Bjørkhaug mener statsminister Erna Solberg bør si ja til den utstrakte hånda flere har gitt henne.

- Det er en kjempealvorlig situasjon. Men det alvorligste er det som har ført oss i denne situasjonen, sier hun.

Les også: - Solberg kan vurdere organiseringen av sin regjering

- Vil gå av

Hun er en av tre Trøndelag-stemmer som sammen med resten av landsstyret i KrF skal drøfte regjeringens videre skjebne. Det skjer under et møte som starter klokken 12.00 mandag.

Søndag formiddag sier sentrale kilder i regjeringssystemet til Adresseavisen og andre medier at Solberg-regjeringen vil gå av dersom KrF støtter Rødts mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug. Dermed kan det bli regjeringskrise på tirsdag med mindre KrF bøyer av.

Kommentar: Mistillit er fristende, men tidspunktet er dårlig

- Kunne forhindret dette

Bjørkhaug vil ikke si til Adresseavisen hva hun tenker, men er soleklar på at statsminister Erna Solberg kunne forhindret at saken er kommet så langt som den nå er.

- Flere har tatt til orde for at en omrokering ville løst situasjonen. Det er jeg enig i. Saken kunne vært løst med det handlingsrommet hun har fått. Jeg tolker det slik at ingen vil ha regjeringskrise, og en ny justisminister ville løst situasjonen. Men i stedet for å ta imot en utstrakt hånd setter statsministeren hardt mot hardt. Da må vi ta det innover oss, og drøfte den alvorlige situasjonen mandag, sier hun.

Frp avviser rokering

Flere, deriblant parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad og Ap-leder Jonas Gahr Støre har åpnet for at Listhaug fortsetter i regjeringen, om statsminister Erna Solberg (H) flytter henne til en annen ministerpost, men dette er kontant avvist av Frp.

– Det er ikke Ap eller Støre som styrer sammensetningen i vår regjering. Listhaug gjør en utmerket jobb og har ikke gjort noe feil. Hun har beklaget, beklagelsen burde vært akseptert, sa Fremskrittspartiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi til VG lørdag.

- Begeret rant over

- Hva vil du stemme, Bjørkhaug?

- Det vil jeg ikke si noe om. Det er viktig at partiets landsstyre møtes ansikt til ansikt for å snakke. Men det er ingen tvil om at jeg er veldig bekymret for den situasjonen vi er kommet i. Det er viktige spørsmål som berører grunnsteinen i demokratiet. Hvordan vi skal håndtere sikkerhet på en måte som ikke nører oppunder frykt, men tar vare på de viktigste verdiene i samfunnet vårt. Noen mener den siste uken er storm i vannglass, men det er faktisk dråpen som førte til at begeret rant over, sier Bjørkhaug.

Hun er usikker på om KrF havner på mistillit eller ei, og registrerer at det er delt oppfatning innad i partiet.

- Kattepine

Politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen sier saken er en skikkelig kattepine for partiet.

- Mange i partiet har for lengst fått nok av Listhaugs splittende retorikk, og denne gangen gikk hun over streken. Det er partiets store skrekk at de nå skal stå igjen som garantisten for Listhaug i regjering. Samtidig står en regjeringskrise langt nede på KrFs ønskeliste nå. Partiet befinner seg i en dyp identitetskrise og må bestemme seg for hvilken side av politikken de vil tilhøre. De skulle også gjøre vurderinger av om de bør følge Venstre inn i regjering, sier Aglen.

Hun mener det som gjør en beslutning om mistillit ekstra risikabel for partiet, er at Listhaug sannsynligvis er godt likt blant partiets grunnfjell, eldre, kristne velgere på Sørlandet og Vestlandet.

- Det samme er statsminister Erna Solberg, og alle målinger viser at KrF mister velgere til de borgerlige. Nå er partiet dypt splittet. Jeg tror fortsatt det er mest sannsynlig at partiet ikke støtter mistillit, blant annet fordi KrFU er delt. En mulig utgang er å stemme for mistillit, men å støtte regjeringa hvis det blir kabinettspørsmål. Dette er imidlertid et høyt spill, som man ikke helt vet hvor ender, sier hun.

- Flere ja enn nei til mistillit

Både Bjørkhaug og fylkesleder i Trøndelag, Jon Normann Tviberg, har fått mange innspill – både per mail og telefon – om hva KrF bør gjøre.

Fylkesleder Jon Normann Tviberg Foto: KrF

- Og det er ikke bare fra KrF-ere, men også andre. Det er delt syn, men jeg registerer at det er en overvekt som vil støtte mistillitsforslag. Men jeg har ikke sjekket partibakgrunnen deres, sier Tviberg, som ikke vil fronte hva han tenker.

Han vil ta med seg alle innspill, og ha det som et bakteppe før møtet starter i morgen.

- Hvordan er det å ha makten som kan føre til ny regjering?

- Å svare på det spørsmålet avhenger av hvor man står. Det er klart det er et stort ansvar, men det er først og fremst Sylvi Listhaug og regjeringen som har satt oss i denne situasjonen, sier han.

Splittet KrF

En rekke KrF-ordførere er også skeptiske til å bidra til en regjeringskrise for statsminister Erna Solberg (H). Flere er i tvil om hva de vil at partiet skal gjøre. NRK har snakket med 12 av Kristelig Folkepartis 17 ordførere. Halvparten av dem sier de ikke har bestemt seg for om KrF bør støtte mistillitsforslaget eller ikke.

- Det er ulike oppfatninger om hva som er best, og hva som er den beste strategien. Men jeg tar med meg alle innspill, sier Bjørkhaug.

Statsminister Erna Solberg (H) har hele tiden understreket at hun vil kommentere mistillitsforslaget fra Rødt i stortingssalen tirsdag, og ingen andre steder.