Selv om andre i dag står for den daglige driften av henholdsvis R. Kjeldsberg AS og Rema 1000, så var det to nestorer i trøndersk næringsliv, Francis Kjeldsberg (82) og Odd Reitan (60), som tok initiativ til avtalen.

For rundt to måneder siden tok førstnevnte kontakt med Reitan for å høre om han var interessert i å gå inn på eiersiden i kaffebrenneriet. Nå kjøper Reitan 50 prosent av aksjene.

– Vi hadde egentlig ikke tenkt å gå inn i kaffebransjen. Men jeg har så stor respekt for Francis at da han ringte og spurte, så skjønte jeg at vi måtte vurdere det alvorlig, sier Reitan til Adresseavisen.

Trøndersk industri

Det er en velkjent kaffelukt i brenneriet på Nyhavna i Trondheim, der Kjeldsberg-kaffen lages. Hit kommer kaffebønner fra Sør- og Mellom-Amerika og Afrika med båt. Innenfor de røde veggene brennes og males bønnene, før en stor del ender opp i de klassiske gule Kjeldsberg-posene.

Rundt 70 prosent av kaffen selges gjennom Rema 1000, og dermed var det naturlig å spørre dem om et økt samarbeid, ifølge Kjeldsberg.

– Uten endring, blir det heller ikke noen fremgang. Vi ser at detaljistleddet tar over styringen av markedet, og dagligvaregrossistenes tid i stor skala er forbi. Derfor har det vært et ønske om å finne en fast samarbeidsform med Reitan, for at denne industribedriften ikke skal komme i vanskeligheter. Den har vært drevet med et til dels betydelig overskudd, men vi ser at konkurransen virkelig skjerpes. Da er det viktig at vår nærmeste samarbeidspartner er 100 prosent med på laget, gjennom et eierskap, sier Francis Kjeldsberg, som eier R. Kjeldsberg sammen med den øvrige familien.

Handelsfamiliene Reitan og Kjeldsberg har samarbeidet siden slutten på 70-tallet, da Kjeldsberg ble grossistledd for Rema 1000. Etter at Reitan kjøpte Kjeldsbergs engrosvirksomhet Remagross i 1998, har familieselskapet konsentrert seg om eiendomsutvikling og kaffe. Ifølge Francis Kjeldsberg har det vært viktig for ham å opprettholde kaffevirksomheten i Trondheim. –Kjeldsberg-navnet er først og fremst kjent på grunn av kaffe, og det er viktig at den opprettholdes. Dessuten syns jeg at vi som en stor aktør i trøndersk næringsliv har et ansvar for å holde liv i det som er av lokal industri, sier han.

Kjeldsberg understreker at avtalen med Rema er en fortsettelse av et mangeårig samarbeid, og at de ikke har noen planer om selge seg ut.

– Hva om Reitan hadde svart at han ønsket å kjøpe hele?

–Da ville jeg anbefalt at man vurderte en annen kjøper, sier Kjeldsberg og ler.

–Det er jeg enig i, supplerer Reitan.

156 år

Kjeldsberg-kaffen kan spores helt tilbake til 1856, da Francis Kjeldsbergs tippoldefar, Rasmus Flor Kjeldsberg, åpnet kolonialbutikk på hjørnet av Olav Tryggvasons gate og Søndre gate. Etter andre verdenskrig ble kaffen brent hos Kaffebrenneriet Probat på Nyhavna, og Kjeldsberg Kaffebrenneri ble etablert da Kjeldsberg-familien kjøpte størstedelen av aksjene i dette brenneriet i 1998.

Samme år skaffet det finske kaffekonsernet Paulig seg en eierpost på 30 prosent i selskapet. Nå selger finnene seg ut, mens R. Kjeldsbergs eierandel reduseres fra 60 til 40 prosent. De siste ti prosentene eies av en annen trondhjemsk handelsfamilie, nemlig Bunnpris-Lykke.

Selv om Paulig selger seg ut av Kjeldsberg Kaffebrenneri, så opprettholdes likevel innkjøpsavtalen med finnene. Det betyr at kaffebrenneriet kan kjøpe kaffe til de samme betingelser som de tre store kaffebrenneriene i Norge, og det er en av nøklene for å kunne klare seg i konkurransen, ifølge Reitan.

Kjeldsberg har nå en markedsandel på 7,5 prosent i det norske kaffemarkedet, og en andel på rundt 25 prosent i Midt-Norge. Både Coop og NorgesGruppen har sine egne kaffebrennerier, og derfor er det naturlig at Rema fortsetter å bygge opp merkevaren Kjeldsberg, ifølge Reitan.

– Blir det aktuelt å lage egen Lade Gaards-kaffe?

–Det har jeg ikke tenkt på, men det er en god idé. Uansett blir det bare et sideprodukt. Hovedproduktet blir den gule Kjeldsberg-posen. Noe annet går ikke an å tenke på, sier Reitan.

Handelsmenn: Francis Kjeldsberg (t.v.) tok selv initiativ til at Odd Reitan skulle kjøpe seg inn i Kjeldsberg Kaffebrenneri. - Det er en ære, sier Reitan. Foto: Glen Musk