverket og vannlekkasjen fant sted på Valøya på Tempe om morgenen 16. mai. Alle de 26 beboere må flytte fordi hele hybellhuset må totalrehabilteres på grunn av fuktskader.

Huset blir stengt i minst fem måneder. Alle beboerne har fått tilbud om ny bolig, og de første har allerede flyttet ut.

Trondheim kommune har anmeldt i alt tre tilfeller av hærverk, alle vannlekkasjer, på hybelhuset. De to første inntraff 16. mai og den tredje 18. mai.

Bystyret: Bredbånd til alle eldre og 35 millioner mer til asfalt

To vannlekkasjer på en time

Det er det andre tilfellet som forårsaket den største vannlekkasjen.

- I løpet av en times tid om morgenen 16. mai oppsto det to vannlekkasjer. Den første ble oppdaget ved 06.30-tiden, forteller Tore Lilleaker prosjektleder vedlikehold i Trondheim eiendom.

En vekter i bygget ble kontaktet av en beboer som fortalte at det kom vann inn i leiligheten fra etasjen over. Beredskapsvakten fra Trondheim eiendom ble varslet og rykket ut til hybelhuset.

Da ansatte og beredskapsvakten tok seg inn i leiligheten, viste seg at to sluk var tettet med håndklær slik at vannet flommet over.

Mens ansatte ved hybelhuset var i ferd å skaffe seg oversikt over og rydde opp etter den første lekkasjen, ble det oppdaget at store mengder vann rant ned i resepsjonsområdet i første etasje og fortsatte ned i kjelleren.

To vannrør på et bad var revet rett av

- Det viste seg at begge vannrørene på badet i en annen leilighet i tredje etasje var revet av, slik at store mengder vann rant ut i leiligheten og videre ut i korridoren og ned trappene, helt ned i kjelleren, forteller Lilleaker.

Ved en tilfeldighet hadde han et møte i huset klokken 08.00.

– Da jeg kom, fosset det vann over alt i tre etasjer samt i kjelleren. Lekkasjen ble stanset da hovedvanntilførselen ble stengt, sier Lilleaker.

Kriminalvakta ved Trøndelag politidistrikt bekrefter at politiet har igangsatt etterforskning.

- En patrulje var på hybelhuset 16. mai, tok bilder og snakket med vitner, forteller politioverbetjent Geir Langås.

Les også: Fraråder høyhus i Holtermannsveien

Omfattende fuktskader

Lekkasjene har ført til omfattende skader på hybelhuset.

- Selv om bare mindre skader er synlige, viser de første målingene at det er store fuktskader på gulvdekke, etasjeskiller og himlinger samt noe i vegger.

Den første befaringen med takstmann 19. mai avdekket store skader. Gulvbelegget må rives opp og betongdekket tørkes ut flere steder. Dette er også nødvendig for å hindre hindre oppblomstring av blant annet muggsopp.

Den fulle oversikten over skadeomfanget regner vi med å få i neste uke når alle leilighetene er tømt og vi kan gå igjennom hele fløyen grundig, sier Lilleaker.

Det er 16 leiligheter i fløyen som ble rammet av vannlekkasjene.

Mest omfattende skadeverk på kommunal bolig noen gang

En foreløpig beregning viser at hybelhuset må holdes stengt i fem-seks måneder mens det blir rehabilitert.

Lilleaker vil ikke spekulere i hva sluttsummen for utbedring av skadene vil komme på, men bekrefter at det dreier seg om «store summer».

Hærverket er trolig det mest omfattende noen gang mot kommunale boliger. – Jeg er ikke kjent med at det skal ha forekommet noe lignende tidligere, sier prosjektlederen.

Da Adresseavisen besøkte hybelhuset var det merkbart fuktig luft i korridorer og trapper, noe fuktighetsmålinger bekrefter. – Vi har målt opp i 70 prosent vannmetning i enkelte deler av konstruksjonen, forteller Lilleaker.

Trapperommet mest skadet

Det er i hovedsak boligfløyen mot sør som er skadet samt trapperommet. Gulvet i hver trappetasje må rives opp, tørkes og legges på nytt.

Det betyr at trapperommet også vil være uframkommelig for beboere som bor i den andre fløyen som ikke er rammet av selve vannskaden.

Beslutningen om å stenge hybelhuset ble tatt 18. mai.

- Det har gått raskt å finne nye boliger. Fordi 15 av de 41 beboerne nylig hadde flyttet til Jarleveien hybelhus, var det færre beboere enn vanlig. I tillegg har enheten god boligkapasitet for tiden, forteller enhetsleder Wenche Landbakk ved rusenheten i Trondheim kommune.

Enhetsleder Wenche Landbakk, rusenheten, Trondheim kommune

En konsekvens av utflyttingen, er at beboerne blir boende mer spredt, men alle vil bli fulgt opp av enhetens uteteam, som hadde base på Valøya.

- Uteteamets oppgave er å følge opp beboere i boligtiltak som ikke har personell på stedet. Uteteamet vil ha base i Jarleveien inntil utbedringen på Valøya er ferdig, opplyste kommunaldirektør Helga Garåsen i formannskapet tirsdag.

Frelsesarmeen, som drifter kommunens overnattingstilbud, er også informert om at de må påregne at flere vil oppsøke overnattingstilbudet i Hvedingveita.

Overdoseteamet: - Det var fri flyt av dop

I tredje etasje var to vannrør på badet revet av. Foto: Trøndelag politidistrikt
Utflytting. Tirsdag var det full flytteaktivitet på Valøya hybelhus. Alle 23 beboere må flytte etter at hybelhuset må stenges etter en omfattende vannlekkasje. Frank Olsen fra Polygon deltok i flyttingen. Foto: Mariann Dybdahl
Mye må ryddes, og hybelhuset er nå stengt. Foto: Mariann Dybdahl
Oversvømmelse. - Da jeg kom til hybelhuset om morgenen 16. mai, fosset det vann over alt i tre etasjer samt i kjelleren, sier prosjektleder Tore Lilleaker, Trondheim Eiendom. Foto: Mariann Dybdahl
Stenges. Samtlige 26 beboere i Valøya hybelhus må flytte ut etter en omfattende vannlekkasje i sørfløyen på bygget (til venstre på bildet) 16. mai. Foto: Mariann Dybdahl