En 19 år gammel mann ble dømt til seks måneders fengsel i Sør-Trøndelag tingrett.

Mannen, som bor i Trondheim, ble dømt for å ha mishandlet, drept og flådd ei katt som ikke var hans. Han ble også dømt for besittelse av animerte bilder og tegninger som viser seksuelle overgrep mot barn.

To måneder av straffen utsettes med en prøvetid på fem år. Domfelte må i prøvetiden gjennomgå psykiatrisk behandling og avstå fra rusmidler.

Avlivet med kniv

Dyrerettighetsorganisasjonen NOAH mener straffen er på grensen til uansvarlig.

– Det hadde ikke vært urimelig om man i denne saken ga lovens strengeste straff på tre år. Trygghet for både dyr og mennesker betyr at det må sendes et sterkere signal enn dette til samfunnet, om at vold mot dyr er uakseptabelt, sier veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen til Adresseavisen.

I dommen står det at mannen først tok kvelertak på katten, så knekte han nakken på dyret, før han avlivet den med en kniv. Dyret døde sannsynligvis av forblødning. 19-åringen skal også ha flådd katten. Han garvet katteskinnet, som ble funnet hengende til tørk på badet, sammen med halen.

Han visste at katten var høyt elsket av familien som eide ham. «At tiltalte tar livet av den på en særlig skremmende og brutal måte, anses som særlig skjerpende omstendighet. Han utsatte bevisst katten for smerter og dødsangst for egen tilfredsstillelses skyld» står det videre i dommen.

- Uheldig virkning

Martinsen er svært bekymret for at denne saken setter presedens.

– Denne saken er av en ekstremt grov karakter, og det bør reflekteres i straffen. Nå vil den ha uheldig virkning på andre dommer som omhandler dyrevelferdsloven, sier hun.

Hun mener saken viser at katten har vært utsatt for grov og sadistisk vold, som har påført dyret langvarige og sterke lidelser.

– Dette må være en av de verste formene for død som noen kan bli påført. NOAH har jobbet for å øke selve strafferammen i lang tid, og vi ser at det nå er nødvendig når straffene også i dyrepolitiets saker fortsatt holdes på et lavt nivå, sier Martinsen.

Drømte om å drepe jenter

Organisasjonen har jobbet hardt for å få et dyrepoliti, og de mener dyrepolitiet i Sør-Trøndelag så langt virker motiverte for å gjøre en god jobb.

– Men det er rettssystemet som henger etter. Der må man ta innover seg de signalene som Riksadvokaten, justispolitikere og politiet har kommet med. Det er store mørketall med tanke på dyremishandling, og fordi straffene har vært såpass lave, har man ikke fått kommunisert ut til samfunnet at dette er alvorlig kriminalitet. Hva er det man sitter og venter på hvis ikke denne saken er alvorlig nok til å bruke rammene som finnes i dyrevelferdsloven, spør Martinsen.

I dommen fra Sør-Trøndelag tingrett kommer det frem at mannen har hatt betydelig psykiske problemer. I dårlige perioder har han drømt om å voldta og drepe jenter i alderen 9 til 25 år.

Drapet på katten må sees i sammenheng med disse fantasiene. Retten mener kattedrapet var impulsivt, men 19-åringen må ha vært klar over hva han gjorde.

- Straffenivået må opp

Det nye dyrepolitiet ble opprettet 21. august i år. Én uke senere, 27. august, ble 19-åringen pågrepet for mishandlingen av katten. Mannen ble fratatt retten til å holde dyr for all fremtid.

Dyrevernalliansen mener dommen er et skritt i riktig retning, men mener i likhet med NOAH at straffen er for lav.

– Dette gir håp for et bedre rettsvern for dyr. Målsettingen må likevel være at saker som denne straffes med opp mot tre års ubetinget fengsel ettersom sadisme-momentet er tydelig her og taler for svært streng straff, sier Dyrevernalliansens jurist Live Kleveland i en pressemelding.

Domstolene har i løpet av de siste årene behandlet mange alvorlige dyremishandlingssaker, men gjennomsnittlig fengselsstraff har ligget på rundt seks ukers fengsel selv ved svært grove overtredelser.

– Det er ingen tvil om at det generelle nivået i slike straffesaker må opp, sier Kleveland.

For ett år siden gjorde Dyrevernalliansen Riksadvokaten oppmerksom på at rettspraksis i dyrevelferdssaker ikke er i tråd med det straffenivået som Stortinget har ønsket. På bakgrunn av dette tok Riksadvokaten kontakt med statsadvokatene og ba om økt straffenivå.

– Denne alvorlige saken understreker sammenhengen mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Vi er veldig glade for å se at både politi og påtalemyndigheter nå følger vår oppfordring og tar dyrekriminalitet mer alvorlig.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Kritisk: Leder i NOAH, Siri Martinsen, mener dommen fra Sør-Trøndelag tingrett i kattedrapssaken var for lav. Hun frykter konsekvensene. Foto: BENTE ISEFJÆR