Gull i Sotsji: Emil Hegle Svendsen poserer etter sitt andre individuelle OL-gull. Foto: RICHARD SAGEN

I helgen jakter Emil Hegle Svendsen sin 40. verdenscupseier. Etter å ha vært mer eller mindre sammenhengende i flytsonen siden han var 17 år.

– Emil er mitt store forbilde, og jeg drømmer om å bli som han, sier Odin Garli (15) fra Sokna.

– Det er Emil som inspirerer meg, mener Sondre Nikolai Olsen (15), som går for Trondhjems Skiskyttere – Hegle Svendsens klubb.

– Han var helt rå som tok nivået så tidlig, mener Andreas Dahlø Wærnes (24), kvålbyggen som satser alt for å slå gjennom i verdenscupen.

– Emil var helt suveren i sin klasse fra han var 17 år. Det var helt spesielt. Vi har nok ingen slike akkurat nå. Men de talentene er vanskelig å finne, samtidig som at langt flere satser hardt i dag enn da Emil var junior. Det er blitt mye jevnere i toppen, medgir Mr. Skiskyting i Trøndelag, Stig Strand.

Femteplass i IBU-cup

Strand er trener i Team Statkraft, kretslaget for seniorene i regionen som står rett utenfor landslaget, i tillegg til de mest lovende juniorene. Han var naturligvis på plass da 350 unge skiskyttere var i aksjon i midtnorsk cup i helga. Alle med drømmer som Hegle Svendsen hadde da han var ung, men hvor ingen i øyeblikket kan matche «Super-Svendsens» resultater som junior tidlig på 2000-tallet. Resultater 29-åringen har fulgt opp med to OL-gull, fem VM-gull og så langt 38 verdenscupseirer.

– Emil var helt i toppen i langrenn, også, og tok medalje i junior-VM med Petter Northug. Men det blir for enkelt å si at det ikke gror godt i trøndersk skiskyting også i dag, svarer Strand, på spørsmål om etterveksten.

– Flere kjemper om plass i junior-VM både på kvinne- og herresiden. Sverre Dalen Aspenes (18-åring fra Skatval) er tatt ut til det som tilsvarer ungdoms-OL, og det kommer lovende løpere bakfra, blant andre Odin Garli (15-åringen vant dobbelt i midt-norsk). I front har vi Andreas Dahlø Wærnes, som har en femteplass fra IBU-cup i vinter (nivået under verdenscup).

En av hovedårsakene til at Strand er optimist, er nettopp den økte satsingen på kretslaget. I Hegle Svendsens juniortid fantes ikke et slikt tilbud.

– Team Statkraft omhandler både seniorer og løpere ned i 16-årsalderen. Laget har hatt ca 50 fellestreninger og 40 samlingsdøgn denne sesongen, sier Strand.

Jakter verdenscupen

På Kvål bor det beste eksemplet på denne modellen. Andreas Dahlø Wærnes er blitt 24, og har i vinter slått seg inn på laget som får gå IBU-cup. Han har noen inntekter fra private sponsorer, men kan foreløpig se langt etter millionene Hegle Svendsen har tjent gjennom karrieren. Det beste eksemplet på det er at Wærnes bor nettopp på Kvål. For i jakten på verdenscup sover han fortsatt på gutterommet for å finansiere satsingen.

– Jeg har hatt jevn utvikling i flere år, og med flere topp seks-plasseringer i IBU-cup i vinter har jeg tatt nye steg. Jeg har håp om etter hvert å etablere meg i verdenscupen. Det kan jeg takke kretslaget for, sier han.

Hanevold-metoden

Her ligger nøkkelen for å få fram den neste store, trønderske ski-skytteren, tror da også Stig Strand. Det går fort en generasjon eller to mellom naturtalenter som Hegle Svendsen. Da handler det om «Halvard Hanevold-ene», de som orker å trene hardt i mange år, og til slutt – som Hanevold som 28-åring – inntar toppen.

– Vi håper Dahlø Wærnes får prøve seg i verdenscupen i vår. Så kommer det gode utøvere bakfra, uten at man i dag kan si hvem som til slutt vil kunne slå gjennom. Men å gi dem mulig-heten til å satse... Det er derfor vi holder på, sier Strand.

«Tyningen» av Emil stoppet fort

Halvard Hanevold sier Hegle Svendsen måtte tåle tyn da han kom på landslaget. Men juniorens ekstreme talent gjorde at «ertingen» stoppet kjapt.

– Han måtte tåle noen meldinger, slik det ofte er fra eldre utøvere mot juniorer som kommer opp. Men det stilnet fort når vi så hvor god han var. Emil hadde et sjeldent talent; Han var rask i sporet fra dag én og han hadde taket på skytingen. Dessuten utviklet han seg kjapt, sier Hanevold til Adresseavisen.

Den tidligere OL-gullvinneren er i dag ekspert for NRK, og er enig i tankegangen til gjengen på Saupstad. Selv tok han sin første verdenscupseier rett før OL i Nagano i 1998. Da var han 28. Hanevold mener mye skal klaffe om en region jevnlig skal få opp talenter som Hegle Svendsen.

– I dag er Johannes Thingnes Bø nærmest. Og han kommer fra en helt annen region enn Trøndelag. Man kan ikke forvente at en krets får fram slike utøvere hvert år. Da ville Norge være uslåelige, sier han – som har tro på Andreas Dahlø Wærness, som nå går den litt tyngre veien mot toppen.

– Det er viktig at han tenker langsiktig, og samtidig har fokus på å trene best mulig hver eneste dag. Da er det ingen grunn til at Andreas ikke skal ta steget, sier Hanevold.

PS! Hegle Svendsen går stafett torsdag, sprint fredag og fellesstart søndag. I fjor vant han dobbelt i Ruhpolding. Gjør han det nå, passerer han 40 seirer i verdenscupen.

– Emil Hegle Svendsen var helt suveren i sin klasse fra han var 17 år, Stig Strand.
– Emil Hegle Svendsen var helt rå som tok nivået så tidlig, mener Andreas Dahlø Wærnes. Foto: Svein Halvor Moe, Adresseavisen