Ungdomsopprøret er forsvunnet, generasjonskløften er borte og tilbake står dagens ungdom og heier på sine foreldre: Sju av ti tenåringer sier at de er svært fornøyde med foreldrene sine. Bare én av ti er misfornøyd.

– Dette betyr ikke nødvendigvis at foreldre er så mye bedre enn tidligere. Men relasjonen mellom foreldre og barn er helt radikalt endret, sier Helene Aarseth, forskningsleder ved seksjon for ungdomsforskning ved Nova (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring).

Det er ungdomsundersøkelsene som jevnlig gjennomføres i landets kommuner som viser denne endringen. Dette er del av en bredere samfunnsutvikling, mener Aarseth, som ikke ser noen grunn til å etterlyse mer foreldreopprør.

– Ungdommene rapporterer at de har et godt forhold til sine foreldre, de har tillit til sine foreldre og de gleder seg til fellesmåltid med sine foreldre. Dette innebærer at ungdommene ikke tenker at det egentlige livet er der ute, sammen med vennene. Relasjonen til foreldre er viktig, og noe de setter pris på, sier Aarseth.

– Jeg tenker at det er ikke noe poeng i at ungdommene skal være ulik sine foreldre, så det er ingen grunn til å uroe seg over denne utviklingen, sier Aarseth.

Les også: Foreldre er den viktigste rådgiveren

Mer involvert

– Er det foreldrene eller barna som har endret seg?

– Begge har endret seg. Barna har en helt annen tilgang til sosiale medier, og er blitt mer kompetente. Foreldre er mer involvert i barnas liv, på godt og vondt. De er tettere på emosjonelt. Men det er ikke slik at foreldrene nødvendigvis er bedre enn før. Det er blitt en annen type relasjon mellom foreldre og barn, sier Aarseth.

Mens foreldrene tidligere gjerne var familiens overhode som bestemte hvordan ungdommene skulle leve sine liv, er forholdet mellom barn og foreldre nå blitt mer likeverdig.

– Det har skjedd en demokratisering. Barn og foreldre forholder seg til hverandre som likeverdige parter. Barna opplever at deres stemme er like viktig, og at deres stemme teller, sier Aarseth. Når ungdommene drikker mindre, skulker mindre og trener mer, henger kanskje dette også sammen med forholdet til foreldrene:

– Når ungdommene er i en relasjon som er basert på gjensidig respekt og anerkjennelse, kan det kanskje være vanskeligere å gjøre noe foreldrene ikke liker, sier hun.

Les også: Norsk ungdom er mer hjemmekjær enn noen gang

Tett på

Ingrid Smette, forsker ved Nova, jobber med et større forskningsprosjekt om foreldreinvolvering på idrettsbanen, i skole og på andre fritidsaktiviteter.

– Innen idretten er det ikke noe nytt at foreldre er engasjerte, men det vi ser nå er at foreldrene er tett på, både praktisk og emosjonelt. De er opptatt av hva barna gjør når de er på trening, at de har det bra og at de får noe positivt ut av å være med. Dette gjelder ikke bare innen toppidrett, sier Smette.

Helsesøster ved helsestasjonen for ungdom i Midtbyen, Marit Lyng, opplever at ungdom i dag har et helt annet forhold til sine foreldre enn da hun selv var ung.

Unge foreldre

– Inntrykket er at de fleste har et veldig åpent forhold til sine foreldre. Når jenter kommer for å be om prevensjon, spør vi om de har snakket med sine foreldre om dette. Det har veldig mange gjort. Det er veldig bra at mange ungdommer har et godt forhold til sine foreldre. Det skaper en stor trygghet, og for ungdom er det viktig å vite at de har noen å prate med, sier hun.

Les også: Åtte råd til ferske tenåringsforeldre

Helsesøster ved Charlottenlund videregående skole, Dordi Frigård, opplever at mange unge deler interesser med sine foreldre. Samtidig vil foreldrene gjerne holde seg unge, de er oppdaterte og dermed er ikke avstanden til barna så stor som tidligere.

– Men det er viktig at foreldre fortsatt er foreldre. En av de største utfordringene du har som forelder er å sette grenser, påpeker Frigård.

Hun er glad for at tenåringer flest er begeistret for foreldrene, men mener det er viktig å ikke glemme de ungdommene som ikke har det så bra:

– Det er ungdom som opplever rus, vold og krangling. Det er ikke alle som har et godt klima hjemme, sier hun.

Les også. En av fem unge føler seg ensomme

Tette bånd

Ved Huseby ungdomsskole er det lett å finne ungdommer som er glad i sine foreldre. Her er hva fire elever i 9. trinn sier:

Danilo Milicevic (15): – Jeg kan snakke med mine foreldre om alt, og de vet alt om meg. Vi har veldig tette bånd, og jeg vet at de alltid vil ta vare på meg. Da jeg var seks år, flyktet vi fra Serbia til Norge. Foreldrene mine ville gi meg og søsknene mine et bedre liv. De tenker alltid på andre først, og vil at vi skal ha det best mulig. De er veldig snille, men jeg vet også hva jeg ikke skal gjøre. For noen år siden hadde jeg det vanskelig, da var foreldrene der for meg. Jeg er ganske stolt av foreldrene mine, og for alt de har klart å komme seg gjennom. Selv om ting kan være vanskelig, så tenker de positivt.

Emilie Ludvigsen (14): – Noen ganger sier jeg nei til å være med venner, fordi jeg heller vil være med foreldrene mine. De betyr så mye for meg, og jeg vet at de bryr seg om meg. De støtter meg i alt. hvis jeg har problemer, eller venner har problemer, så hjelper de meg ut av situasjonen, og de gir meg råd om hvordan jeg kan være en bedre venn. Jeg liker å sitte ved middagsbordet sammen med foreldrene mine, da snakker vi om hva vi har gjort om dagen, og hva vi skal gjøre resten av uka. De er veldig god til å snakke om det som skjer andre steder i verden. Det har ført til at jeg er blitt engasjert i en forening som hjelper fattige familier.

Memet Emil Tavukcu (14): – Foreldrene mine betyr alt for meg. Jeg er veldig glad i dem, og jeg vet at de er glad i meg. De er veldig snille, og de forstår meg. De snakker med meg på en bra måte, og jeg lærer mye fra dem. Det beste er når vi drar på ferie sammen. Vi har vært flere ganger i Tyrkia, da har vi det fint sammen, går på stranda og går ut og spiser. Hjemme kan vi ofte finne på ting sammen, vi kan leke eller spille spill. Noen ganger stiller de masse spørsmål når jeg for eksempel øver til prøve. Da vil jeg helst gå på rommet mitt, høre på musikk og være i fred. Men jeg tenker jeg er heldig som har foreldre, fordi jeg kjenner mange som ikke har det.

Michelle Mollan (14): – Når jeg og mamma sitter i bilen, kan vi plutselig begynne å synge høyt. Særlig hvis Justin Bieber er på radioen. Vi finner på masse rart, og har det veldig gøy. Vi kan også ha filmkveld sammen. Da lager vi oss gjerne noe god mat. På sommeren drar vi på ferie, og skaper gode minner. Jeg kan snakke med foreldrene mine om alt, og jeg stoler 100 prosent på dem. Det jeg forteller til dem, sier de ikke til andre. De støtter meg også i det meste. Hvis jeg har en dårlig dag, så vet jeg at foreldrene er der for meg. For meg betyr foreldre like mye som venner.

Snille, omtenksomme, forståelsesfulle og støttende. Slik beskriver fire niendeklassinger ved Huseby ungdomsskole sine foreldreFra venstre Michelle Mollan, Danilo Milicevic, Emilie Ludvigsen og Memet Emil Tavukcu. Foto: VEGARD EGGEN
Foto: VEGARD EGGEN