Lav valgdeltagelse i Klæbu er det eneste som kan hindre at kommunen blir slått sammen med Trondheim.

Folkets røst: 18. april var det folkemøte i Klæbu om sammenslåing med Trondheim. I dag holdes folkeavstemning. I Trondheim blir saken avgjort av bystyret, basert på intensjonsavtalen med politikerne i Klæbu og en høringskonferanse med 18 deltagere som ble gjennomført i forrige uke. Foto: Frank Lervik

I dag holdes folkeavstemning blant innbyggerne i Klæbu om sammenslåing med Trondheim. De stemmeberettigede, som inkluderer 16- og 17-åringer, inviteres til å si sin mening om Klæbus fremtid som selvstendig kommune. Hvis avstemningsresultatet samsvarer med meningsmålingene som er tatt opp, vil det bli et klart flertall for sammenslåing.

En fersk meningsmåling for Klæbu kommune, der hele 800 av kommunens drøyt 6000 innbyggere er spurt, viser at 64 prosent av de spurte er for sammenslåing med Trondheim. Målingen er tatt opp etter at formannskapene i Klæbu og Trondheim i april inngikk intensjonsavtale om sammenslåing. 25 prosent sier nei til sammenslåing. Hos mange av motstanderne er det grunn til å tro at de frykter at deres lokale identitet viskes ut. Det er ikke så lett å argumentere imot en slik holdning, men alle som føler seg som klæbygg i dag, vil være like mye klæbygg etter at kommunen eventuelt blir en bygdegrend i Trondheim.

Dessverre har det vist seg i kommuner som har holdt folkeavstemninger om sammenslåing, at oppmøtet har vært nokså labert. Hvis det blir lavt oppmøte i Klæbu, vil det trolig føre til at andelen nei-stemmer øker, fordi motstandere av sammenslåing mobiliserer mer enn de som er for.

Politikere flere steder i landet klør seg i hodet og lurer på hvilket råd de egentlig har fått fra velgerne. Noen steder har det vært et virvar av sammenslåingsalternativer. I andre kommuner har valgdeltagelsen vært veldig lav. Fordelen i Klæbu er at innbyggerne kun skal ta stilling til to alternativer: Sammenslåing med Trondheim, eller fortsatt selvstendighet.

Hvis valgdeltagelsen blir lav, kan det likevel bli tvil om rådet de folkevalgte får i dagens folkeavstemning. Mange velgere kan komme til å tro at saken er avgjort, at deres stemme ikke har noen betydning, eller det kan hende at de ikke bryr seg. Uansett hva som er begrunnelsen, kan sofavelgernes valg komme til å påvirke avstemningsresultatet.

Vi håper klæbyggen gjør spekulasjoner om dårlig oppmøte til skamme, går til valglokalet og stemmer ja til å slå sammen Klæbu med Trondheim.