Før jul i fjor vedtok Stortinget å tilføre Statkraft ti milliarder kroner i ny egenkapital, blant annet for å kunne finansiere vindkraftinvesteringer i Norge.

Halvparten av summen skulle komme i form av redusert utbytte til staten i perioden 2016–18. I sluttspurten av budsjettforhandlingene på Stortinget ble regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre enige om å trekke hele summen tilbake.

Sentrale trønderpolitikere frykter det kan velte tidenes største investeringsprosjekt på land i Trøndelag.

- Det må jeg si er useriøst, uheldig og uansvarlig. Vi er inne i en kritisk fase for Fosen-prosjektet, der man planlegger en investeringsbeslutning i første kvartal 2016. Da er dette så uheldig som det kan bli, sier Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Sp.

- Hvis Statkraft nå systematisk tappes for penger, må de halvere investeringsprogrammet som de ti milliardene skulle være med på å finansiere. Det er å spille poker med Fosen-prosjektet, sier Ap-nestleder Trond Giske.

Statkraft: – Overraskende

Beslutningen kom som julekvelden på kjerringa for Statkraft. Selskapet er utbyggingsoperatør og største eier i Fosen-prosjektet, som omfatter seks vindparker sør og nord for Trondheimsfjorden. Investeringskostnadene inkludert en ny kraftledning fra Namsos til Trollheimen er beregnet til 15–20 milliarder kroner.

"Dette var overraskende for oss, og vi vil trenge litt tid på å konkludere hvilke investeringer som ikke vil kunne gjennomføres etter at egenkapitalen blir redusert med 5 mrd.", skriver Statkrafts styreleder Olav Fjell i en tekstmelding til Adressa.no

I begynnelsen av juni skapte Fjell og resten av Statkraft-styret rabalder da de vedtok å legge Fosen-prosjektet i skuffen. Næringsminister Monica Mæland (H) raste og truet med å trekke tilbake kapitalinnskuddet på ti milliarder dersom Statkraft sto på sitt, mens partikollega Linda H. Helleland ville kaste hele styret.

Til slutt ga Statkraft etter, og hentet fram kalkulatoren på nytt. Tidlig i oktober konkluderte selskapet med at prosjektet nå virker mer lovende fordi en større del av utbyggingen kan gjøres nord for Trondheimsfjorden, der vindforholdene er bedre.

Møter seg selv i døra?

I budsjettavtalen stadfester H, KrF, V og Frp at «det vil være opp til selskapet å ta stilling hvordan investeringsplanen skal tilpasses de finansielle rammene, men det legges til grunn at fornybar kraft i Norge prioriteres.»

En slik føring har ikke politikerne anledning til å gi, mener Arnstad og Giske. Stortinget har flere ganger stadfestet at det er Statkraft selv om avgjør hvor selskapet skal investere.

- Det er helt uforståelig at eierskapspolitikken for Statkraft skal endres en sein nattetime helga før fristen for budsjettforhandlingene går ut, sier Arnstad.

- Det virker veldig uryddig at man i nærmest bisetning endrer investeringsprofilen til et selskap i mangemilliardersklassen. Ingen selskaper forholder seg til en slik styring, sier Giske.

Høyre: – Vi vurderte konsekvensene

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten avviser at eierskapspolitikken er lagt om.

- Både i Statkraft eget formål, og også i den oppfatningen som Stortinget har, er det viktig at fornybar kraft i Norge prioriteres, sier han.

- Opposisjonen mener det ligger en selvmotsigelse i at regjeringen i sommer ivret for å få Fosen-prosjektet realisert, mens dere nå tar tilbake pengene som var ment å skulle finansiere det?

- Den inndekningen har ingen direkte relasjon til et enkeltprosjekt. Det er Statkraft som legger sine investeringsplaner. Statkraft har annen egenkapital enn de 1,7 milliardene som er tatt ut nå, svarer Flåtten.

- Vurderte dere konsekvensene for Statkraft da dette ble bestemt?

- Vi er fullstendig klar over konsekvensene. Vi kan jo lese et regnskap, se hvilken kapitalbase et selskap har, hvilken rating de har, og hvilke finansielle muligheter de har med egenkapital, inntjening og lånefinansiering, sier Flåtten.

- Høyre var blant partiene som i sommer ivret mest for å overtale Statkraft til å vurdere Fosen på nytt?

- Man er sikker overrasket mange steder over at først fikk de en kapitaltilførsel, og ett prosjekt ble nevnt (Fosen, journ.anm.), men det synes jeg er en helt fair vurdering. Men må vurdere om investeringer er lønnsomme, og ta sine beslutninger ut fra det.