Grått hår var fraværende i Bymarka da imponerende 2000 pigge 13-14 åringer tok seg opp på toppen av Geitfjellet (416 moh) denne uka.

Med start og mål i Ilaparken gjennomførte 8.trinnet i ungdomsskolene i byen og omegn årets OPPTUR. Det skjedde på onsdag. Dette er et årvisst arrangement i samarbeid med turistforeninger over hele landet, her i byen i regi av Trondhjems Turistforening. Det er tiende gang 8.trinnene tar turen, og deltagelsen var ifølge turistforeningen rekordstor.

Klippekort

Elevene fulgte ruten Driftsveien - Strandlinja - Våttakammen - Geitfjellet - Helkansetra- Baklidammen - Theisendammen og tilbake til Ila. Målt til elleve kilometer , men i praksis kanskje nærmere tretten kilometer. Det ble kontrollklippet i kortet på fire poster - Strandlinja, Våttakammen, Geitfjellet og Theisendammen.

Fugleberg

Opp de siste bergene før toppen av Geitfjellet krydde det som et fugleberg til tider. Lyden fra rødstrupe, gransanger og bokfink, ble overdøvet av ivrige menneskestemmer. Når det var for trangt om plassen i den smale passasjen, var det noen som gikk i bratta utenom og dro seg opp etter furugreinene.

Det var tydeligvis herlig å nå til topps, og dette ga tenåringene tydelig uttrykk for. Geitfjellet er berømt for sin flotte utsikt over byen, og det ble en fantastisk god stemning på toppen for tenåringene. Er det en myte at ungdommer er vanskelig å få med på tur?

Raske gutter

– En artig skoledag litt utenom det vanlige, sa de to Selsbakk-guttene Haakon Rusten Berge og Endre Ekseth Hollum som sammen med Stian Westavik Ludvigsen var raskest fra Ila til toppen av Geitfjellet. De tre spreke fotballguttene ga tydelig uttrykk for at de kunne tenke seg mer av dette.

Men dette er ikke tenkt som en konkurranse om å være først i mål. Mange tok frem niste og drikke fra sekken og koste seg på toppen før nedstigning. I det hele tatt var de fleste godt forberedt på hva en tur i Bymarka krever. De fleste var utstyrt med mat og sekk og kanskje litt ekstra klær. Denne gangen ble det ikke bruk for det lille ekstra. Det var et tosifret antall varmegrader, bare litt vindtrekk og nesten ikke en regndråpe på turen.

Viktig skoledag

Lærer Torkel Knoff ved Markaplassen skole har vært med på Opptur fire ganger.

– Vi var heldige med været i år. Det har hendt det har vært snø tidligere, sier han. Han synes også at elevene er blitt flinkere til å kle seg enn de var før.

Engasjementet og begeistringen over turen i Bymarka imponerer en erfaren fjellvandrer. Imponert var også lærerne.

– De er veldig ivrige. Vi har ett hundre prosent oppslutning om dette arrangementet, sier lærer Anne Grøntvedt ved Charlottenlund ungdomsskole. Hun støttes av lærerkollega Kurt Skjulsvik.

– Dette er en viktig skoledag. Ungdommene blir mer opptatt av å ta vare på naturen hvis de blir glad i naturen, mener han.

Mange hadde vært der før

Men hvor mye bruker disse unge Bymarka egentlig? I en gruppe elever fra Huseby skole foretok vi en uhøytidelig meningsmåling. Ved håndsopprekking fikk de vise om de hadde været på Geitfjellet før. Ti sa ja - fem sa at de ikke hadde besøkt den lille toppen før.

Vi snakket dessuten med noen som brukte å gå jevnlig på Rønningen og til Elgsethytta. Andre bor på en annen kant av byen, og brukte for eksempel Estenstadmarka mye, og kanskje ikke så ofte det som tradisjonelt kalles Bymarka. Men for de som ikke hadde vært i Bymarka før, var dette et spennende møte med en annen del av byens natur.