- Det er som en drøm egentlig. Det er det man ønsker når man driver med oppdrett – at man skal lykkes, sier Bjørn Rishaug.

Når Norsk Travkriterium kjøres på Bjerke til helga, står hester fra Rishaugs oppdrett – som alle har navn som ender med B.R. – i de tre beste startsporene.

- Selvsagt er dette viktig for oss. Etterspørselen blir en helt annen når det går bra, og vi har merket en økt pågang etter suksessen i kvalifiseringsløpene til Kriteriet, sier han.

Endret regime

Rishaug tar imot Adresseavisen på gården hjemme på Ler, hvor han sammen med kona Turid driver landets største oppdrett av varmblodshester med nærmere 40 avlsmerrer på stallen. I øyeblikket er han også udiskutabelt den med størst suksess.

Mye av hemmeligheten til suksessen mener han ligger i en 500 meter lang rakbane som er anlagt på gården.

- Her går føllene rundt tjue stykker i flokk og herjer og springer gjennom vinteren. Selv om det er mye arbeid med å holde banen løs og fin, er det absolutt verdt det. Føllene skal ha mulighet til å bruke seg mest mulig hele tiden – og det vises på dem som åringer. De er mye stiligere, finere og mer utviklet enn det som har vært normalt før. En test med GPS viste at et føll løp 2,7 mil på en dag ute på banen. Jeg er ikke i tvil om at det er bra, sier Rishaug.

Den påstanden underbygges av at den første årgangen som fikk herje ute på rakbanen på egen hånd er nettopp den årgangen som nå dominerer startfeltet i Norsk Travkriterium.

Tror på «djevelen»

Historien bak de tre årgangstoppene El Muro B.R., El Diablo B.R., og El Toro B.R. er også bemerkelsesverdig. For tre år siden ble nemlig hele årgangen av Rishaugs føll solgt samlet. Mannen som sto bak handelen, var den danske travtreneren Bo Westergård.

- Det er helt uvanlig. Det har skjedd ved noen tilfeller i Sverige. Men det har aldri skjedd i Norge – men så er det heller ikke mange store oppdrettere i her til lands, sier Rishaug.

- Tror du årets kriterievinner ble født på Ler?

- Nja. Med litt tur kan alle vinne, men jeg har litt ekstra tro på El Diablo B.R. Det er en voldsom hest. Vi så det på ham da han var føll at han kom til å bli god. Vi har helsøstera som føll nå, og hun har akkurat samme bevegelsene. Sånne prøver jeg å plassere til best mulig trenere, der de blir tatt godt vare på. Det verste jeg vet er når unghester blir kjørt altfor hardt. Nå er vi i posisjon til å kunne være litt selektive på hvem som får kjøpe hestene våre. Og det er en god situasjon å være i, sier han.

Temmes tidlig

På tross av at han driver stort, og at hestene sendes ut i den store travverden som åringer, får Rishaug et nært forhold til hvert eneste individ. En viktig del av filosofien ligger i å være svært delaktig helt fra fødselen.

- Det første de opplever etter at de kommer til sitter godt i. Derfor holder vi på ganske mye med føllungene de første dagene. Slik får vi preget dem så de får tillit til folk, og det er en vinneroppskrift i seg selv. Vi får veldig mye skryt for at hestene våre er veldig tillitsfulle. Kundene er imponerte, sier han.

Alle hestene får navn før de sendes av gårde, og de ulike årgangene har en egen bokstav. I år er det bokstaven «H» som gjelder, og Turid er som vanlig navneansvarlig.

- Her på gården har ikke leksikon gått av moten. Det brukes flittig når jeg skal finne på navn. I tillegg hender det at navnet bare detter ned i hodet på meg. Det er en veldig lystbetont jobb, smiler hun blant føll som bærer navn som «Hilfiger», «Hula», «Henny» og «Hazard». Foruten «B.R.», selvsagt, som alle hestene fra stall Rishaug heter.

Driver med overskudd

Av årets 21 føll, er kun tre lovet bort da Adresseavisen er på besøk. Men kjente travnavn som Olle Goop og Geir Vegard Gundersen er ventet til gårds i løpet av uka. Målet er å selge flest mulig før den store auksjonen som avholdes i forbindelse med storløpene på Bjerke kommende helg, og priser på opp mot en halv million kroner for et føll er ingen sensasjon for Rishaugs.

- Vi bruker kremen av hingster på de beste merrene våre – og på de føllene tjener vi bra. Men sånn gjennomsnittlig er det ikke veldig god butikk. Vi har et overskudd og det er vi fornøyde med, sier han.

Selv om mulighetene er gode for å pynte på det overskuddet gjennom oppdretterpremiene B.R.-hestene traver inn til helga, er Rishaug usikker på om han er ringside på Bjerke.

- Jeg vet ikke helt. Jeg er nervøs for det meste. Løpene, seremoniplassen og alt – selv om det har blitt litt bedre med årene.

- Jo, vi skal til Oslo, bryter fru Turid inn. Når vi har med totalt seks hester til klasseløpene, synes jeg det forplikter å være til stede. Dessuten er dagsturen til Oslo det eneste vi har tatt oss tid til av ferie de siste årene, sier hun – og dermed virker den saken å være avgjort.

Straks oppdretteren tar turen ut på beitet til ære for fotografen, blir han «omringet» av kosesyke føll.

- Sjansen for at en av disse er deltager i Kriteriet om tre år er ganske stor. Det er mange som har ganske bra stamme, med søsken som har gjort det godt. Man skal selvfølgelig aldri si aldri, og det kan snu seg fort – men jeg føler at vi gjør mye riktig med det opplegget vi har, sier han.

Rakbanen: Dette er banen føllene får herje på hele vinteren. Hiawatha B.R. poserer med Bjørn Rishaug. Foto: Håvard Haugseth Jensen, HÃ¥vard Haugseth Jensen