Direkte demokrati er ingen dårlig idé når kommuner søker sammen. Folkeavstemning kan være en god løsning for å få avsluttet konflikter som har kokt ned til et spørsmål om ja eller nei. I vår skal nesten 200 kommuner holde folkeavstemning om å slå seg sammen med nabokommunene. Minst 20 kommuner i Trøndelag og alle kommunene i Møre og Romsdal, utenom de tre byene, har planer om å be folket si sin mening.

Folkeavstemning kan være en god løsning for å få avsluttet konflikter og fattet beslutninger. Det er lange tradisjoner for lokale avstemninger i norsk politikk. Men Norge er ikke som Sveits, heller ikke i lokalpolitrikken. Resultatene er ofte vanskelig å tolke, premissene uklare og deltakelsen lav.

Halvparten av de lokale avstemningene de siste årene har vært i Trøndelag. Samlet for landet har de fleste handlet om å skifte skriftspråk, slik Skaun vedtok i 2014.

I dag inviteres politikerne i Rindal til ikke å arrangere folkeavstemning om de skal gå til Orkdal, Sunndal eller stå alene. Rådmannen mener det bør gjennomføres en innbyggerundersøkelse i stedet, noe hun mener får frem flere nyanser. Det er et godt poeng i jakten på velgernes vilje. Velgerundersøkelser kan være et minst like godt verktøy som folkeavstemninger.

Men slike undersøkelser er ikke så bindende for politikerne. Resultatet av nasjonale folkeavstemninger er alltid blitt fulgt her i landet, selv om de er rådgivende og ikke nedfelt i Grunnloven. I lokalpolitikken har det vært mange unntak.

Som metode for å høre velgernes vilje er folkeavstemning et godt verktøy i enkeltsaker. Men det er og blir et supplement til det representative demokratiet. Før en folkeavstemning kan fungere, må alle premisser på bordet. Hva skal kommunen hete? Hvor skal administrasjonen ligge? Hvem skal være ordfører? Ofte blir slike spørsmål viktigere enn hva den nye kommunen skal stelle med og hvilke fordeler innbyggerne får.

Folkeavstemninger betinger gode prosesser i forkant, og at det er avklart hvordan resultatet skal tolkes. Ferdigforhandlede premisser må ligge i bunnen. Det er oftest motstanderne av kommunereformen som krever folkeavstemning. Regjeringen vil heller ha brede meningsmålinger.

Uansett, et nytt kommunekart er i emning, og folket har rett til å si sin mening.