For tusenvis av ungdom kan ikke påskefjellet måle seg med stemningen en får av lite søvn og mye gaming i en mørk hall.

Trass enorm spillinteresse og anerkjennelse i den norske spillverdenen, er det 17 år gamle Mia Sofie Landsems første påske på «The gathering» (TG) i Vikingskipet på Hamar. Adresseavisens journalist og fotograf sjekket inn i skipet som nummer 5622 og 5623 TG15, som er Norges største og verdens nest største dataparty.

Mer akseptert med gaming

Landsem er på TG med venninnen Rebekka Sofie Bardal Johannessen (20), som også er fra Trondheim. De er på samme lag i turneringen for dataspillet «League of legends». Når de ikke spiller, går de rundt i hallen og hilser på hilser på gamle eller nye venner.

- Mange, særlig foreldre, ser for seg at vi sitter ensom foran hver vår dataskjerm, sier Johannessen.

Les også: Dette er finalen i en dataspill-konkurranse

Selv om mange fortsatt er skeptiske, mener Landsem har gaming stadig blir mer akseptert.

- Foreldrene mine fikk tidligere bekymringsmeldinger fra andre voksne om at jeg spilte data. Alt bunner i mangel på informasjon. Gaming er blitt mer akseptert, mye på grunn av media. Samtidig er man fortsatt litt annerledes hvis man er jente og driver med dette. De fleste spiller håndball og angrybirds, mens jeg driver med kampsport og League of legends.

Dataparty fremfor Syden

I påska spiller venninnene fra Trondheim dataspill nærmest uavbrutt i fem døgn.

- Nå vet jeg ikke hvilken dag det er, sier Landsem, som ikke har sovet det siste døgnet.

- Jeg har sovet en halvtime, på en dobbeltmadrass med tre andre, sier Johannessen.

- Hvordan holder dere ut?

Venninnene ler, og skåler i energidrikk.

Rundt dem ligger folk og sover på tastaturet eller på medbrakte madrasser. På én av madrassene har Kathrine Høyem (20) fra Trondheim lagt seg ned for å slappe av.

- Valget sto mellom TG og sydenferie i Spania. Et enkelt valg. Dette er min nye påsketradisjon, sier Høyem.

Møttes for første gang

Til vanlig går det med i snitt fire timer til dataspill daglig for Landsem og Johannessen. Ifølge venninnene er det fullt mulig å drive med gaming samtidig som en får gode karakterer og er aktiv i idrett. Johannessen er i gang med sin bachelorgrad i markedsføring på BI, mens Landsem går på videregående skole og driver med kampsport på høyt nivå.

- Rask reaksjonstid er viktig i både tae kwon do og dataspill. Når fienden kaster sverd etter meg, må jeg reagere og unnvike raskt. Når motstanderen i tae kwon do sparker mot meg, må jeg blokkere umiddelbart, sier Landsem.

17-åringen regnes som et talent i spillverdenen. Hun innrømmer at hun har fått en slags kjendisstatus, særlig etter at hun var med i en tv-serie på VGTV.

- Jeg får alt fra drapstrusler til spørsmål om hvilken sjampo jeg bruker, sier Landsem.

Les også: Vi kjøpte videospill for nesten to milliarder

Hun er kaptein på League of legends-laget sitt under årets TG. Laget består av trondheimsvenninnene, ytterligere to jenter og én gutt. De har kjent hverandre i godt over ett år, men de færreste hadde møttes før de ankom TG denne påska.

- Det ble mange smil og gode klemmer da vi møttes. Det føltes fantastisk, sier Landsem.

Hun har ikke alltid hatt mange venner.

- Jeg begynte å spille fordi jeg var det sorte fåret i klassen og opplevde å bli utestengt. Lignende historier hører jeg ofte i spillmiljøet, sier 17-åringen.

Spiller om penger

Som kaptein har Landsem ansvar for å kontakte kapteinen på motstanderlaget i god tid før kamp.

- Vi avtaler blant annet når vi skal møtes til kamp. Dersom motstanderne ikke møter til avtalt tid, blir de disket. Dette er alvor. Det er tross alt penger det spilles om, sier Landsem.

Vinnerlaget i League of legends får 7500 kroner i premie. Spillet går ut på at to lag på fem skal spille mot hverandre. Målet er å ødelegge motstanderlagets kjerne. Før en kommer til kjernen, må en ødelegge flere tårn, og beskytte egne tårn. Dataen plukker tilfeldig ut hvilke lag som skal konkurrere mot hverandre.

PLUSS: Les mer science fiction!

Klokken er 14.00 og Landsems lag er klare for spill nummer tre denne dagen. Vinner de spillet, går de videre til neste runde.

- Det kan bli vanskelig, sier Landsem etter å ha sett hvilket lag de møter.

Landsem og gjengen må se seg slått ut av turneringen av motstanderne, som viser seg å være en guttegjeng på fem.

- Takk for kampen, det var morsomt.

De som nettopp ble omtalt som fiendene kommer bort og håndhilser. De ler, og diskuterer hva som nettopp skjedde i den virtuelle verdenen.

Kler seg som spillkarakterene

I tillegg til turneringer, konserter og foredrag, er kostymekonkurransen et høydepunkt under TG. Mange gamere driver med såkalt «cosplay» ved siden av spillingen, noe som går ut på å kle seg ut og spille karakterer fra dataspill. Både Landsem og Johannessen skulle delta på cosplay-konkurransen fredag kveld, men de rakk ikke å bli ferdige med kostymene.

Les også: Fantastisk utkledningslek

- Jeg satt til klokken fire på natta dagen før TG, men måtte bare gi opp. Jeg er en perfeksjonist, og innså at jeg ikke hadde nok tid til å gjøre kostymet perfekt.

Venninnen Miriam Johansen (18) har brukt fire måneder på sitt antrekk. Mellom dataspillene gjør hun siste finpuss på sverdet sitt.

Les også: Cosplay er en fin hobby

Katarzyna Kairi har kommet helt fra Polen for å være dommer under konkurransen.

- Jeg seg etter noen som er så lik karakteren sin som mulig, både når det gjelder klær, sminke og fremtoning på scenen. Vinneren må ha full pakke, sier Kairi.

Hun har på seg blond parykk, en trang kreasjon i skinn og nettingstrømpebukser.

- Mange snur ser. De får bare se, sier Kairi.

I tillegg til å være gamer og dommer, er hun mentor for cosplay-utøvere.

- Cosplay er blitt svært internasjonalt de siste årene, og vokser fortsatt enormt.