Allmennlege og leder i Legeforeningen i Sør-Trøndelag, Marte Walstad, mener Nav begynner i feil ende for å redusere antallet sykmeldinger.

- Antakelsen er at vi har for mange sykmeldinger og at leger må slutte å skrive så mange sykmeldinger. Jeg mener man begynner i feil ende når man legger restriksjoner på leger. Det er samfunnet som bestemmer hva som er gyldig grunn for å sykmelde seg, sier Walstad.

LES OGSÅ (PLUSS): Nav vil overprøve legens sykmelding oftere

- For dårlig tilpasset

Kunnskapsdirektør i Nav, Yngvar Åsholt, tok i et foredrag til medisinstudenter ved NTNU til orde for at Nav oftere må overprøve legenes sykmeldinger for å redusere antall sykmeldinger. Walstad jobber som allmennlege i Trondheim. Som allmennlege opplever hun at arbeidslivet ikke tilrettelegger godt nok for personer som kunne vært tilbake på jobb i en redusert stilling.

- En del får tilbakemelding fra arbeidsgiver om at de må være helt friske og at de må jobbe fulltid når de kommer tilbake på jobb. Arbeidslivet er for dårlig tilpasset for de som ikke er 100 prosent. Det er lite rom for å komme tilbake deltid eller å ha andre arbeidsoppgaver en periode. Det er også vanskelig for personer som er delvis ufør å finne en jobb som passer. Dette er med på å øke bruken av sykmeldinger, sier Walstad.

- Vanskelig å gjennomføre

Åsholt i Nav sa i foredraget til studentene at han ønsker et system med veiledende sykmeldingslengder. Det mener Walstad er vanskelig å gjennomføre.

- Det tar utgangspunkt i at alle pasienter er like, men alle er forskjellige og det må man også ta høyde for når det gjelder sykmeldinger, sier hun.

Andre diagnoser vedkommende som er sykmeldt har og hvordan jobbsituasjonen til vedkommende er påvirker hvor lenge man trenger å være sykmeldt.

- Dersom man er professor og jobber på et kontor er det lettere å komme tilbake på jobb etter at man har brukket foten enn om man jobber på et lager. Noen trenger kortere tid, mens andre trenger lengre tid, sier hun.

Hun har så langt ikke opplevd at Nav har overprøvd noen av sykmeldingene hun har skrevet ut.

- Så lenge jeg mener sykmeldingen er berettiget, så hadde jeg blitt provosert hvis Nav hadde overprøvd sykmeldingen, sier Walstad. Hun er derimot positiv til at legene blir sett mer i kortene Nav.

- Det er veldig bra og det kan også føre til at Nav for bedre forståelse for vår jobb.

Utfordring med sykmeldinger

Sykmeldinger er en utfordring for allmennlegene.

- Det er kanskje det vanskeligste vi gjør. Det er mange hensyn som skal tas, både pasienten, regler og arbeidsplassen, sier Walstad. Hun mener at aktivitetskravet som sier at sykmeldte må være i arbeidsrelatert aktivitet innen åtte uker hjelper.

- Det er også til hjelp for oss i situasjoner der pasienten ikke vil ut i arbeid igjen, men legen mener at personen bør prøve. Da er det bra at Nav setter krav om at man skal være i arbeidsrelatert aktivitet, sier Walstad.