– Vår festival skal først og fremst gi kulturelle opplevelser, men også ettertanke og refleksjon, sier festivalsjef Rita Abrahamsen.

PLUSS: Jødinnen

Neste helg arrangeres Jødisk kulturfestival for femte gang. Det markeres ikke bare med en ekstra dag, men også med et nyskrevet bestillingsverk fra den to ganger Grammy-nominerte trondheimskomponisten Ståle Kleiberg.

Holocaust-tema

Det har resultert i et fjerde Kleiberg-verk med Holocaust-tema, «Svart melk», basert på Paul Celans «Todesfuge», eller «Dødsfuge». Diktet beskriver hendelsene i en tysk konsentrasjonsleir.

- Tanken er at man får noen linjer av diktet, og så kommer musikken etterpå som en refleksjon eller kommentar. Da får metaforene tid til å synke inn og man opplever det på en annen måte, sier komponist og NTNU-professor Kleiberg.

PLUSS: Gir ut plate med Grammy-grossistene

PLUSS: Mektig musikalsk modernitet

Musikken er skrevet for en strykekvartett som består av Marianne Thorsen, Bård Monsen, Ole Wuttudal og Øyvind Gimse. Resitatør er skuespiller Hallbjørn Rønning.

Folkemord som suvenir

Festivalen skal også vise utstillingen «Folkemord som suvenir». Den viser gjenstander og bilder fra forfølgelse og folkemord som selges som suvenirer.

- I Krakow i Polen selger man karikaturer av jøder til forveksling lik de som ble solgt i Tyskland i 1930-årene. Trefigurer, bilder eller kjøleskapsmagneter der jøder fremstilles som griske, smålige og ekle, med krumme neser og gjerne med penger i hendene, sier Henriette Kahn, kurator for utstillingen.

Kahn synes dette er ekstra grelt i et land der 3 millioner jøder ble drept av nazistene, og ytterligere 500 000 ble deportert.

- Man legger kanskje ikke så mye i disse karikaturene, men det burde man. Polen var et av Europas sterkeste kultursenter. Man drepte ikke bare en stor folkegruppe, men også en stor del av landets kultur, sier Kahn.

- Noen sier at det ikke finnes jødehets eller antisemittisme i dag. Vi vil gjøre verden oppmerksom på at dette foregår, sier Abrahamsen.

Norge og jødene

Blant gjestene til årets festival er forsker Øivind Kopperud ved Holocaustsenteret, forfatter Marthe Michelet og Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle. Søndag møtes de tre til panelsamtale der utgangspunktet er at Norge har et problematisk forhold til sin jødiske minoritet.

Abrahamsen sier hun fra tid til annen opplever at dette forholdet er problematisk. Men hun er usikker på hva det innebærer.

- Norge behandlet ikke sine jøder pent under andre verdenskrig, hva var grunnen til det? I senere tid har det vært en sammenblanding av israelsk politikk og jøder bosatt i andre deler av verden. Vi opplever at det er noe underliggende her, og det ønsker vi å sette søkelys på, sier hun.

PLUSS: Hun vil invitere Netanyahu og Hamas-lederen på hønsesuppe

LEDER: Kultur binder folk sammen

Marte Michelet vil også holde foredrag basert på sin bok «Den største forbrytelse», om norske myndigheters behandling av jødene under andre verdenskrig.

Sikkerheten ivaretatt

Som tidligere byr festivalen på en rekke konserter i løpet av langhelga. Som Daniel Khan & The Painted Bird, Tunélls Elektroklezmer og familiekonsert med Singh & Goldschmidt søndag.

En nyvinning er samarbeidet med Cinemateket og Trondheim Kino som vil vise musikalen «Spillemann på taket». Filmvisningen er et frampek mot neste års festival. Da er temaet Amerika, og det vil bli vist mye jødisk film.

PLUSS: - Jødehat angår meg

Abrahamsen sier sikkerheten rundt festivalen er ivaretatt av politiet.

– De vurderer situasjonen fortløpende. Det vil være synlig politi til stede utenfor synagogen, sier hun.

Ståle Kleiberg har skrevet bestillingsverket «Svart melk» til festivalen. Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen