Med skylappene på har altså politikere i Trondheim (Ap/Frp/H) sagt ja til å rasere én kvadratkilomter sentralt i Bymarka til et alpinanlegg som kan få en levetid på et par tiår.

Våre fremste klimaforskere har nettopp lagt frem rapporten «Klima i Norge 2100». Ifølge rapporten vil den nålevende generasjonen være den siste som får mulighet til å drive skiløping på natursnø i Trondheims nær-områder. Trist, men overveiende sannsynlig.

I all fysisk planlegging er det et krav om at konsekvensene av klimautviklingen skal utredes. Dette er ikke gjort for Gråkallen Vinterpark. Med skylappene på har altså politikere i Trondheim (Ap/Frp/H) sagt ja til å rasere én kvadratkilometer sentralt i Bymarka til et alpinanlegg som kan få en levetid på et par tiår. Ikke fordi Trondheim mangler alpinanlegg, det har vi i Vassfjellet i en bedre klimasone, men fordi disse politikerne vil ha et konkurrerende anlegg i Gråkallen.

Klimautviklingen har allerede slått ut på økonomien i alpinindustrien. Blant sammenlignbare anlegg hadde Vassfjellet et underskudd i 2014 på 1.9 mill. I Meråker og Grong er egenkapitalen forlengst tapt og kommunene sitter med svarteper. Tromsø Alpinsenter var konkurs i høst med en udekket gjeld på 4 mill. Verst er det i Oslo, Tryvann Vinterpark har de siste tre årene tapt over 20 mill. – årlig! I tillegg kommer Varingskollen med store underskudd. Begge anleggene eies av to styrtrike arvinger som har dekket underskuddet fra egne lommer.

Økonomien har selvsagt sammenheng med klimaet. Sesongen blir stadig kortere, snøproduksjon forutsetter som kjent kuldegrader. Skigleden er heller ikke den samme på isete kunstsnø og med regn i lufta, sammenlignet med pudder og friskt snøvær. Meteorologisk institutt hevder at i 2050 vil vintersnø-grensen i Midt-Norge ligge på rundt 1000 meter, med dystre konsekvenser for skianlegg i lavlandet. For Gråkallen, i høyde 280-460 meter og med åpen fjord på tre sider vil utviklingen mot snøbare vintre gå enda raskere.

Hvis anlegget i Gråkallen blir bygd, hvem skal dekke driften? Det blir i alle fall ikke eierne, tre idrettslag som har hatt mer enn nok med å skrape sammen 120 000 kroner i aksjekapital.

Kommunen har dummet seg ut før ved å bruke penger på anlegg som ikke har hatt livets rett. To av dem ligger ved Gråkallen – Vintervannsbakken og Fristilbakken – begge anlagt ut fra en forloren tankegang om at Skistua skal være et senter for vinteridrett i Trondheim. Det konseptet gikk ut på dato for mer enn 50 år siden. Hvis kommunen går i samme fella en gang til blir resultatet katastrofalt for en sentral og sårbar del av Bymarka. Trondheims «Rock City»?