Nå er bevis fra tusenvis av norske dophandler tilgjengelig etter en internasjonal aksjon. Kripos trenger bare å spørre.

To av de fem kryptomarkedene fra Adresseavisens kartlegging i forrige uke, ble beslaglagt i den internasjonale aksjonen. Norge deltok ikke, men bevisene kan likevel bli levert til Kripos' dørstokk. Hvis Norge spør, kommer de raskere.

– Med en henvendelse fra norske myndigheter, skal de aktuelle instansene håndtere det så raskt som mulig, sier statsadvokat Petter Sødal, som er norsk liaison til Eurojust i Haag, Nederland.

Eurojust er samarbeidsorganet for europeiske påtalemyndigheter og koordinerte i forrige uke aksjonen fra europeisk side sammen med Europol. I USA pågrep amerikanske FBI en antatt bakmann bak kryptomarkedet «Silk Road 2», hvor det var stor norsk aktivitet (se fakta). At FBI er involvert, skal ikke være et hinder for en eventuell bevisuthenting fra Norge.

– Slik bevisutveksling fungerer bedre og bedre. Det skal ikke komplisere saken at FBI er involvert, sier statsadvokat Sødal.

Selv om det etter det Adresseavisen vet ikke har vært en målrettet norsk etterforskning mot kryptomarkedene kan Norge få bevismaterialet i fanget. Det er vanlig å dele bevis om kriminell aktivitet med relevante land, opplyser Sødal.

Uten en henvendelse fra Norge vil det imidlertid ta mye lengre tid å få materialet utlevert. Hvorvidt en henvendelse fra Norge kommer, er ikke kjent.

– På det nåværende tidspunkt vil vi ikke gå nærmere inn på den konkrete saken du tar opp, sier Axel Due i Kripos.

- Vi er fortsatt i business

En blanding av panikk og fandenivolskhet preger de norske narkotikanettverkene etter aksjonene mot det «mørke nettet».

Noen rømmer, mens andre fortsetter ufortrødent å pushe kokain, ecstasy, amfetamin og andre stoffer på russøkende nordmenn etter at 16 land gikk til angrep på doptrafikken på det «mørke nettet».

– Vi vil være ytterst forsiktige fremover, skriver nettverket kjent som «Foxhound Norway».

– Fjern alle ulovlige gjenstander hjemme og forvent besøk, skriver selgeren «Oslocity».

– Vi er fortsatt i business, lover nettverket «Norwegian».

Europol og FBI beslagla torsdag «Silk Road 2» og «Cloud-Nine», to av de fem kryptomarkedene hvor Adresseavisen har kartlagt norsk aktivitet. De to markedene sto en tredel av alt narkotikasalget på det «mørke nettet», ifølge organisasjonen Digital Citizens' Alliance i USA.

En amerikansk 26-åring risikerer livstid i fengsel etter å ha blitt utpekt som bakmann for «Silk Road 2». I rettsdokumenter Adresseavisen har innhentet fra en domstol i New York, står det at FBI la frem et omsetningstall for kryptomarkedet. FBI mener å kunne dokumentere at det ble solgt narkotika for 55 millioner kroner i måneden på «Silk Road 2».

Ingen av de norske nettverkene som er omtalt har svart Adresseavisen.

Gigantaksjon: 14 land deltok i politiaksjonen mot krypto- markedene som ble ledet fra cyberkriminalitetssenteret til Europol i Haag, Nederland. Foto: PETER DEJONG
Antatt bakmann: En amerikansk 26-åring ble pågrepet i de internasjonale aksjonene. Han risikerer livstid i fengsel. Foto: OLE MARTIN WOLD
16 land deltok: Da flere av narkomarkedsplassene ble stengt torsdag var en rekke europeiske land og USA med i aksjonen. Foto: OLE MARTIN WOLD