- Hei, har dere malt det som ligger her? Nå blir jeg helt satt ut, sier Behn mens han kikker på et hav av fargerike malerier som barn ved 3. trinn på Røros skole har laget.

- Jeg sier som Picasso sa: jeg har brukt 40 år på å lære meg å male som et barn. Det er barna som er frie og åpne, og de voksne som legger begrensningene. Kunst handler om å hente frem den barnlige gleden og skapergleden i oss, fortsetter Behn.

Les også: Styret i MiST sier ja til planene om ett nytt museum for kunst og design

Stor interesse

Kunst i Bergstaden arrangeres i år for sjuende gang, og kunstnerne Julie Ebbing og Ari Behn er til stede med egne utstillinger. I tillegg er røroskunstneren Sverre Ødegaard, og Harald Sohlberg, en del av mønstringen, forteller Ellen Klemmetvold, formidlingsansvarlig for arrangementet.

- I løpet av denne uken tar vi imot 350 barn, og mange av dem har snakket med Ari Behn om kunst. Det har vært veldig stor interesse for alt han har vært med på av både samtaler for voksne og barneverksteder, sier Klemmetvold og legger til at de i år har lagt ekstra vekt på barneformidling.

Ellen Klemmetvold er formidlingsansvarlig under Kunst i Bergstaden som i år arrangeres for sjuende gang.

- Det er fantastisk å snakke med barna her. De er så nysgjerrige og spør hvor jeg henter inspirasjon til å male. Alle de tre barna mine maler og tegner, og de går på Steinerskolen, sier Behn. Selv har han tegnet og malt hele livet. Og gått på Steinerskolen. Men de første store bildene viste han frem for bare fem år siden da kunsthistorikeren Øivind Storm Bjerke inviterte ham til Drammen kunstforening. Og det var Storm Bjerke som inviterte ham til Kunst i Bergstaden.

Disse får kulturstøtte fra Trøndelag fylkeskommune

Som å bli tatt ut på landslaget

- Dette er den 24. kunstutstillingen jeg har hatt, så det har vært aktive år. Og jeg sa under åpningen her at det å komme hit er som å bli tatt ut på landslaget. Men da var det en i salen som sa: «Landslaget? Det heter Rosenborg», sier Behn humrende.

Fantasien og drømmene har blitt viktige symboler i bildene hans. Og han bruker mengder av farger.

- Jeg legger inn mye symbolikk i bildene mine, som kaninen som går igjen i «Alice in Wonderland». Den er jo symbolet på fantasien og friheten, og en eventyrverden, men også på galskapen, alt det farlige, skumle som dukker opp overalt. Og farger er følelser. Fjoråret var et inferno-år for meg, det var så mye som skjedde på alle nivåer.

Vil være ekte og ærlig

- Hvordan er det å være så åpen som du er, når du er så profilert og kjent for så mange?

- Jeg bruker meg selv nådeløst og hensynsløst, og prøver å være så ekte og ærlig jeg kan. Alle går gjennom ulike faser av livet. Vi opplever å miste noen. Mange opplever skilsmisser. Det er sterke følelser, og da er det flott å møte folk og kjenne at jeg beveger med det jeg forteller gjennom bildene. Den form for utveksling gir meg masse energi. Det handler om kommunikasjon, og det å forstå sitt eget liv og andres liv, sier Behn.

- Det jeg dypest sett ønsker er å bevege folk, bevege hjertene, at folk skal kjenne igjen sine egne liv. Og jeg får sterke reaksjoner fra folk, sier kunstneren som til nå er mest kjent for sitt forfatterskap. Han ser for seg å jobbe med begge deler fremover. Både skrive dramatikk og male bilder.

- I starten føltes det litt forvirrende, men jeg er så trygg når jeg maler. Samtidig skriver jeg jo hele tiden.

Et spesielt år

Han er også aktuell med den omstridte dokumentarserien «Ari og halve kongeriket» på TV3. Serien som ble forsøkt stoppet.

- Det er et prosjekt og en prosess som jeg har lagt bak meg. Det var et spesielt år, og det ble dokumentert, men nå har jeg lagt det bak meg. Og den ærligheten, ektheten og tydeligheten er det jeg står for, sier Behn og tilføyer at han har bestemt seg for å ikke gjøre noe mer ut av det. Nå koser han seg på Røros.

- Hvordan har du det nå?

- Nå har jeg det så fint, og det har vært fantastisk å være her på Røros disse dagene. Jeg hadde en utrolig flott samtale med domprost Ragnhild Jepsen. Det er en av de fineste samtalene jeg har hatt på lang tid. Og det handlet om hengivelse og motstand. Om hva sorg, savn og kjærlighet betyr, og det å la ting skje. Det ble veldig fint, avslutter Behn.

Les også: - Hans billedunivers har fascinert meg lenge

Ari Behn er hovedkunstner ved Kunst i Bergstaden og møtte elever fra 3. trinn ved Røros skole som selv hadde malt en rekke bilder. Foto: Morten Antonsen