Den som har fulgt med på «Kakekrigen» på tv, kjenner igjen Trond. «Kakekrigen-Trond», som samboer Aleksander lett ertende mener at vi bør kalle ham. Kokken fra Ranheim bakte og bakte og hevet seg over alle de 400 deltakerne. Helt siden i høst har han holdt på hemmeligheten om at det var han som vant den avsluttende finalen. I mars fikk også tv-seerne vite at dommer Lars Lian kåret nettopp Trond som vinner - og det er etter slikt man kan bli stoppet på gaten som «Kakekrigen-Trond».

- Det skjer ikke så ofte og er bare hyggelig, forsikrer Trond.

I rekkehuset på Vikåsen står han fortsatt med hendene godt plantet i kakedeigen. Ingen grunn til å ta av. Men et eget rom til bakestæsjet sitt, det har han fått.

- Jeg blir ikke like kreativ hvis utstyret er stuet inn i et skap. Derfor har jeg det stående framme, sier Trond, og viser oss hylle på hylle med kakefat, stativ og tallerkener av ulike slag. Skaffet på auksjoner, fra loftet hos bestemor, fra venner som vet at han samler.

Mat på alle kanter

På grunn av kakekrigen er det som baker Trond er blitt kjent. Men egentlig er han kokk, ikke konditor. Det er mulig veien vil ta en sving mot mer kaker også i yrkeslivet, men kokken Trond vil uansett fortsette å kose seg med matlaging. Og matrelatert interiør.

- Jeg vil gjerne at folk som kommer på besøk, skal føle at det er mat rundt dem hele tiden. For jeg synes det er så koselig! Mat og selskap, det er det beste jeg vet, smiler Trond.

Derfor har vedkomfyren fra bestemors hytte, som faktisk var i bruk inntil nylig, fått flytte inn i entreen. Med kaffekjel og det hele. Melkespann, gorojern, krumkakejern og kjøttkvern som pynt i salongen - hvorfor ikke? Eller hva med gigantbestikket kjøpt i København? Det fant paret i en liten kjellerbutikk. Trond syntes prisen var litt drøy for noe som bare skulle henge på veggen, så de forlot butikken tomhendt. Men ganske snart fant kokken ut at han ville angre veldig om han ikke kjøpte bestikket, så de gikk tilbake. For å finne ut at det var solgt. Ett år etter, på ny Køben-reise, gikk turen sporenstreks til samme butikk, denne gang med mer hell.

- Jeg får mye kommentarer på den veggpynten der, så det var absolutt verdt pengene, sier Trond. Ellers er han mer opptatt av smak enn av pris. Liker han et fat fra Nille, kjøper han det. Ting trenger ikke være dyre for å være fine, understreker han.

Kokkens kjøkken

Når Trond og Aleksander inviterer venner på besøk, er god mat en selvfølge. God mat og godt drikke. Arbeidsfordelingen er klar. Aleksander tar imot gjestene, er vert og serverer perfekt temperert drikke fra vinskapet, mens Trond kjører showet på kjøkkenet. Kjøkkenveggen var det første som røyk da Trond og Aleksander flyttet inn i 2012. Et lukket kjøkken med spiseplass og null benkplass ble bygd om til et åpent kjøkken med arbeidsbenk rundt hele U-en.

- Det var høyskap, vask og komfyr her. That’s it. Da er det vanskelig å lage mat.

Trond har gjort bevisste grep for å ha best mulige arbeidsforhold på kjøkkenet. Kjøleskapet er erstattet med kjøleskuffer - for å få mer benk. Kjøkkenbordet er droppet - det holdet lenge med spisebord på stua. Dermed er det blitt så mye benk at de kan prioritere 90 cm koketopp, med fire plater på rekke, i stedet for den tradisjonelle med to foran og to bak.

- Da har jeg mye bedre kontroll når det begynner å koke. Og så slipper jeg å brenne meg på dampen fra grønnsakskjelen når jeg strekker meg etter potetene på bakerste plate.

Komfyr og dampovn har fått selskap av en varmeskuff. Så når det serveres varmmat, kommer tallerkenene varme opp av skuffen. Over benken der maten skal legges på fat, har Trond to varmelamper. Dermed får gjestene varm og god mat selv om det tar litt tid å anrette mange tallerkener på en lekker måte.

Sjokoladekakesoverom

På kjøkkenet er det Trond som har fått bestemme mest. Den lyse lillafargen i trappeoppgangen er også hans valg.

- Jeg syntes det var kult å ha en litt feminin farge når vi er to gutter som bor her, sier Trond.

Lillafargen er også tatt igjen i husets mest nyinnredete rom, der Aleksanders datter nettopp har flyttet inn.

Da badet og soverommet nede skulle pusses opp, fikk Aleksander holde i rattet. Det går i hvitt, brunt, sort og gull.

- Vi er glade i lyst og luftig, men akkurat på soverommet er det deilig å stenge alt lys ute, sier Trond. Det er fristende å sammenligne rommet med en mørk sjokoladekake. Brune vegger og et tapet med gullglitter i mønsteret. Matte vegger mot listverk i svart høyglans. Og nattbord og nattbordslamper fra Kartell. Gull og svart.

- Disse lampene var utgangspunktet for utformingen av rommet. De er litt ekstreme som nattbordslamper, men vi synes de er kule. Du lever bare én gang, sier Aleksander. Paret liker at soverommet gir en hotellfølelse. Akkurat som de liker å gi sine venner en restaurantfølelse.

Kjøkkenet er storkjøkkeninspirert, med hvite fliser på veggene. Trond drømmer om å trekke flisveggen helt ut i spisestua, for å gi følelsen av «chefs table». Eller aller helst bygge ut slik at spiseplassen blir utvidet. For da kan han ha mer plass til kjøkkenshow. Aleksander gjør gjerne jobben som servitør. Og synes i likhet med Trond at det er artig å ta godt vare på gjestene. Gjerne overraske dem.

- Jeg vil ikke at folk skal vite hva som venter når de kommer hit. Av og til serverer jeg mat lagt opp på tallerkenen, en annen gang kan gryta stå på bordet. Eller jeg kan servere suppe i norgesglass. Eller mat i en takrennebit for den saks skyld. Jeg liker å være kreativ.