Mat er tema under Researchers night på Byscenen fredag kveld. Det er selve festaftenen i forskningsuka, og 250 mennesker bruker fredagskvelden til å høre forskere snakke om mat. Salen er full. Det er flest kvinner i 20-30 åra, noen få menn og knapt en eneste person som sliter med overvekt eller fedme. Helse, miljø og fedme er temaet for et talkshow med navn «fornuft og magefølelser». En cellebiolog, en fedmeekspert og en miljøpsykolog skal utforske sammenhengen mellom matinntak, kropp, helse og samfunn.

Vet mer og er mer forvirret

Fedmeekspert Bård Kulseng starter sitt foredrag med å si at vi aldri har kunnet så mye om mat, karbohydrater og proteiner som nå. Samtidig har vi aldri vært så forvirret når det gjelder mat, som i dag. NTNU-professoren leder Senter for fedmeforskning og innovasjon ved St Olavs hospital og deltar på Researchers night. Han slår fast at det er lett å regne ut hvor mange kalorier du trenger uten å gå opp i vekt.

Så mange kalorier trenger du

Likevel er rådene hans enkle: Ikke overspise, spise mat man liker og holde seg i aktivitet. Bård Kulseng kommer også med en enkel regel for å regne ut hvor mange kalorier man trenger:

- En normalt aktiv person kan gange vekten sin med 30 for å komme fram til døgnbehovet for kalorier. En veldig aktiv person trenger flere kalorier, og en stillesittende person må redusere kaloriinntaket. Bård Kulseng tror på variasjon og mangfold når det gjelder mat og diett.

Fedme har eksplodert

Han forteller at fram til 1985 var befolkningen stabil med tanke på fedme. Cirka fem-seks prosent av befolkningen led av fedme fram til midten av 80-tallet. Så eksploderte det. Nå har 30 prosent en kroppsmasseindeks (BMI) over fedmegrensen som er 35.

- Fedme har konsekvenser for helsen til folk. Fra 1985 og fram til nå har det vært en tredobling av diabetes 2. Før var det en alderdomssykdom. Nå får folk det i 20-årsalderen, sa Bård Kulseng i foredraget sitt. Han slo også fast at overvekt og fedme fører til mer kreft, og det fører til betennelsesreaksjoner i kroppen.

- Det her har skjedd så brått i samfunnet at vi vet for lite hvordan vi skal få stoppet utviklingen, sa fedmeeksperten fra scenen. Han slår fast at fedme betyr mye for livskvaliteten til folk.

- Folk blir bedømt for hvordan kroppen ser ut. Folk spør seg hvordan de kan ha tillit til et menneske som åpenbart ikke har kontroll på maten, sa Bård Kulseng.

Kaloriregnskapet viktigst

Han slår fast at årsaken til fedmen er enkel. Det er flere kalorier inn enn ut.

Kaloriregnskapet er fortsatt det viktigste i kampen mot fedmen. Skal du vinne kampen mot fedmen må færre kalorier inn enn ut. Fedmeekspert og NTNU-professor Bård Kulseng slår fast at det ikke finnes superdietter i kampen mot overvekt og fedme. Han slår også fast at folk ikke reagerer likt på diett.

- Studier viser at de som gikk ned i vekt, ikke fikk noen endring i sultfølelsen. De andre utviklet ulvehunger.

Mindre sukker og fett

Selv om Bård Kulseng er for mangfold, er han skeptisk til sukker og fett og advarer mot matvarer som inneholder begge deler.

Ved å gi små barn kjeks, trener vi dem til å elske kombinasjonen av sukker og fett. Bård Kulseng mener vi må stole på kroppen, bruke fornuften, spise ulik mat og mindre sukker,. Og så advarer han mot brusdrikking. Ifølge ham er Norge på tredje plass i verden når det gjelder brus, bare slått av USA og Brasil. Dessuten er han skeptisk til fruktjuice og andre sukkerholdige drikker.

- Drikk vann! Trondheim har verdens beste vann, slo fedmeeksperten fast fra Byscenen.

Salen stemmer over spørsmålet: Har overvektige lavere impulskontroll? Et lite flertall av tilhørerne på Researchers night svarer nei. Foto: Frank Lervik
Sukkererter er bra, mener fedmeekspert Bård Kulseng. - De er grønne, sprøe, inneholder mye fiber og vitaminer. Men han får motbør i panelet: Miljøpsykologen peker på klimautslippene av å frakte grønnsaker fra Afrika. Cellebiologen er usikker på om de kan skade tarmen. Foto: Frank Lervik
Hele matpanelet samlet: Matpsykolog Christian A. Klöckner (t.v.), cellebiolog Trude Helen Flo, møteleder Aslak Nore og fedmeekspert Bård Kulseng. Alle ekspertene kommer fra NTNU. Foto: Frank Lervik