Rita Ottervik har ikke selv gått gjennom de alvorlige hendelsene før Adresseavisen legger dem framfor henne på bordet. Etter en kort stund rister hun på hodet.

LES DIGITAL PRESENTASJON: Ansatte i eldreomsorgen i Trondheim har varslet om 1781 alvorlige hendelser de siste to årene.

LES PÅ PLUSS: Eldbjørg (82) ble angrepet av medpasient. To uker senere døde hun.

LES PÅ PLUSS: Helge Garåsen: - Det er ingen krise i eldreomsorgenLES PÅ PLUSS: Bergen og Oslo sa nei til innsyn

– Huff. Dette er forferdelig trist og opprørende lesing. Dette er alvorlig og tragisk for dem det gjelder, fastslår ordføreren. Hun leser videre og utbryter:

– Det er forferdelig når en pasient blir liggende hjelpeløs i lengre tid uten oksygen. Jeg står noen nær som har pusteproblemer, og mangel på luft gir panikk og redsel. Dette gjør inntrykk, det gjør det.

– Er dette ditt ansvar?

– I form av at rammene vedtas politisk, ja. Vi har det helhetlige ansvaret, ingen tvil om det. Store utfordringer i eldreomsorgen er årsaken til at vi har bygd elleve nye sykehjem og ansatt 600 flere siden vi tok over for tolv år siden. Men jeg er enig med Rådmannen; bemanningen er marginal. Vi må derfor ansette flere, og vi skal kun utlyse hele stillinger - slik at det blir mer attraktivt å jobbe der.

– Men hvorfor er bemanningen fremdeles marginal når dere har styrt i tolv år?

– Vi har bygget stein for stein. Når vi tok over hadde de borgerlige lagt ned Persaunet sykehjem og de eldre ble trillet ut mot sin vilje. Hjemmetjenesten lå langt under nasjonalt nivå. Vi har prioritert det som har vært mest kritisk - mangelen på sykehjemsplasser og hjemmetjenesten. Derfor klarte vi først i fjor å fjerne dobbeltrommene for pasienter med langtidsplass på sykehjem. Men nå har det kommet så langt at vi må øke bemanningen på sykehjemmene.

– Opposisjonen mener du skyver administrasjonen foran deg i stedet for å ta ansvaret selv?

– Vi tar ansvar for våre prioriteringer. Det er ikke vi som utfører vedtakene, det gjør administrasjonen, men det er vi som har ansvaret. Våre ansatte gjør en fantastisk jobb, men de har behov for flere kolleger slik at de kan gjøre en enda bedre jobb.

– Avvikene forteller om grov vold, overgrep og drapstrusler - både mot medpasienter og ansatte. Hva tenker du om at de eldre ikke alltid er trygge der de de skal ivaretas?

– Dette håper vi å løse med noe av den nye velferdsteknologien vi har begynt å ta i bruk, blant annet et armbånd som gjør at den enkelte kun kommer seg inn på eget rom - ikke på andres.

– Men mange av hendelsene skjer på fellesarealene, der det ikke alltid er ansatte til stede?

– Ja, vi må også skjerme avdelingene i større grad. Og vi trenger bedre bemanning for å forhindre denne typen hendelser. Vi har allerede startet med dette, men det må bli bedre.

– Dere lover 120 nye ansatte. Ifølge kommunaldirektøren trengs det omlag 150 for at nivået ikke lenger er marginalt?

– Vi har sagt at dette er det vi minimum klarer. Vi vil ikke love noe vi ikke kan holde, men vi skal prøve å strekke oss enda lenger.

– Når du leser hvordan hverdagen kan være i eldreomsorgen i Trondheim, vil du si at dere har bestått?

– Jeg er ikke fornøyd med kvaliteten på tilbudet, her må vi bli bedre. Vi har gjennomført løftene våre, med det har ikke vært nok. Selv om de fleste heldigvis har det bra, er det et mål at slike hendelser ikke skal skje i det hele tatt. Dette er ikke noe vi skal ha toleranse for. Absolutt ikke.

– Føler du deg trygg på forsvarligheten når bemanningen beskrives som marginal?

– Hvis Rådmannen sier den er uforsvarlig, vil vi gjøre noe med en gang.

– Det betyr at dere har et større handlingsrom?

– Vi har tidligere for eksempel opprettet spesialavdelinger. Men det er ikke nok, vi har fortsatt utfordringer.

– 1781 alvorlige avvik på to år. Er det mye?

– Det er altfor mange. Det er min umiddelbare reaksjon. Alvorlige avvik er alvorlig for de det gjelder og alvorlig for kommunen.

– Hvilken type avvik er verst?

– De med fatale, dødelige utfall er selvfølgelig det verste. Men bortsett fra det, er dette veldig alvorlig for alle det gjelder, og jeg vil derfor ikke gradere hendelsene slik.

– Halvparten av avvikene er feil ved medisinering?

– Medisinering er noe av det viktigste og mest grunnleggende i eldreomsorgen. Kommunerevisjonen kom med en rapport som viste omfattende avvik på dette i fjor vår, og den var såpass alvorlig at bystyret ba om en ny revisjonsrapport samme høst for å sjekke om avvikene var lukket. Rapporten viste til gode resultater, og vi forutsetter at Rådmannen har fullt trykk på dette.

– Trondheim har vært et såkalt rødgrønt utstillingsvindu. Er dere det fremdeles?

– Jeg er ikke opptatt av å være utstillingsvindu. Jeg vil ha en by det er trygt å bli gammel i. Vi kunne forsøkt å feie dette under teppet, men uten åpenhet vil vi heller ikke få gjort noe med det. Vi må tåle å se det vi ikke ønsker å se. Jeg håper den politiske debatten fremover vil handle om hva vi skal gjøre med dette - og ikke om det politiske spillet. Det står ikke til troende når Høyre snakker om krise i eldreomsorgen, men likevel prioriterer bort 25 sykehjemsplasser framfor skattekutt - slik de gjorde i forrige budsjett.

– Hva synes du om Høyres krisebeskrivelse av eldreomsorgen i Trondheim?

– Vi har mange dyktige ansatte som gjør en fantastisk jobb. Vi har bygget halvparten av landets nye sykehjemsplasser de siste årene. Men det er klart det er krise for den enkelte som blir liggende mange timer uten surstoff og føler at han kveles. Vi må ikke glemme det store bildet, alle de som får god pleie. Men vi skal på ingen måte undervurdere krisen den enkelte opplever i slike situasjoner.

Foto: Morten Antonsen