Krevende: Ola Borten Moe og broren Per Magnus driver kyllinggård på Leinstrand. Sp-nestlederen sier næringa er inne i en krevende tid. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN

Det rammer de over 200 kylingbøndene i Trøndelag som er tilknyttet Nortura eller Norsk Kylling.

– Det er verst for de som nettopp har startet opp. De har størst finanskostnader på investeringene sine og blir hardest rammet. Reduksjonen gir et kraftig inngrep i inntekten vår, sier leder for Norsk Kylling produsent-lag, Ole Petter Riis.

Ifølge Nortura var det en salgsnedgang på kylling i desember 2014 på 16 prosent sammenliknet med året før, og 18 prosent i januar, tilskrives medieoppslag om resistente bakterier i kyllingkjøttet og der-etter dagligvarekjedenes reklamekampanjer for fersk fisk.

Vil hindre overproduksjon

Nortura opplyser at salget av Prior-kylling ned med elleve prosent i januar. Nå kuttes det altså i antall og volum av slaktekylling for å unngå overproduksjon. Nortura kutter produksjonen med 15 prosent.

– 15 prosent er en betydelig mengde, men vi kan ikke risikere å bygge opp lager av kylling. Det er heller ikke i kyllingbøndenes interesse, sier informasjonssjef Ellen Flø Skagen i Nortura.

Alle Norturas 484 kyllingprodusenter landet over, har fått beskjed om volumkuttene.

– I tillegg til at vi ikke vil risikere et marked i ubalanse eller prisdumping, samt sørge for en bærekraftig økonomi for Nortura og produsentene, er dette med overproduksjon også et etisk spørsmål. Vi skal ikke produsere dyr som ikke blir spist. Det mener vi er en etisk forpliktelse, sier Flø Skagen.

Betaler for tomme fjøs

Også Rema-eide Norsk Kylling kutter i produksjonen. Rema vil ikke si noe om reduksjon i produksjonsvolum for Norsk Kylling, men Adresseavisen kjenner til at det skal produseres rundt 15 prosent mindre kylling også i Norsk-Kylling-systemet i år.

Mens Nortura-systemet fordeler reduksjonen jevnt på alle kyllingbøndene, har Norsk Kylling valgt en annen løsning og kjøper ut enkelte produsenter helt fra produksjonen. Det betyr at noen ikke produserer kylling i det hele tatt i år, men vil få betalt som om de gjorde det. De andre produserer for fullt. Men også Norsk Kyllings produsenter må fordele tapet som produksjons-nedgangen fører til.

I Trøndelag leverer mellom 75 og 80 kyllingbønder til Nortura, mens rundt 125 leverer til Norsk Kylling. I tillegg har Ytterøykylling 22 produsenter. Sistnevnte har imidlertid sluppet unna reduksjoner så langt.

– Vi har også merket noe nedgang i salget, men har for 2015 valgt å opprettholde slaktemengden på fjorårsnivået, opp-lyser salgssjef Robert Sivertsen i Ytterøykylling.

-Salget på vei opp igjen

Coop Norge melder om syv-åtte prosent nedgang i salget i januar sammenliknet med i fjor. Norgesgruppen, som eier Kiwi-kjeden, Joker, Spar, Ultra og Meny, oppgir at salget har tatt seg opp etter nyttår, men at det ikke selges like mye kylling nå som på samme tid i fjor. Rema 1000 opplever også en sterk nedgang i omsetning av hvitt kjøtt hittil i år mot samme periode i fjor.

Nortura mener det ikke er noe i veien med forbrukernes tillit til kyllingkjøtt.

– Vi ser at salget er på vei opp igjen. Nedgangen kom ikke overraskende på oss: Vi har hatt mange år med kraftig vekst i kyllingmarkedet, og da er det naturlig at denne flater ut. Vi ser også at folk har tillit til kyllingproduktene våre, for da helsemyndighetene i desember gikk ut og sa at det er trygt å spise kylling, tok salget seg opp igjen nesten over natta, sier Flø Skagen.

- Har bygd opp overkapasitet

Nestleder i Senterpartiet og kyllingbonde Ola Borten Moe, sier kuttene tyder på overkapasitet.

– Jeg tror det blir en krevende tid for næringen, sier Borten Moe som sammen med broren Per Magnus Borten Moe driver kyllinggård på Leinstrand i Trondheim.

Borten Moe produserer kylling for Nortura og må kutte produksjone som sine kollegaer.

– De siste årene er kyllingnæringen betydelig bygd opp. Nå betaler vi for at det er overkapasitet. Men det er akkurat nå, og det er med dette som livet ellers: det går opp og ned. Det vil ta seg opp igjen, sier Ola Borten Moe.

Kyllingsalget har gått ned. Foto: Bent Ramberg, Adresseavisen
Informasjonssjef i Nortura, Ellen Flø Skagen. Foto: Nortura