- Det er vanskelig å slå seg til ro når vi vet at flere helseforetak nå lager planer som vil svekke barselomsorgen for mødre i Norge, sier Høyre-kvinnene Elin Agdestein og Guro Angell Gimse.

Norge er i verdensklasse for oppfølging av gravide og barselomsorg, men nå legges det planer for en radikal omlegging av barselprosedyrene flere steder i landet.

Ved de store sykehusene i Stavanger, Bergen og ved St. Olav i Trondheim, dimensjonerer man seg nå for en fremtid der mor og barn som hovedregel skal skrives ut i løpet av det første døgnet etter fødselen.

Dragkamp

Striden om hvor lenge mor og barn skal være på sykehus etter fødsel går rett i kjernen av ressurskampen mellom sykehuene og kommunene som har oppstått etter at den store samhandlingsreformen ble innført.

Den siste tiden har en rekke jordmødre, leger og sykepleiere tatt direkte kontakt med kvinnene i det største regjeringspartiet med bekymring for de nye barselrutinene som nå planlegges.

De ser nok en pasientgruppe i samhandlingsreformens slagskygge.

- Vi er ikke kategorisk imot tidlig utskriving, men kommunene må være klare for oppgaven. I dag har vi stor jordmormangel. Det er få kommuner som er klare til å ta imot mor og barn første døgnet etter fødsel, påpeker Gimse.

Jordmorforeningen mener det mangler mellom 600 og 700 jordmorårsverk over hele landet.

Ingrid Skjøtskift vil bli ordfører: - Jeg er mer gira nå enn da jeg gikk inn i politikken.

Fødselsdepresjonene øker

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at den gjennomsnittlige liggetiden etter fødsel ved norske sykehus har sunket fra 3,2 døgn i 2007 til 2,7 døgn i 2016.

- Perinatalkomiteen har advart og melder at kortere liggetid på fødeavdelingene allerede har ført til økt forekomst av uheldige og alvorlige hendelser, og at pasientforløpene mellom sykehus og kommuner ikke er gode nok til å ivareta en trygg utskriving ved kort liggetid, sier Agdestein.

Hun og Gimse mener man vet for lite om konsekvensene av at barselen forkortes ytterligere.

- En annen bekymringsfull utvikling er økningen av fødselsdepresjoner. Befolkningsstudier i Norge viser at flere nybakte mødre får psykisk sykdom. Hvert år rammes 3000–9000 barselkvinner av nedstemthet og depresjon. Hvile, omsorg og støtte synes å virke positivt inn på tilstanden. Noen undersøkelser tyder på at barselomsorgen kan ha betydning for forekomsten. Det må forskes mer på fødselsdepresjoner og betydningen av barselomsorgen for mor og barn, sier Agdestein.

LES KOMMENTAREN: Det er store sko som skal fylles

Kvinnestøtte

På initiativ fra Trøndelag Høyre er det nå samlet støtte fra 11 av partiets 15 ulike kvinneforum for en egen resolusjon om god barselomsorg fra Høyres landsmøte i helgen.

En rekke av Høyres fylkeslag har også meldt sin støtte de siste dagene.

- Ikke alle er enige med oss i at dette er en alvorlig problemstilling vi som parti bør ta tak i. Men nå har vi samlet såpass mye støtte at vi har godt håp om at Høyre nå vil ramme inn en god barselomsorg også for årene som kommer, sier Gimse.

I resolusjonen de vil ha vedtatt til helgen slås det blant annet fast at jordmortjenesten i kommunen må styrkes, at det lages sentrale retningslinjer for hva som må være på plass i kommunene for at tidlig utskrivning skal være forsvarlig og at kvinner og barn ikke skrives ut uten en individuell, faglig vurdering. Høyrekvinnene vil også ha styrket ammehjelpen og få behovet for flere jordmødre vurdert.

Høie: Ingen grunn til bekymring

Høyres egen helseminister, Bent Høie, avviser imidlertid overfor Adresseavisen at Høyre-kvinnene har noen grunn til å uroe seg over det fremtidige barseltilbudet.

- Dette baserer seg rett og slett på en misforståelse. Det er ikke grunnlag for å si at kvinnene nå skal forlate barselavdelingene tidligere. Det er ingen grunn til bekymring.

- Men med nye retningslinjer som sier at mødrene som hovedregel skal ut etter seks til 24 timer, er det vel en fare for et underliggende press?

- Nei. Det skal alltid være en faglig vurdering av tilstanden til mor og barn. Og en faglig vurdering av tilbudet i kommunen. De medisinske vurderingene skal alltid gjelde. Flere oppfatter i dag at de har et godt tilbud i kommunen, og ønsker å forlate barselavdelingen tidligere, sier Høie legger til:

- Det er altså feil at kvinnene skal ut tidligere fra barsel.