Men selv med en egenkapital på 2,7 milliarder kroner, står Coop Midt-Norge fast på at kjøpeutbyttet til medlemmene ikke skal ligge høyere enn to prosent.

- Det er fordi vi mener det er riktig å fortsette å styrke balansen til selskapet. De investeringene i nye butikker og eiendommer vi kan gjøre når vi er så robuste, gjør oss istand til å konkurrere. Dermed er det i det lange løp ikke forsvarlig å betale ut mer i utbytte, sier administrerende direktør Torbjørn Skei i Coop Midt-Norge.

Fra nyttår er han sjef for landets tredje største samvirkelag etter fusjonen mellom Trondos og Coop Inn-Trøndelag til Coop Midt-Norge SA. Regnskapet han nå legger frem, er for Trondos SA.

Les også: I Trøndelag er Coop like stor som konkurrentene er til sammen

Liker du å holde deg oppdatert på økonominyheter i Midt-Norge? Følg Økonomiadressa på Facebook!

Midler til å bygge

De siste årene har Trondos investert og bygd for en milliard kroner, blant annet med utvidelsen av City Lade, som Trondos (nå Coop Midt-Norge) eier alene, og utbygging på City Syd hvor første byggetrinn av tredje etasje åpner neste uke på den halvparten av senteret Coop Midt-Norge eier. Deretter står enda to-tre trinn igjen før en komplett utbygging for ferdigstilles for Coops del, våren 2017.

- Så jobber vi samtidig med det fjerde, som er en større utbygging av City Syd og da trenger vi kapital for å bygge det, sier Skei.

- At vi er såpass robuste gir oss mulighet til investeringer som er nødvendig. Hvis ikke samvirkelagene er robust nok, vil vi ikke ha musker til å konkurrere langsiktig i et tøft marked. I dette ligger det en ambisjon vi har om å vokse geografisk, sier Skei, men vil foreløpig ikke utdype.

Les også: Flere s-lag vil inn i Coop Midt-Norge

Les også: - I år kan City Lade gå forbi City Syd

Doblet driftsresultat

Det viser et overskudd før skatt, etter kjøpeutbyttet er trukket fra, på 202 millioner kroner. Et sterkt resultat for samvirkelaget, men 18 millioner lavere enn i 2014. Og det er ikke fordi drifta går dårligere. Tvert imot.

Driftsresultatet for Trondos SA endte i 2015 på 113 millioner kroner, mot 54 millioner året før, på en omsetning på hele 3,546 milliarder kroner i fjor, 53 millioner mer inn året før. Nedgangen i resultatet før skatt forklares med dårligere finansresultat som gikk fra en pluss på 166 millioner i 2014 til 89 millioner i fjor.

- Finansresultatet blir ganske enkelt dårligere på grunn av uroen i finansmarkedet. Men et doblet driftsresultat er veldig sterkt og viser både god kostnadsstyring og bedre kontroll, hovedsakelig på svinn, sier Skei som sier han er fornøyd med finansresultatet og avkastningen på finanskapitalen i forhold til hvordan markedet på finans totalt har utviklet seg.

Det gode driftsresultatet får Trondos helt uten hjelp av Ica-oppkjøpet som preger Coop Norge. For alle de 370 butikkene Coop har overtatt fra Ica drives utenfor samvirkelagene, gjennom Coop-eide Norsk Butikkdrift AS.

Ansatte får bonus

De som til daglig jobber for å få mer igjen for hver kroner trønderne bruker hos Coop, får bonus for arbeidet også i år.

- I mars får alle fast ansatte i tidligere Trondos utbetalt omtrent ei halv månedslønn i resultatbonus. Det betaler vi ut når vi når fem prosent margin før skatt og kjøpeutbytte, og det har vi klart i alle år unntatt ett siden slutten av 90-tallet, sier Skei.

Coop vekstvinner

Samme dag som Coop Midt-Norge legger frem årsresultatet for Trondos SA, er det klart at Coop er vekstvinner på landsbasis. Analysebyrået Nielsen la frem sine offisielle tall for markedsandeler i norsk dagligvare som viser at Coop nå er nest største aktør med 27,9 prosent. Norgesgruppen er desidert størst med 41,2 prosent og Rema er nede på tredjeplass med 24,2 prosent.

Torbjørn Skei er også nestleder i Coop Norge Handel AS og med på de strategiske valgene som blant annet ledet til oppkjøpet av Ica Norge som ble gjennomført i 2015. Coop betalte 2,5 milliarder kroner for Ica Norge.

- Hoppet i markedsandeler betyr mye for Coop Norge. Vi har fått mange flere butikker, større spredning og har styrket innkjøpskraften vår, sier Skei.

- Er veksten så god som dere så for dere?

- Ja vi har oppfylt målene vi hadde. Nå er det også slik at vi ikke har sett den fulle effekten ennå, ettersom Ica først ble del av Coop i april 2015. Neste år får vi se helårseffekten, sier Skei.

- Fortsatt er Norgesgruppen desidert størst. Er det problematisk at én aktør har 41,2 prosent av markedet?

- Nei, reelt sett er det uprobleatisk, sier Skei.