Onsdag ettermiddag kom brevet fra Finanstilsynet som gjør at selskapet formelt kan omtale seg som en bank.

- Det var en fin julegave å få. Det er mye arbeid som ligger bak, så dette er spesielt, sier Inge Five, gründer og administrerende direktør.

Adresseavisen skrev i august om etableringen av banken. Kundene den sikter seg inn på er små og mellomstore bedrifter med mellom én og 80 millioner kroner i omsetning, og behov for å kunne betale ut penger.

Navnebytte

Selskapet har hittil gått under navnet Forretningsfinans AS, men kan etter konsesjonstildelingen skifte navn til Debank.

Banken skal gi finansiering, blant annet gjennom å overta fakturaer som bedriftene har sendt til kundene sine. De skal også tilby kassakreditt og innkreving av alle bedriftens utestående betalinger.

I forbindelse med etableringen ble 25 millioner kroner hentet inn, blant annet fra lokale investorer som Anton og Erling Jenssen, Trond Brekke, Vegard Wollan, Tore Lindbak, Per Nylander og Thor Arne Falkanger.

Nå før jul gjennomførte banken en ny aksjeutvidelse, der 140 millioner kroner ble hentet inn i ny kapital. En aksjonæroversikt viser at investeringsselskapet til Europark-gründer Snorre Bentsen er bankens største aksjonær med eierandel på ti prosent.

I den første runden var prisen per aksje 1,78 kroner, mens den i den siste aksjeutvidelsen ble satt opp til 2,50 kroner per aksje.

Rederarvingene Helene og Christian Sundt gikk inn med 17,5 millioner kroner i den siste runden, og er nå nest største eier gjennom sitt investeringsselskap Sundt AS.

Tror på konseptet

Inkassogründeren Jon H. Nordbrekken har investert til sammen 15 millioner, og er også blant de største eierne, ifølge aksjonæroversikten. Nordbrekken sier til Adresseavisen at han stor tro på konseptet.

- De har en solid og god forretningsplan, og de har fått tak i mange gode medarbeidere og styremedlemmer, sier Nordbrekken, som også er glad for at Debank ikke skal gi forbrukslån til privatpersoner.

- Da ville jeg ikke investert fem øre, sier han.

Også kjendisinvestoren Arne Blystad, Vinje-familien og eiendomsinvestoren Petter Fredrik Neslein fra Oslo er blant de største eierne viser oversikten.

Five sier at de er svært fornøyd med dem som har kommet inn på eiersiden.

- Vi har vært så heldige at vi nærmest kunne håndplukke investorene. Det har gjort at vi har fått inn eiere med et langsiktig perspektiv, og som ønsker å være med oss lenge. Det gir oss også en trygghet før fremtidige kapitalinnhentinger, sier han.

Etter å totalt ha hentet inn 165 millioner kroner, regner Five med at de er fullfinansiert i minst et par år fremover. Finanstilsynets krav til startkapital til banken er 140 millioner.

Veteran leder styret

I en investorpresentasjon legges det til grunn at banken vil ha et overskudd etter skatt på elleve millioner kroner i 2019, og et resultat på hele 67 millioner i 2022.

Den tidligere Fokus Bank-sjefen Bjarne Borgersen er hentet inn som styreleder i banken, som inntil videre drives fra kontorlokalene på Nedre Elvehavn i Trondheim.

14 personer er foreløpig ansatt, og ifølge Five blir de 15 i mars. Det har også gjort at de har begynt å se etter større kontorer.

Five sier at de nå er i sluttfasen av testingen av bankens systemer, og han regner med at de kan komme i drift fra februar av.

- Da ruller vi ut, og går i gang med en massiv markedsføring mot kunder både her og på Østlandet, sier Five.

Vokser: Inntil videre holder Debank til i kontorene på Nedre Elvehavn, men administrerende direktør Inge Five sier at de ser etter større lokaler. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen