Budskapet fra palestinske og israelske menneskerettsaktivister er ganske pessimistisk: Ingen løsning på konflikten i «The Holy Land» er i sikte.

Forholdet mellom israelere og palestinere er mer spent enn på lenge. Palestinere har mistet tålmodigheten etter 50 års israelsk okkupasjon og flere frykter en ny intifada. De siste ukenes drap på begge sider og uro rundt den hellige Tempelhøyden, forteller også den samme historien. Nå har det roet seg noe, etter at israelske myndigheter gikk med på å lette kontrollen til området, men ingen vet når det bryter ut ny uro.

Bare internasjonalt press med fokus på menneskerettigheter kan bidra til en mulighet for fred, mente Hamid Shaqqura fre den palestinske menneskerettighetsorganisasjonen Palestinian Centre for Human Rights på et seminar i regi av Kirkens Nødhjelp søndag. Israel ga ham ikke utreisetillatelse fra det blokkerte Gaza og måtte delta på Skype. Bare det forteller om krenkelse av den universelle retten som handler om å få bevege seg fritt.

Det er ikke bare Israel som krenker menneskerettighetene til palestinerne. Shaqquras organisasjon kjemper på tre fronter: Mot krenkelser fra israelske myndigheter, fra Hamas-regimet i Gaza og fra selvstyremyndigheten på Vestbredden. Mens Israel med sin totale blokade er i ferd med å gjøre Gaza ubeboelig, driver Hamas en systematisk undertrykking av det sivile samfunnet, fortalte han.

Også hans israelske «kollega», Amit Giluts fra organisasjonen B’Tselem, opplever at myndighetene forsøker å begrense organisasjonens arbeid. Men han hadde i alle fall ingen problemer med å reise til Norge for å snakke om sitt lands krenkelser av menneskerettighetene.

–Vi blir oppfattet som forrædere, forteller han etter seminaret. Stadig kommer nye lover som blant annet reduserer mulighetene til å få økonomisk støtte fra utlandet. Han hevder at Israel ikke kan kalles noe demokrati, all den stund bare åtte av 13 millioner innbyggere har stemmerett.

De to aktivistene var enig om at Israel sterkere enn noen gang arbeider for å gjøre en to-statsløsning umulig. 60 prosent av jorda på Vestbredden er nå under full israelsk kontroll. Palestinere blir presset fra eiendommene sine, husene deres blir konfiskert eller ødelagt, mange blir hjemløse. De blir presset sammen i små enklaver mellom settlernes områder, og må stadig oppleve trakassering og overgrep fra israelere.

Israels strategi er å ha kontroll over en størst mulig del av Vestbredden med færrest mulig palestinere, hevdet Giluts. Ingen av dem har noen tro på at en løsning med to likeverdige stater noen gang blir realisert. Men de har et felles håp: En stat som respekterer alle menneskers rettigheter, der palestinere og israelere kan leve fredelig side om side med en felles nasjonal identitet.

Med dagens regimer på begge sider av konflikten, er det knapt noe mer enn en vakker drøm.