- For en del år tilbake var det et veldig hett marked. I de senere årene opplever vi at det er mer balanse, sier Solveig Hjallen Moan, daglig leder hos Utleiemegleren i Trondheim.

Moan peker på en dobling av antall utleieboliger og egne studentboliger de siste fem til seks årene, noe som har ført til at det er enklere å finne seg tak over hodet. I tillegg forsvinner de dårligste objektene som en konsekvens av dette.

- Vi får nok ikke oppleve studenter som må sove på sovesal i år, slik tilfellet var for en stund tilbake.

Fire henvendelser på ett døgn

Inga Mageli (21) fra Hamar fikk søndag gladnyheten om at hun er akseptert ved profesjonsstudiet i psykologi ved NTNU til høsten. Hun har måttet vente med å søke bolig på grunn av usikkerhet rundt hvilken by hun kom til å studere i. Bortsett fra et år med studier i utlandet, ett semester i India og ett i Vietnam, har hun bodd hjemme i Hamar.

- Jeg har aldri vært i Trondheim før engang. Men jeg har hørt mye bra om studentmiljøet i Trondheim, med mye å engasjere seg i og muligheter for et sosialt liv ved siden av studiene. Det er viktig for meg, sier hun.

Like etter bekreftelsen om studieplass i Trondheim kom fra Samordna opptak, kastet Magell seg rundt og la ut en annonse på leietjenesten hybel.no.

- Jeg har fått fire henvendelser allerede! Det ser heldigvis ut til at det går seg til, selv om jeg er litt sent ute, sier hun.

Høyest trafikkerte ukene i året

Hos utleietjenesten hybel.no ligger det over 600 ledige boliger ute i Trondheim, og 400 annonser fra leietakere.

- Vi merker alltid en klar økning i både trafikk og annonsering når opptakssvarene kommer ut. De kommende ukene er blant de best besøkte hos oss i løpet av året, sier Kjetil Sørbø ved hybel.no.

I tillegg til hybel.no er Finn.no og Studentsamskipnaden også store aktører på leiemarkedet i Trondheim.

PR- og informasjonssjef for Finn.no, Kristine Eia Kirkholm, sier at det generelt er roligere på eiendomssidene deres i sommermånedene. Rundt 20. juli pleier dette å endre seg.

- Når svarene fra Samordna opptak kommer vil selvfølgelig kampen om å få seg et sted å bo begynne, sier hun.

For øyeblikket ligger rundt nesten 850 utleieannonser i Trondheim ute på deres nettsider. Rundt 70 annonserer at de er på utkikk etter bolig å leie.

Greie priser

Primært er Mageli på utkikk etter et rom i et bokollektiv. Hun kan også godt dele en leilighet med noen andre. Hun vil helst finne et sosialt og hyggelig kollektiv. Aller helst med jenter, men gutter går også helt fint.

- Man har jo alltid noen kriterier, jeg vil gjerne bo sentrumsnært. Jeg finner meg nok et sted å bo, men vil ikke hoppe på det første og beste, sier hun.

Mageli er foreløpig positivt overrasket over leiemulighetene i Trondheim. Hun har venner som studerer i Oslo, og har hørt at det er vanskelig å finne et fint og sentralt sted å bo under seks tusen i måneden.

- Det virker ut som om alt som er lagt ut i Trondheim har greie priser sammenlignet med Oslo, sier hun.

4800 studentboliger i Trondheim

Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) tilbyr nå rundt 4800 studentboliger i Trondheim.

Sit har allerede i sitt hovedopptak med søkefrist 15. mai mottatt 7300 søknader fra studenter i Gjøvik, Ålesund og Trondheim. Opptil 90 prosent av disse søkte seg til boliger i Trondheim.

- Selv om studentene ikke vet nøyaktig hvilket studium de kommer inn på, vet de aller fleste om de kommer til å gå på skole i Trondheim til høsten, sier fagansvarlig for utleie i Sit, Cathrine Kristiansen.

Allerede i slutten av juni måned har rundt 1200 søkere fått tilbud om bolig hos Sit Trondheim. Før hovedopptaket var også 300 personer som ikke er førstegangsstudenter heldige og sikret seg bolig.

- Vi ser at de fleste studentene er tidlig ute, og de fleste har allerede nå skaffet seg bolig i Trondheim. Likevel er det jo så klart en del etternølere, sier hun.

For boliger for én person er det de yngste søkerne som kommer først i boligkøen, som i år er personer født i 1997. Dette er en studentpolitisk prioritering gjort av Velferdstinget.

- Dette er fordi de yngste har mindre erfaring med å skaffe seg bolig, sier Kristiansen.

Søkere på par- og familieboliger blir vurdert etter søknadsdato. Slik boligtilgangen er nå, lover Sit at studenter med barn er garantert bolig.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Inga Mageli (21) er en av flere som har hatt is i magen og ventet på opptakssvar før hun begynte boligjakten i Trondheim. Foto: Privat
Daglig leder i Utleiemegleren i Trondheim, Solveig Hjallen Moan, er glad for at utleiemarkedet i Trondheim har fått mer balanse. Foto: Utleiemegleren
Cathrine Kristiansen i Sit utleie mener de fleste studentene er tidlig ute, og har allerede skaffet seg bolig i Trondheim. Foto: Privat