Sammen med Bylarm-gründer Erlend Mogård Larsen står Bjerkan for konseptet som fikk tilslag på en fem års leieavtale på Skur 40 på Vippetangen.

Offisiell åpning er satt til påske 2017, fra da av vil Vippa ha åpent daglig, og inneholde et bredt tilbud av mat, i tillegg til spesielle arrangementer i krysningspunktet mellom mat, opplæring og kultur.

Allerede nå i høst har det vært en del pilotarrangementer. Da Adresseavisen var på besøk ble Matprisen 2016 arrangert i det rustikke skuret fra 1973, og frem til sist helg hadde Norges Bank utstilling i forbindelse med nye motiver på pengesedler.

Byutviklingsprosjekt

- Det startet med at Erlend og jeg møttes på en lunsj på Kampen Bistro og merket at vi tenkte i samme baner, både når det gjelder matkultur og på muligheten til å gjøre dette flotte området av Oslo mer tilgjengelig for folk flest, sier Heidi om Vippetangen som enkelt sagt ligger ytterst mot fjorden utenfor Akershus festning og ikke langt fra Kielferje-terminalen.

Flere av de gamle pakkhusene er ikke lenger i bruk, og det er lenge siden det konditoriet som Øystein Sunde synger om (vel, egentlig synger han om noe helt annet enn et konditori på Vippetangen, men det er en annen historie) og lenge siden området huset et brunspettet kafé.

Inspirert av streetfood på Papirøen

- Den konkrete inspirasjonskilden var Papirøen i København, forteller Erlend Mogård Larsen. Papirøens hovedingrediens er et stort marked for streetfood, som igjen har generert mye annen aktivitet. En forlatt del av byen er blitt kraftig vitalisert.

- Vi tenker som på Papirøen, selv om vi ikke har brukt ordet streetfood. Vi ønsker folkelige matkonsepter med internasjonalt preg, samtidig som vi ønsker konkret samarbeid med bønder og fiskere. Vi skal fokusere på bærekraftig mat og å utnytte ressursene best mulig. Vi har mange ideer og flere prosjekter på gang, sier Heidi.

Høye ambisjoner

- Når vi åpner 7. april vil det være en rekke boder på plass i lagerhallen, sier Kaja Skovborg Hansen som er ansatt som daglig leder på Vippa. Kaja gikk på BI før hun tok den toårige entreprenørskolen til NTNU, og det var i tiden i Trondheim hun ble kjent med Heidi.

Mens mange hundre gjester fyller hallen i påvente av utdelingen av Matprisen, mens de drikker musserende vin og spiser håndmat laget av kokker fra Credo, forteller Kaja om ambisjonene for Vippa. Hun forteller at Vippa vil etablere et mat-, kultur- og læringssenter, samt en scene for musikk og arrangementer, med store, tilgjengelige fellesområder både utendørs og innendørs. viser frem plansjer av hvordan bygget vil fremstå med blant annet grønnsakdyrking over 300 kvadratmeter på taket, og snakker om produksjon av piknikkurver til båtfolket som kan tøffe innom kaia her på vei utover fjorden.

Kystkulturprosjektet SALT nærmeste nabo

Erlend Mogård Larsen stikker kjapt innom. Han er i ferd med å etablere sitt kystkultur-prosjekt SALT i nærmeste nabolag. Den ambulerende kunstinstallasjonen Fiskehjellen, Kystens katedral har vært gjennom en turbulent periode i Gildeskål i Nordland, nå skal den være tre år i Oslo – med åpning i januar.

Fullt fokus på Credo

Heller ikke Heidi Bjerkan vil ha veldig mye tid til å detaljert oppfølging av Vippa. Det krever nok å holde én av seks norske restauranter nominert til årets beste nordiske restaurant, og ble nylig kåret til Norges fjerde beste restaurant i White Guides.

- Credo er den klare hovedprioriteten. På Vippa er rollene til Erlend og meg å legge til rette for å få ting til å skje, sier Heidi Bjerkan.

Usikker på hvor du bør spise i Trondheim? Her en en fyldig restaurantguide fra Adresseavisens Smakspoliti

Rustikk lokale: Heidi Bjerkan var tidligere kjøkkensjef på Det kongelige slott. det er litt andre forhold på skur 40 på Vippetangen. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Stilige lokale: Slik kan hallen på Vippa fremstå når den er pyntet til fest. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Daglig leder: Kaja Skovborg Hansen kommer fra entreprenørskolen på NTNU til jobben som sjef for Vippa. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Rustikk rug Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen