Oktober byr på en rekke nyheter på både Netflix, Viaplay og HBO Nordic. Disse skal vi komme tilbake til så snart vi har fått en full oversikt. Ikke minst gjelder dette strømmetjenestenes tradisjonelle Halloween-meny. Men nå skal det handle om det rosa tiåret da skulderputene var høyere enn hockey-sveisen til MacGyver.

Norske Netflix har lagt til hele 54 nye serier og filmer i løpet av de siste fire dagene og godt over halvparten av disse dukket opp nå i dag og er alle storfilmer som var med på å definere 1980-tallet. Vi snakker selvsagt om klassikere som «48 Hours», «Beverly Hills Cop», «Ghost», «Wayne's World» og mange andre.

Les også: Dette er tidenes beste TV-serier

Les også: Johnny Depp som irsk mafia-boss i Black Mass

Så om du er i humør til et lite dypdykk ned i den cinematiske historien til det rosa tiåret eller vil ha noe mer dagsaktuelt, så kan du kose deg med følgende filmer og serier i helgen.

Designated Survivor

Sesong 1 ( en episode per uke)

Ny Netflix-satsning med Kiefer Sutherland i hovedrollen. En slags blanding av «House of Cards» og «24». Når en bombe dreper presidenten og andre toppolitikere i USA, må kabinettmedlem Tom Kirkman ( Sutherland) ta over et land i krise.

Rosemary's Baby (1968)

Roman Polanskis klassiker basert på Ira Levins bok med samme navn. En av tidenes beste ( og skumleste) thrillere. Glem Blair Witch Project, Cabin in the Woods og andre moderne skrekkfilmer. Dette er the real deal. Om det er djevler og demoner du er ute etter kan du ikke få det bedre enn dette.

Tearms of Endearment (1983)

En av tidenes mest tårevåte tåreperser. Shirley MacLaine, Debra Winger og Jack Nicholson setter alle kluter til i det som må være en av filmhistoriens mest sentimentale og følelsesmessig sterkeste filmer. Griner du ikke av denne så har du et hjerte av stein.

48 Hours (1982)

Eddie Murphys gjennombruddsfilm. Sammen med Nick Nolte satte Murphy standarden for det som skulle bli en hel rekke med suksessfilmer. Filmen byr kanskje på litt mer action og litt mindre komedie enn hva du husker ( med forbehold om at du husker tilbake til 1982 selvsagt), men det er Murphys komiske talenter som redder denne filmen som egentlig er en ganske så tam action-film.

Trading Places (1983)

Trading Places ( på norsk: Rolelbyttet) er en klassisk hvem-lurer-hvem -film der Dan Akroyd og Eddie Murphy utfyller hverandre perfekt. Selv om humor kan føles litt datert til tider så er dette fortsatt en av Murphys beste filmer ( og en av 80-tallets morsomste).

Beverly Hills Cop ( 1984 / 1987)

Filmene som for alvor gjorde Murphy til en superstjerne. Begge disse filmene reddes av Murphys sjarm som fortsatt sitter som et skudd.

Luke Cage

Sesong 1 ( 10 episoder)

En av de mer spennende seriene i Netflix sitt utrettelige samarbeid med Marvel Comics. Denne gangen er det den tidligere straffangen Luke Cage ( spilt av Mike Colter, The Good Wife, Jessica Jones) som intar rollen som «superhelt». Og i motsetning til de fleste andre serier fra samme tegneserieunivers så har Luke Cage mottatt svært gode kritikker fra amerikanske TV-anmeldere.

Chinatown (1974)

Nok en Roman Polanski-klassiker. Denne gangen film noir -hyllesten Chinatown med Jack Nicholson i rollen som privatdetektiven J.J. Gittes. En av Polanskis beste filmer.

The Golden Child (1986)

Det ville ikke vært en ekte 80-talls kavalkade uten et par skikkelige kalkuner. The Golden Child tjente nok penger, men ble likevel betraktet som en nedtur for Murphy. Ikke minst fordi filmen forsøkte å framstille Murphy som en slags ny Indian Jones. Filmen fikk stort sett dårlige skussmål fra kritikerne.

Ghost (1990)

Den kom riktignok i 1990, men Ghost er barn av 80-tallet. En mega-suksess på kino ( og på VHS må vi vel påpeke, ventelistene i videosjappene var lange og tunge). Patrick Swayze og Demi Moore var allerede superstjerner, men med denne så var de plutselig på toppen lønningslistene i Hollywood. En slags spøkelseskjærlighetshistorie så over-the-top og kleint at det halve kunne ha vært nok. Men hvem kan vel glemme DEN scenen med «Unchained Melody»?

Hjelp vi flyr / Hjelp vi flyr II ( 1980/1982)

To filmer som da de kom gjerne ble beskrevet som «helsprø komedier» på kinoenes vaskesedler. I dag fremstår de kanskje ikke like «sprø», men det er fortsatt en klukklatter eller to å hente fra Jim Abraham og Zucker-brødrene parodi på 70-tallets katastrofefilmer. Jerry Zucker er kanskje mest kjent får å være regissøren bak filmsuksessen «Ghost» som du også finner i dagens utvalg av Netflix-godis.

The Hunt for Red October (1990)

Nok en film fra 1990 som har den umuskjennelige smaken av 80-tallet i seg. The Hunt for Red October var en av de største kinosuksessene dette året og den første av Tom Clancys romaner om CIA-agent Jack Ryan som ble filmatisert. Den kalde krigen er kanskje over, men om du er for ung til å huske den så er det ingen annen film som skildrer denne tidsperioden bedre enn The Hunt for Red October sammen med The Spy Who Came in from the Cold (1965) og Tinker, Tailor, Soldier, Spy (2011).

Pretty in Pink (1986)

Sammen med The Breakfast Club er det vel ingen annen film som så til de grader setter pulsen på 1980-tallets ungdomskultur som Pretty in Pink. Filmen var også ansvarlig for å gjøre en rekke britiske artister og band til superstjerner i USA. Både New Order, The Smiths, Echo & The Bunnymen og O.M.D. var nesten ukjente i USA før filmen gjorde braksuksess. Pretty in Pink var også filmen som gjorde Molly Ringwald til en av de største ungdomsstjernene dette tiåret.

Footloose (1984)

Enda en ungdomsfilm som har blitt stående som et symbol på 80-tallet. Footloose var filmen som sparket i gang Kevin Bacons karriere. Og til tross for at filmen i dag framstår som håpløs dobbelmoralsk og pinlig så er dette en av de beste musikk / dansefilmene fra dette tiåret.

Fatal Attraction (1987)

Filmen som alle skulle se i 1987. Historien om Dan ( Michael Douglas) som har et sidesprang med den splitter, pine gærne Alex fungerte som en skrekkfilm for alle med tanker om utroskap. Dampende sex og nervepirrende skrekk viste seg å være en suksessformel for begge hovedrolleinnehaverne.

Andre nyheter på Netflix:

Sleepy Hollow (1999)

A Streetcar named desire (1951)

Flukt  - med Ingrid Bolsø Berdal (2012)

Yes Man (2008)

Paranormal Activity 3 (2011)

Indecent Proposal (1993)

A Night at the Roxbury (1998)

Shaft (2000)

Star Trek IV: The voyage home (1986)

Wayne's World (1992)

The Great Gatsby (1974)

Star Trek VI: The undiscovered country (1991)

Star Trek V: The final frontier (1989)

Bloodsport (1988)

True Grit (1969)