- Redselen skal ikke vinne. Denne utstillingen er viktig for demokratiet og for kampen mot ekstremisme. Men terroristens gjenstander hadde de ikke trengt å vise fram så kort tid etterpå, sier Randi Perreau.

Hun mistet sønnen Rolf Christopher Johansen Perreau på Utøya, mens hans yngre bror Sebastian overlevde. Siden den gangen har hun flere ganger uttalt seg som pårørende.

Perreau så utstillingen i høyblokka i regjeringskvartalet tirsdag formiddag.

- For tidlig med terroristens gjenstander

Hun var svært spent da hun tirsdag formiddag fikk en forhåndsvisning på utstillingen sammen med en rekke andre pårørende.

- Jeg vet ikke om jeg orker å snakke med dere etterpå, sa hun til Adresseavisen på forhånd.

Da hun kom ut, var hun preget av opplevelsen, men hun hadde også mye godt å si om det hun så.

- Utstilingen er god, nøktern og saklig og gir mye informasjon om det som skjedde, sier hun.

- Hvordan reagerte du på gjenstandene som blir vist fram?

- Jeg har et sterkt følelsesmessig forhold til det som skjedde. For meg er det for tidlig å stille ut bombebilen og andre gjenstander. Heldigvis er de ikke godt synlige.

- Fri for dramatisering

Et stort antall pårørende, overlevende og medlemmer av AUF fikk mandag og tirsdag se utstillingen og det nye informasjonssenteret om det som skjedde 22. juli.

Etter at de hadde sett utstillingen, mente flere at kritikken de siste dagene har vært for streng. Tor Einar Fagerland og hans medarbeidere fra NTNU har sagt at man ikke kan glemme det vonde. I stedet for å gjemme det vekk, har de ment at det er viktig å vise fram de fysiske sporene etter tragedien.

I tillegg har de understreket at de viser fram bombebilen og utstyret terroristen hadde med seg til Utøya på en nøktern måte, og at utstillingen er fri for unødig dramatisering.

Perreau er enig i denne beskrivelsen.

- Lysene er dempet og inntrykket er nøkternt. For dem som ikke er så sterkt følelsesmessig berørt som meg gir utstillingen verdifull informasjon om det som skjedde.

Adresseavisen snakket i går med Trond Henry Blattmann, tidligere leder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsen. Han mente kritikken mot utstillingen var overdreven.

Eskil Pedersen: - Vondt, men riktig

Adresseavisen møtte den tidligere lederen i AUF, Eskil Pedersen like etter omvisningen.

- Det er vondt å se utstillingen, men det er riktig og viktig at den finnnes. Jeg anbefaler alle å se den, sa Pedersen.

Debatten om den nye utstillingen vil gå videre, også etter at kommunal- og fornyingsminister Jan Tore Sanner foretar den offisielle åpningen onsdag. I AUF, som har arbeidet tett med Tor Einar Fagerland og NTNU-miljøet ved tidligere anledninger, er det flere som er positivt innstilt.

En av dem er trønderen Eivind Rindal. Han skriver i et leserinnlegg i Adresseavisen tirsdag at utstillingen er viktig, og at man ikke kan lære om fortiden og samtiden uten å møte det vonde.

Han mener alle norske skoleelever bør få anledning til å se utstillingen, slik at de kan lære om det som skjedde.

Rolf Christopher Johansen Perreau ble drept på Utøya, mens hans yngre bror Sebastian overlevde. Foto: Foto: Privat