I sin høringsuttalelse til Spektrum-utbyggingen på Nidarø retter fylkesrådmannen sterkt kritikk mot flere sider av utbyggingsplanen. Han beskriver planen som «utfordrende og konfliktfylt for transport, trafikkavvikling og landskap». Uttalelsen skal behandles i fylkesutvalget 17. august.

Det frarådes at planen vedtas uten at flere viktige momenter er bedre belyst: Konsekvenser for kollektivdekning, nødutrykninger, trafikk til og fra St. Olavs Hospital og trafikkavvikling i Elgeseter gate. Videre er fylkesrådmannen kritisk til manglende drøfting av prosessen og de andre mulige alternativene. «Som et minimum burde det vært henvist til de vurderinger og prioriteringer som ligger til grunn i en så omfattende og omdiskutert sak som dette», skriver fylkesrådmannen, som også mener en helt ny høringsrunde må vurderes – etter at en ny gjennomgang er gjort.

- Mangelfull kollektivdekning

Her er fylkesrådmannens viktigste innvendinger:

  • Totalt sett vurderes planen som positiv for idrett, men negativ for friluftsliv og biologisk mangfold.

  • Det nye anlegget blir elleve meter høyere enn dagens. Ut fra landskap og kulturmiljø er planen klart negativ.

  • Kollektivdekningen er mangelfull. Utbyggingen utfordrer nullvekstmålet og intensjonene i Bymiljøavtalen. Saken bør inkludere en trafikkanalyse som viser dagens trafikkomfang, og hvordan et større Trondheim Spektrum skal ha lavere bilandel enn dagens anlegg.

- Lukket prosess

  • Det vil bli betydelig færre parkeringsplasser enn i dag.

  • Anlegget skal ta imot tusenvis av besøkende samtidig. Kjøreadkomsten er kun gjennom den smale Klostergata, og ved parkering langs veien er dette i praksis en ettfelts vei. Det er meget sårbart i en krise- eller terrorsituasjon. Konsekvensutredningen viser til at det ikke legges opp til at publikum kan kjøre bil ved større arrangementer, men dette mener fylkesrådmannen er for dårlig.

Avslutningsvis skriver fylkesrådmannen at de erfarer at det har vært en relativt lukket prosess med få byplanmessige vurderinger.

- Knusende dom

Det var Høyres kommunalråd i Trondheim, Ingrid Skjøtskift, som tidligere i sommer gikk ut og sa at nye Trondheim Spektrum er en tabbe og må skrinlegges.

Hennes kollega i Sør-Trøndelag fylkesting, Henrik Kierulf, beskriver høringsuttalelsen fra fylkesrådmannen i Sør-Trøndelag som en «knusende dom» over utredningene som er gjort. Han håper høringssvaret blir enstemmig vedatt i fylkesutvalget.

- Uttalelsen viser til flere svakheter ved arbeidet som er gjort, og det er bekymringsfullt at beslutningsgrunnlaget for en så viktig politisk beslutning er såpass dårlig. Det synes som jo mer informasjon vi får om denne planen, jo tydeligere er det at en utvidelse på Nidarø ikke er bærekraftig, sier Høyre-toppen.

- Utfordrer Bymiljøavtalen

Han understreker at kollektivtrafikken er fylkeskommunens ansvar, og viser til at de kritiske innvendingene mot dette området er svært viktige.

- Mange som kommer med bussen til byen er avhengige av å ta en ny buss for å komme seg til Øya. Det er også et stykke fra tog og bussforbindelsen på Skansen og i Ila. Den smale Klosetrgata fungerer i praksis som en ettfeltsvei, og det skaper særlig utfordringer ved eventuelle nødutrykninger. Det er heller ikke lagt fram noen god plan for hvordan man skal få et stort antall kollektivreisende til Nidarø ved store arrangementer. Planen utfordrer Bymiljøavtalen vi har med staten, konkluderer Kierulf.