Maker Faire er verdens største oppfinnerfestival, og for tredje år på rad arrangeres festivalen i Trondheim. Dette skjer fredag og lørdag i Dokkparken på Solsiden.

Maker Faire beskriver seg selv som en feiring av gjør-det-selv-bevegelsen. Det er oppfinnelser, kreativitet og ideer. Folk viser frem hva de har laget og publikum får se, ta på og gjerne prøve selv. Fredag formiddag kom mange skoleklasser til parken, og festivalsjef Frode Halvorsen sto på gressplenen i parken og bare smilte.

-Næringsforeningen har satt seg som mål at det skal være dobbelt så mange teknologibedrifter i Trondheim om ti år. Barna her i dag er i 20-årene om ti år, da går de på utdanningsinstitusjonene og er de kommende oppfinnerne. Nå skal vi gi dem en real vitamininnsprøyting slik at de ser mulighetene. Mulighetene i dag er langt større enn for bare ti år siden, se bare hvor langt teknologien har kommet, sier Halvorsen som i år har med seg rundt 50 utstillere.

- Det er både hobbyromsentusiaster, garasjeoppfinnere og etablerte bedrifter, sier Halvorsen.

- Det må bli noe kult

Saft blandet og servert av en robotarm eller lage din egen båt av en potet? Begge deler er mulig på Maker Faire. Og på standen til Atmel står Håvard Klefstad (12) fra Gimse skole i Melhus og sager over en planke. En laser festet til saga med magneter gjør at han sager rett, uten å ha tegnet opp et strek på planken først. Han må bare følge den røde laser-streken.

- Jeg skal bli snekker når jeg blir stor, så dette var lurt, sier Håvard og skal jammen fortelle pappa om oppfinnelsen også, for pappa er allerede snekker.

I en stand like ved sitter venninnene Ingrid Wehn og Sophie Myren Steinnes og stirrer på en laptop med noen merkelige hvite briller på seg. Konsentrert, men også lattermilde.

- Vi skal ta bilde av oss selv, men strømmen for å få det til går fra pc-en via brillene mine og jeg må deretter ta på hodet til Sophie slik at strømmen også går gjennom henne og så må hun trykke av kameraet ved å klaske high-five på veggen her, forklarer Ingrid.

Begge er 12 år og går på Eid skole i Melhus, og bilde blir det til slutt.

- Det er godt mulig jeg skal bli oppfinner når jeg blir stor. Jeg vet ikke hva jeg vil finne på, men en ting er sikkert, det er at det må bli noe kult, sier Ingrid.

Ikke høre, men prøve

Henrik Kvalø Pedersen (11) sitter på standen til Vitensenteret og skrur på en radiostyrt bil. Her er demontering fullt lovlig. Bilen er allerede ødelagt, og før Henrik fikk skru den fra hverandre måtte han tegne hvordan han tror det ser ut inni bilen. Kan bilen så fikses, eller kanskje motoren kan brukes til noe annet?

- Vi har de siste årene tatt med sjetteklassingene hit, sier Henriks lærer Lars Boye Isaksen fra Ranheim skole.

- Det er veldig lærerikt. Ikke bare høre, men også prøve. Det er nøkkelen til suksess, sier Boye Isaksen. Henrik sitter dypt konsentrert over bilen og finner noen batteri under lokket. Men hvor er motoren?

- Nå må du love meg at du ikke skrur fra hverandre alle lekene dine hjemme da, bare de som er ødelagt, sier Eva Hoftsad Hagen, som er pedagogisk leder ved Vitensenteret.

- Visste ikke det gikk an

Andrea Dahlø og Ella Haanæs Høiseth har fått utdelt hver sin skei og huler ivrig ut hver sin potet. Potetene skal bli til båter som skal konkurrere mot hverandre i en potetbåtregatta i et lite oppblåsbart basseng.

- Nei, jeg har aldri laget potetbåt før, jeg visste jo ikke engang at det gikk an, sier Andrea før hun og Ella setter potetene på vannet. Og ja, de flyter! Og drar så av gårde med vinden, med seil som også er av laget av potet.

Humlebuzz er på Maker Faire med en gjeng humler. Emma Lina Ryan (11) fra Hovin skole studerer humlene gjennom et glass.

- Jeg har aldri sett dem så nært før og jeg er vel egentlig glad det er glass mellom oss, sier Emma Lina. Men etterpå får hun teste redselen og lærer å holde humla og også stryke den over ryggen. Det uten at den stikker.

Ann Iren Bævre951 98 788ann.iren.bevre@adresseavisen.no