Arbeiderpartiet må ikke nødvendigvis velge en ny nestleder etter Giske, ifølge sentralstyremedlem Lise Christoffersen. Hun svarte slik på direkte spørsmål om partiet kan klare seg med én nestleder:

– Vi har vedtekter som sier én eller to nestledere, så det kan vi.

foto
Lise Christoffersen på vei inn til Aps sentralstyremøte tirsdag 2. januar. I dag er hun på plass i et nytt sentralstyremøte. Foto: Kristin Svorte

Christoffersen er også stortingsrepresentant fra Buskerud og sa at hun synes Giske tok «en klok beslutning» da han valgte å trekke seg.

Hun ville ikke si noe om hva som nå skjer videre med varslersakene.

– Jeg kan ikke svare nøyaktig på det, men jeg vil forvente at varslersakene behandles på den forsvarlige måten som sentralstyret har forutsatt.

Christoffersen forventet at hun ville få en statusoppdatering fra partileder Jonas Gahr Støre på mandagens møte.

– Ap-LO-samarbeid står støtt

I tur og orden ankom Ap-toppene det ordinære sentralstyremøtet på partikontoret på Youngstorget. Få ville si noe som helst da de brøytet seg vei inn på møtet.

– Jeg har ingen kommentarer før vi har hørt presentasjonen i sentralstyret i dag, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Det fagligpolitiske samarbeidet mellom Ap og LO står støtt. Det har stått i hundre år, la han til overfor NTB.

foto
LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen ankommer APs sentralstyremøte mandag. Foto: NTB Scanpix

Ingen kommentar

Verken stortingsrepresentant og leder av Aps kvinnenettverk Anniken Huitfeldt eller stortingsrepresentantene Else May Botten, Jette Christensen, Ingvild Kjerkol og Terje Lien Aasland ville si noe på vei inn til møtet. Det ville heller ikke Aps nestleder Hadia Tajik.

De passerte et stort pressekorps, uten å gi kommentarer, forteller Adresseavisens reporter på stedet.

Bergens byrådsleder Harald Schjelderup mente det var en «klok beslutning av Giske» å trekke seg, mens Oslos byrådsleder Raymond Johansen slo fast at det var et klokt råd Støre ga Giske om å trekke seg.

foto

På sin egen facebook-side (ekstern lenke) meddelte Trond Giske søndag kveld klokken 20.29 at han nå ville gi seg permanent fra vervet som nestleder og stille plassen som leder av finansfraksjonen til disposisjon.

Og selv om den profilerte politikeren har trukket seg, er det en rekke spørsmål som fortsatt står ubesvart i Arbeiderpartiet.

I tillegg til behandlingen av varslersakene må partiet ta stilling til om det skal velges ny nestleder og eventuelt en ny finanspolitisk talsperson på Stortinget, en posisjon Giske nå åpner for å gå ut av.

Det blir en pressekonferanse med partisekretær Kjersti Stenseng og Støre i etterkant av sentralstyremøtet.

Kritisk Ottervik

Dagens sentralstyremøte vil trolig også handle om det ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, søndag kveld i svært kritiske ordelag omtalte som «forholdene rundt stortingsgruppen».

- De må snarest finne en arbeidsform som er til beste for partiet. Jeg tror ikke resten av landet aksepterer den arbeidsformen vi har sett der den siste tiden, sa Ottervik til Adresseavisen søndag kveld.

Også i sentralstyremøtet forrige tirsdag ble det reist kritikk mot forhold rundt stortingsgruppen generelt og sektretariatsleder Hans Kristian Amundsen spesielt.

– Ikke behov for to nå

Aps fylkesledere har ulike syn på om Hadia Tajik kan være nestleder alene. Flere ønsker et ekstraordinært landsmøte og melder om stor frustrasjon.

Partiets fylkesledere er ikke samstemte i sitt syn på saken, viser en sms-runde NTB har foretatt blant partiets fylkesledere. 12 av de 18 fylkeslederne har så langt svart på henvendelsen. Tre fylkesledere opplyser at de ikke har tatt stilling til spørsmålet ennå, og en fylkesleder ønsker ikke å kommentere saken.

Fem av fylkeslederne, fra henholdsvis Oslo, Rogaland, Buskerud, Vestfold og Aust-Agder, mener Tajik kan fortsette alene.

– Min personlige mening er at vi ikke trenger å velge en erstatter for Trond. Vi har en nestleder, så får landsmøte velge i 2019 om vi skal ha en eller to nestledere, sier Jon Rolf Næss i Aust-Agder Ap.

– Jeg mener det ikke er behov for å vurdere spørsmålet om en eller to nestledere i Ap før på neste ordinære landsmøte, svarer Bjørn Tore Ødegården i Buskerud Ap.

– For meg holder det med én nestleder, skriver Truls Vasvik i Vestfold Ap.

– Det er ordinært landsmøte om 15 måneder. Jeg ser ikke behov for noe ekstraordinært landsmøte eller valg av ny nestleder før den tid, sier fylkesleder i Oslo Ap, Frode Jacobsen.

Det samme gjelder Stanley Wirak, fylkesleder for Arbeiderpartiet i Rogaland. Han sier til NRK i dag at det ikke er behov for å vurdere tilliten til andre i Ap-ledelsen etter at Giske trakk seg søndag.

På spørsmål om partiet også må vurdere tilliten til flere enn Giske etter denne saken, svarer Wirak:

– Jeg håper vi nå kan legge dette bak oss. Vi trenger ikke noen jakt nå. Nå trenger vi å samles og se framover, sier Wirak til NRK mandag formiddag.

Han mener det ikke er behov for et ekstraordinært landsmøte i partiet.

– Vi har en nestleder som vi ikke trenger å erstatte. Så jeg ser ikke behov for det, sier Wirak til NRK.

Vil ha ekstraordinært landsmøte

Andre fylkesledere er av en annen mening.

– Jeg er absolutt for at det blir valgt to nestledere i Ap. Min oppfatning er at vi trenger to nestledere, en organisatorisk nestleder og en nestleder for politiske saker. Dette vil gi den beste forankringen ut til hele organisasjonen, skriver fylkesleder Hilmar Høl i Sogn og Fjordane Ap.

Høl sier han ønsker et ekstraordinært landsmøte etter situasjonen som har oppstått. Landsmøtet er partiets høyeste organ og det eneste som kan velge leder og nestledere.

Dette støttes av fylkesledere i Akershus, Sverre Myrli.

– Etter min mening bør vi nå vurdere å innkalle til ekstraordinært landsmøte. Mange ute i organisasjonen er nå frustrere og oppgitte. Alle ser at dette dreier seg om mer enn varslersakene, skriver Myrli.

foto
Karianne Tung.

Fylkesleder i Trøndelag, Karianne Tung, mener også at prosessen mot Giske handler om mer enn varslersakene.

– Jeg kommer alltid til å hegne om viktigheten av ordentlige prosesser og organisasjonslinjer. Det er slik vi overlever som organisasjon, skaper ny politikk og tar vare på våre folk. Det er sånn vi må bygge lag. Det er ekstra viktig når vi står i slike situasjoner hvor maktkamp blandes inn i særdeles utfordrende personforhold og en organisasjon som har vist seg å være relativt skadeskutt, skriver Tung i en sms.

– Forhåndsdømt

Fylkesleder i Troms, Cecilie Terese Myrseth, sier flere også i hennes fylkeslag har stilt spørsmål om behov for et ekstraordinært landsmøte.

– Fylkesstyret har ikke konkludert ennå i spørsmålet om vi bør ha en ekstra nestleder framover, men det er ganske mange meninger om disse spørsmålene her oppe, sier hun til NTB.

Myrseth sier frustrasjonen også er stor over det som oppleves som en ny lekkasjekultur fra sentralt hold i partiet.

– Det har vært ekstremt mange lekkasjer denne høsten. Det er en uholdbar situasjon, og noe vi må få bukt med veldig fort, sier hun.

Karianne Tung i Trøndelag går også hardt ut mot de mange lekkasjene.

– Måten anonyme kilder har lekket fra stortingsgruppa og hvordan mediene har brukt dette bevisst, har bidratt til en helt tydelig fremstilling og til at Trond har blitt forhåndsdømt. Og det fordi han faktisk har respektert vårt valgsystem om hva som skal skje når, skriver hun.

LES OGSÅ Kan være ferdig i Ap-toppen før mandag

Les også: Hitra-ordføreren: Usmakelig Facebook-innlegg av Hadia Tajik