- Kan dere komme flere ganger? er den umiddelbare reaksjonen fra et av barna i Rye barnehage på Byneset.

I løpet av den 30 minutter lange barnehageforestillingen «Elle melle tellekorpset», har det ikke vært antydning til at de fem musikerne fra Luftforsvarets musikkorps nettopp har mottatt en skjebnesvanger beskjed. Barna synger av hjertens lyst til «Tre små kinesere», og spretter opp for å danse til Lillebjørns Nilsens «Haba haba», mens ensemblet spiller og synger.

Det er dagens andre runde med barnehageforestillingen Elle melle tellekorpset, men den første etter at forsvarssjefen offentliggjorte planen om å redusere fem militærkorps til ett. Dermed kan Luftforsvarets musikkorps (LFMK) snart være historie.

- Å spille disse barnehagekonsertene er veldig morsomt, men det er noe som absolutt ikke vil prioriteres ved en ny ordning, understreker tillitsvalgt Øystein Herfindal i LFMK.

Omfattende konsekvenser

Sparetiltak ble også gjort i 2003, da sju militærkorps ble redusert til fem. Beskjeden om mulig nedleggelse kom derfor ikke som noe sjokk, men musikerne synes likevel det er ubegripelig.

- Vi er i kampmodus, de kan ikke bare legge oss ned. Vi skal fortsette konsertvirksomheten og vise at vi er viktige, sier Kirsten Leidland.

- At Norges største arbeidsgiver for musikere skal kutte så drastisk, fra 350 til 100 musikere, er nesten ufattelig, mener Dan Arve Stokke Eliassen.

Beslutningen tror de kan få store konsekvenser, langt utover det at 28 enkeltmusikere i Trondheim blir arbeidsløse. Først og fremst er de bekymret for at det musikalske tilbudet i distriktene vil bli kraftig redusert, og at en 200 år lang tradisjon vil forsvinne.

- Jeg vil tro at man ikke kommer til å sende musikere fra Oslo til Byneset, sier Stokke Eliassen.

Han er sikker på at reduksjonen vil få konsekvenser for musikkinstitusjoner som NTNU.

- For musikere vil det ikke være noen jobb å gå til etter utdanning, utdyper han.

I tillegg tror musikerne amatørfeltet vil bli kraftig rammet.

- En av grunnene til korpsbevegelsen, er forsvarspolitikken i store deler av landet, sier Leidland.

Høyt aktivitetsnivå

Trondheim som by vil også få et betraktelig mindre kulturtilbud om Luftforsvarets musikkorps skulle bli nedlagt.

- Vi samarbeider med Nidarosdomen om et par prosjekter i året; det kommer ikke til å bli prioritert. Elever fra kulturskolen får spille konsert og være solister med oss; det vil forsvinne. Vi spiller jevnlig på luftkrigskolen og konserter rundt der luftforsvaret holder til, som Ørland, Andøya og Bardufoss. Forsvaret har ikke sagt noe om at det skal være mindre musikk i militære sammenhenger. Å fly musikere fra Oslo til Harstad for å spille i 30 minutter og så fly tilbake, er ikke rett bruk av ressurser, mener Herfindal.

LFMK opprettholder aktivitetsnivået enn så lenge. Like etter høstferien deltar de på 100-årsmarkeringen av Knut Nystedt i Nidarosdomen, deretter følger flere konserter fram mot jul.

- Vi kommer til å holde markeringer i forbindelse med konserter, noe vi tror at musikklivet i Trondheim for øvrig også vil bidra med, sier Herfindal.